Eläinten viikko: Kautialassa opitaan ympäristöoppia käytännössä

Eläimellinen syksy

Eläinten viikko

Kun tiput olivat kuoriutumisen jälkeen kuivuneet, ne nostettiin häkkiin lämpölampun alle. Yhteiselo luokassa on sujunut hienosti ja koululaiset ovat osanneet olla erityisen rauhallisesti.

Pepillä on sylissä Rambo. Sen tunnistaa pään päällä olevasta täplästä.

Pepillä on sylissä Rambo. Sen tunnistaa pään päällä olevasta täplästä.

– Laitoimme yhdessä luokan kanssa kananmunat hautomakoneeseen. Niitä käänneltiin aamuisin, Kautialan koulun 1.–2.- luokkalainen Veera kertoo.

Koulun haudontaprojekti on päättymässä onnellisesti, sillä kanahäkissä kuopii neljä virkeää untuvikkoa ja yksi myöhemmin haudontaan saatu mattimyöhäinen kellii vielä haudontakoneessa.

Kangasalan Kautialan koulun ympäristökasvatuksessa on tänä vuonna kotieläin-teema. Luokat käyvät retkillä tutustumassa lähialueiden eläimiin ja sen lisäksi koululla on haudottu tipuja ja takapihaa maisemoi lammaslauma.

 

Rokkaavia kanoja

– Jos on varapaita mukana, tipuja saa ottaa syliin, lapset kertovat innokkaasti.

Kananpojat ovat saaneet hellää ja hyvää hoitoa ja koululaiset ovat rientäneet ensimmäiseksi kouluun saavuttuaan katsomaan, miten tiput voivat. Lapset ovat olleet tarkkoja hoitajia ja koneen lämpötilaa on pidetty huolella silmällä. Viikonloppuisin vanhempainyhdistys on käynyt tarkastamassa, että lämpötila pysyy 38 asteessa ja munat tulee käännettyä.

– Meille oli yllätys, että sieltä kuoriutuikin tämän värisiä tipuja, ne eivät olleetkaan keltaisia!

Kanat ovat plymouth rock -rotua, joten ne saivat rokkaavia nimiä: Elvis, Rambo, Justin Bieber ja Roke. Jos munista kuoriutuikin rokkikanoja, myös tyttöjen nimiä on keksittyinä. Untuvikot piipittävät pari viikkoa koululla ja sen jälkeen ne siirtyvät kylälle muiden rokkikanojen joukkoon. Kanojen kuulumisia tullaan kuulemaan koululla jatkossakin.

 

Lukutuokioita tipuille

­– Olemme lukeneet niille. Ei ole väliä, mitä lukee, kunhan lukee rauhallisesti, Matias kertoo.

Untuvikot jäävät kuuntelemaan lukua, rauhoittuvat ja nukahtavat. Kun lukeminen loppuu, ne havahtuvat ja alkavat taas piipittää. Myös kotona lemmikkieläimet ovat alkaneet kuulla satuja.

Opiskelu 1.–2.-luokassa on jatkunut rauhallisesti, eikä pieni piipitys ole häirinnyt keskittymistä. Kanoja on saanut mennä katsomaan sitten, kun on saanut työnsä tehtyä.

– Tipujen kanssa pitää olla rauhallisesti, Jeannette tietää.

Kun tiput alkoivat 21 päivän hautomisen jälkeen kuoriutua, seurasivat paikalla olleet oppilaat ja opettaja tapahtumaa haudontakoneen vieressä onnellisina ja liikuttuneina.

– Kun yksi tipu oli kuoriutunut, se meni koputtelemaan muita munia, Veera muistelee.

Alaluokka opiskeli tipuprojektin aikana kanatietoutta.

– Lapset saivat lampun kanssa seurata tipujen kehitystä ja nyt olemme selvittäneet, mitä pieni tipu tarvitsee, luokan opettaja Sari Kitusuo-Räsänen kertoo.

Seuraavaksi alkaa lammasprojekti, sillä koulun takapihalle saapui lammaslauma maisemointityöhön.

 

Eläimet opettavat

– Me ruokimme lampaat joka aamu, kertoo 1.–2.-luokkalainen Jasmine.

3.–4.-luokkalaiset taas hoitavat lampaille veden.

Lampaat laiduntavat syksyn koulun takapihaa siistiksi ja keväällä pihalle saattaa syksyisten pässien sijaan tulla uuhia ja karitsatkin olisivat tervetulleita.

Yläluokka taltioi eläinten puuhia ja työstää siitä digitaalista materiaalia. Sinä päivänä, kun tiput kuoriutuivat, koko ohjelma meni uusiksi ja loppupäivä seurattiin uuden elämän syntymistä.

– Eläinten hoito on rauhoittavaa. Kaikki nauttivat siitä, että saavat silitellä ja sylitellä eläimiä, opettaja Sari Kitusuo-Räsänen sanoo.

Eläinten kanssa touhuaminen opettaa tunnetaitoja ja eläinten hyvää kohtelua.

Eläinten viikkoa vietetään 4.–10. lokakuuta. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto haluaa tuoda teemaviikolla esiin eläinten hyvää kohtelua ja kannustaa eläinten omistajia sallimaan lemmikilleen lajityypillisen käyttäytymisen. Tänä vuonna eläinten viikon teemana ovat hevoset, joista saa tilata SEY:ltä mainion opuksen.

Kautialassa vieraili perjantaina Muumi- ja Fanny-ponit ja kaikki halukkaat pääsivät ratsaille tai kärryyn.

Kautialassa vieraili perjantaina Muumi- ja Fanny-ponit ja kaikki halukkaat pääsivät ratsaille tai kärryyn.

Pomppukepeillä kisailun välissä rauhoitutaan rapsuttamaan.

Pomppukepeillä kisailun välissä rauhoitutaan rapsuttamaan.

Suomenlampaan ja ahvenanmaan lampaan risteytykset, eli koululampaat odottavat portilla joka aamu rapsutuksia.

Suomenlampaan ja ahvenanmaan lampaan risteytykset, eli koululampaat odottavat portilla joka aamu rapsutuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?