Galleriassa naamioita ja valoveistoksia Teemu Luodolta

Teemu Luodon tekemä naamio.

Teemu Luodon tekemä naamio.

Kuhmalahtelaisen kuvataiteilija Teemu Luodon näyttely ”Naamioita neljältä eri vuosikymmeneltä sekä valoveistoksia” Kangasala-talon galleriassa on nähtävissä keskiviikosta alkaen. Näyttely on avoinna 31. lokakuuta asti.

Teemu Luoto (s. 1941) on Kuhmalahdella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Luoto on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1957–1961, ensin iltalinjalla, jonka jälkeen hän siirtyi keramiikan opiskeluun. Opiskelujen jälkeen Luoto asui ja työskenteli kuvataiteilijana Helsingissä. Kuhmalahden taidepappilaa Luoto on luotsannut vuodesta 1971. Näyttely ”Naamioita neljältä vuosikymmeneltä sekä valoveistoksia” koostuu sekä erilaisista naamioista että kymmenen viime vuoden aikana valmistuneista valoveistoksista.

– Eläinhahmoja sekä ihmisfiguureja olen tehnyt ”aina”, ensi alkuun elätin itseni käyttökeramiikalla. Kuhmalahdella suunta muuttui ja eläinhahmot saivat vallan tuotannossani. Neljän kuukauden häämatkalla vuosina 1970–71 Italiassa tutustuin Faenzan kaupungin sikäläisessä taidekoulussa muotinottoon ihmisestä. Se teki suuren vaikutuksen minuun. Taidepappilassa ensimmäisen kasvomuotin otin vuonna 1973 belgialaisista arkkitehtiopiskelijoista Renestä ja Jetjestä. Muotit onnistuivat! Luoto muistelee.

– Naamioita olen ottanut eri kansallisuuksista. Kaikkia kasvovedoksia yleensä muokkaan uuteen ilmeeseen tai vaihdan sukupuolta. Valoveistokset puolestaan ovat lukuisten ulkomaan matkojeni muistoja. Pisan kalteva torni, japanilainen temppeli, meksikolainen talo ja marokkolainen linnoitus. Kaikissa on valo sisällä, Luoto kertoo.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>