B-tyttöjen SM-karsinta: Voitoitta jäänyt yhdistelmäjoukkue putosi aluesarjaan

RaLu sai lohkoarvonnassa Mustan Pekan

Pälkäneen ja Raholan yhdistelmäjoukkue tavoitteli B-tyttöjen SM-karsinnassa valtakunnallista ykkösdivisioonapaikkaa. Lohkoarvonnassa Mustan Pekan saanut joukkue jäi kovimmassa lohkossa voitoitta, joten pelit jatkuvat alueellisessa sarjassa.

Jo etukäteen oli tiedossa, että sekin edellytti edes kohtuullista arpaonnea kaksiosaisessa karsinnassa. RaLu selvitti karsintojen ensimmäisen vaiheen, vaikka kärsikin ”turhan” tappion Kouvoille, joka on yhdistelmäjoukkueen tasoinen yhdistelmä. Esikarsinnan kakkostila tiesi sitä, että toisen vaiheen lohkoja arvottaessa RaLu päätyi heikoimpaan koriin.

Etukäteen kritiikkiä kerännyt arvontasysteemi koetteli RaLu:a kovalla kädellä. Samaan karsintaturnaukseen arvottiin kolme huippuseuraa, Lapuan Korikobrat, Helsingin NMKY ja Tampereen Pyrintö. Ne kaikki kuuluvat ikäluokan ehdottomaan kärkeen.

Viiden joukkueen karsintaturnauksen kahdelle parhaalle oli tiedossa SM-sarjapaikka, kahdelle seuraavalle ykkösdivisioonapaikka. Viimeinen jäisi alueellisiin sarjoihin. Tämä tiesi sitä, että RaLu:n ykkösdivisioonapaikka ratkottiin heti avauspelissä, jossa yhdistelmäjoukkue haastoi Tapiolan Hongan C-tytöt.

Viime vuonna C-tyttöjen SM-sarjaa pelannut RaLu onnistui pari kertaa kukistamaan espoolaiset, mutta ison seuran tyttöjoukkue oli kasvanut ja kehittynyt vuoden aikana vauhdilla.

RaLu repäisi alussa lähes kymmenen pisteen kaulan, mutta espoolaiset kirivät rinnalle ennen puoliaikaa. Peruspeliinsä ja kokoonsa luottanut RaLu ei löytänyt eväitä rohkeasti pelanneen Hongan horjuttamiseen, vaan hyvin heittäneet espoolaiset käänsivät kuoleman pelin edukseen kuuden pisteen turvin.

Yhdistelmäjoukkue hävisi kolmen pisteen heitot 5–0 ja oli muutenkin selvästi perässä korinteossa. Huippujoukkueita vastaan heittopeli ei loksahtanut koko turnauksen aikana uomiinsa, vaan pisteet punnerrettiin korin alta tai nostettiin korille ajoista ja kakkospalloista.

 

Pyrintö-pelin puolustus rapautui, kun Roosa Taipale joutui virhevaikeuksiin.

Pyrintö-pelin puolustus rapautui, kun Roosa Taipale joutui virhevaikeuksiin.

Pyrintö väisti huippujoukkueet

Tappio ainoalle voitettavissa olevalle joukkueelle tiesi sitä, että RaLu joutui toivomaan ihmettä kolmessa jäljellä olevassa pelissä. Pyrintö tarjosi pienen mahdollisuuden yllätykseen, sillä tamperelaiset vaihtoivat karsintojen kovimpaan lohkoon parilla huippupelaajalla vahvistetun kakkosjoukkueen ja hakivat SM-sarjapaikan helpommasta lohkosta.

Tamperelaisten taktikointi kannatti. RaLu ei saanut maajoukkuetason vahvistuksia kiinni, kun puolustuspelaamista tylsyttivät Roosa Taipaleen virhevaikeudet. Erittäin tiukan tuomarilinjan vuoksi hänen tilillään oli kaksi virhettä jo ennen kuin peli oli vanhentunut minuutin. Pyrintö otti selvän 29 pisteen voiton, joka murskasi yhdistelmäjoukkueen haaveet valtakunnallisesta sarjapaikasta.

Lohkon kärkijoukkueet Lapua ja HNMKY osoittautuivat odotetun koviksi. HNMKY:tä vastaan yhdistelmäjoukkue pelasi turnauksen ehjimmän avauspuoliskon, mutta toisella puoliajalla ero repesi 22 pisteeseen. Turnauksen kaikki pelinsä voittanut Lapua oli päätösottelussa täysin ylivoimainen.

 

Henkilökohtaista taitoa kehittämään

RaLu:n kausi sai uuden luonteen, kun tavoiteltu sarjapaikka karkasi karsinnoissa.

– Olemme pelanneet kahdessa karsintavaiheessa ja Tallink-turnauksessa 13 ottelua. Tappiot ovat tulleet SM-sarjatason joukkueille ja Hongan 03-joukkueelle. Olisimme olleet ykkösdivisioonassa keskikastia, mutta nyt pitää keskittyä harjoitteluun, valmentaja Tomi Ingman sanoo.

Yhdistelmäjoukkueen 24 tyttöä treenaavat osin yhdessä, mutta aluesarjaan lähdetään käytännössä pälkäneläis- ja tamperelaisjoukkueilla. Niiden ykköspelaajat kootaan yhteen, jos tiiviin sarjaohjelman lomaan järjestyy harjoituspelejä tai turnauksia.

Nuoren joukkueen ensimmäiseltä B-tyttökaudelta ei odotettu liikoja, sillä tiedossa oli tytöt vastaan naiset -otteluita. Kovat joukkueet olivat RaLu:a edellä sekä fysiikassa että taidoissa.

– Onnistuimme järjestelemään hyvällä joukkuepelillä heittopaikkoja, mutta heittopeli oli tavallistakin tahmeampaa. Huippujoukkueiden huippupelaajat sen sijaan luovat paikkoja tyhjästä. Vastustajan ohittamiseen tarvitaan henkilökohtaista taitoa tai nopeutta. Tai sitten fysiikan pitää olla sellaisessa kunnossa, että vastustajan pystyy vaikka kantamaan mukanaan, Ingman kuvaa.

Näiden henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittämiseen voidaan keskittyä, kun talven otteluohjelmasta tulee suunniteltua kevyempi.

– Tiedän monta esimerkkiä siitä, miten isoja harppauksia junnujoukkueet ovat onnistuneet ottamaan, kun ne ovat panostaneet vuoden ajan henkilökohtaisiin taitoihin.

 

 

B-tyttöjen SM-karsinta

RaLu – Honka 48–54

RaLu – HNMKY 44–66

RaLu – Pyrintö 42–71

RaLu – Korikobrat 20–100

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?