Vanhalla Savotalla vietetään puintipäivää

Vanhan Savotan puintipäivässä pääsee aistimaan entisajan tunnelmaa ja koneiden polttoöljyn tuoksuista voimaa.

Vanhan Savotan puintipäivässä pääsee aistimaan entisajan tunnelmaa ja koneiden polttoöljyn tuoksuista voimaa.

Syksy on jälleen saapunut Vanhalle Savotalle ja on aika aloittaa pelloilla syystyöt.

Syksy on jälleen saapunut Vanhalle Savotalle ja on aika aloittaa pelloilla syystyöt.

Rautajärven Vanhan Savotan vuosi päättyy perinteiseen tapaan puintipäivään. Lauantaina 24.9. kello 10 alkavassa tapahtumassa pääsee seuraamaan, kun entisaikojen mestarit korjaavat syksyn satoa talteen perinteisin menetelmin.

Kauramaalla nähdään traktorivetoinen puimuri ja pellon reunalla ujeltaa vielä vanhempi puimakone. Ruista puidaan myös varsta- ja kepakkopuintina ja lopuksi oljet paalataan käsinpaalaimella suuriksi paaleiksi. Kun puintityöt on tehty, pelto kynnetään.

Metsähistoriaa esitellään monessa muodossa ja eri aikakausilta. Massan kuorintaa on petkeleajasta koneelliseen kuorintaan. Pärehöylä ja sirkkelisaha pyörivät pitkin päivää ja puu taipuu luokiksi. Talon nuori emäntä näyttää, kuinka puuta kuormataan vanhalla Valmetilla. Museon tiloissa on nähtävillä laajasti käsityö-, uitto- ja tieurakalustoa, sekä muun muassa vanhoja moottorisahoja.

Ennen vanhaan syksy toi pikkuhiljaa mukanaan myös puhdetyöt. Puintipäivässä pääsee seuraamaan kuinka pärekoppa syntyy ja tuohta käytettiin erilaisiin käyttö- ja koriste-esineisiin. Syksyistä latotanssitunnelmaa virittää Vanhan Savotan Enso Kusetti -yhtye ja vanha gramofoni.

Kahviossa voi maistaa muun muassa pettuleipää, nokipannukahvia ja soppaa. Lisätietoa perinnetapahtumasta löytää osoitteesta www.vanhasavotta.yrittaa.fi ja kuulee Jouko Vilkmanilta numerossa 040 5068536.

Vanhan Savotan puintipäivässä näkee erilaisia koneita ja työnäytöksiä eri aikakausilta.

Vanhan Savotan puintipäivässä näkee erilaisia koneita ja työnäytöksiä eri aikakausilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?