Suomen nuorin kansanedustaja kävi kylässä

Kangasalan KTY sai vieraaltaan tuoreita terveisiä eduskunnasta. Kuva Marjatta Pöllänen
Kangasalan KTY sai vieraaltaan tuoreita terveisiä eduskunnasta. Kuva: Marjatta Pöllänen.

Kangasalla syyskuun lopulla vieraillut Suomen nuorin kansanedustaja Ilmari Nurminen Sastamalasta tietää, että kunnille tulee vielä sote-pettymyksiä.

Nurminen käsitteli Kangasalan Kirkonkylän Työväenyhdistyksen syyskokouksessa eduskunnan syksyn tärkeimpiä tehtäviä ja tuli kuulemaan kangasalalaisten käsityksiä siitä, mitä linjaa sosialidemokraattien on nyt syytä vetää niin työllisyysasiassa, sotessa kuin vaikkapa maakuntavaaleissa.

Keskustelussa surtiin varsinkin nuorten ja viisikymppisten työtilannetta. Samalla ihmeteltiin maakuntien asemaa, paheksuttiin eriarvoistumista ja muun muassa verohelpotusten suuntaamista isoille yrityksille sekä työttömien kohtelua, kun tilanne vain pahenee ja viranhaltijoiden määrää on supistettu.

 

Nollaa tarjoillaan työelämässä

Kun Ilmari Nurminen tuli ensi kertaa kirjautumaan eduskuntataloon, hänen nimeään ei löydetty – avustajaluettelosta. Mies joutui selittämään tehtävänsä. Kuva Marjatta Pöllänen
Kun Ilmari Nurminen tuli ensi kertaa kirjautumaan eduskuntataloon, hänen nimeään ei löydetty – avustajaluettelosta. Mies joutui selittämään tehtävänsä. Kuva: Marjatta Pöllänen.

– Työttömiä on kerta kaikkiaan käytännössä autettava, kokousväki tulkitsi tuntojaan.

Monilla on omakohtaista kokemusta miten työtöntä tänä päivänä kohdellaan.  Erityisesti nuorista on huoli, kun erittäin monella kolmekymppiselläkään ei ole mitään käytännön kokemusta työelämästä. Vaikka ihminen tekee työsopimuksen, joka sitoo hänet, varsinaista työtä ei taata tunniksikaan. Tätä on nollasopimus käytännössä, keskustelussa tuotiin esille.

Hallitus on tehnyt poliittisia arvovalintoja ja keventänyt yritysverotusta. Valinnat ja palvelujen heikennykset ovat tietoisia. Euromääräisesti verohelpotukset kohdistuvat isoille yrityksille, ei pienyrittäjille.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan ja sosiaalivaliokuntaan kuuluva Nurminen arvioi leikkauksia eriarvoistaviksi ja työelämää heikentäviksi. Leikkausperusteluna hallituksella on ollut talouden heikkous. Samalla kuitenkin velkaa on otettu vielä enemmän kuin aiemmin.

Keskustelussa arvostettiin henkilökohtaista apua. Yhtä TE-keskuksen viranhaltijaa kohden on kuitenkin noin tuhat työtöntä, josta syystä tämä on mahdotonta. Meidän henkilöresurssimme on 2 002 viranhaltijaa, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on noin 14 000. Pitäisi siis panostaa viranhaltijapuolelle.

Hallitus haluaa ulkoistaa työvoimapalvelut yritysten vastuulle. Viranhaltijatkaan eivät vielä tiedä, miten asia hoidetaan käytännössä, kun lain mukaan tarvitaan esimerkiksi viranomaispäätöksiä, Nurminen kertoi.

Työttömyys on kasvanut vuodessa noin 25 000:lla ja voimavarat heikentyneet samaan aikaan. Olisi hyvä, jos ihmisiä autettaisiin ja lisättäisiin neuvontaa.

Toimeentulon heikentäminen ja työttömien aktivoiminen ovat syksyn isoja asioita.

Kun maakuntauudistus tulee, työvoimahallinnonkin palvelut katsotaan uudestaan.

Nollatuntisopimuksesta tehty kansalaisaloite tuskin saa vastakaikua hallitukselta. Vakiintumista tulee edistää, mutta nollatuntisopimuksista ei luovuta, päinvastoin ne kasvavat sekä hoiva- että palvelualoilla. Valiokunta käsittelee niitä parasta aikaa.

Budjettipuolella ministeriöiden hallinnonalat ovat olleet eduskunnassa esillä.

Esimerkiksi 0,5:n henkilöstömitoitus vanhuspalveluissa lasketaan ensi vuoden alusta alkaeen 0,4:ään. Lain mukaisia osaamisvelvoitteita vähennetään ja vastuuhenkilökin poistuu.

– Kun ongelmat tiedetään, kotihoidossa on hyvin huonokuntoisia ihmisiä, on ulkoiluongelma ja muistisairauksien iso määrä, huonolta näyttää, Nurminen kertoi.

Liikennekaaressa on hyviä ja huonoja elementtejä. Maksuperusteisuus korvaa verovaroja.

 

Tampere jyrännee

Sotea on linjattu jo tuhannella liuskalla. Puolueena oppositiossa oleva SDP ei ole kannattanut maakuntamallia, jonka hallitus tulee kuitenkin viemään läpi. Yksityistäminen, yhtiöittäminen ja valinnan vapaus ovat nyt esillä.

Yhtiöittäminen syö avoimuutta, johon julkisessa päätöksenteossa ainakin pyritään. Jos julkinenkin puoli menee osakeyhtiölain puolelle, julkisuudesta tingitään.

Maakuntavaalit ovat tulossa 2018. Tampere tulee saamaan ison määrän kuntansa edustajia maakuntahallintoon, jonka edustajamäärä on noin kolminkertainen kansanedustajiin verrattuna. Yhtiöihin valittavat henkilöt askarruttavat.

Suora vaali on ainoa perustuslainkin mukainen. Ongelmaksi tulee, ettei ole painotuksia, kun vaali on täysin suora.

– Meidän tulee yhdessä linjata, mitä puolustamme. Selvää on, etteivät pienet kunnat saa ehkä yhtään paikkoja, Nurminen kertoi.

– Toisaalta nykyjärjestelmäkään ei ole tarpeeksi hyvä. Uudistaminen on siis tarpeellista.

 

Marjatta Pöllänen