Kahvikonsertti veti Rautahovin täyteen

– Kyllä sen vaistoaa lavallekin, kun väki ymmärtää, mitä esiintyjät haluavat sanoa, ison orkesterin kanssa esiintynyt Aimo Kokkola kehui Rautahovin tunnelmaa. Kuva: Seppo Kääriäinen.

– Kyllä sen vaistoaa lavallekin, kun väki ymmärtää, mitä esiintyjät haluavat sanoa, ison orkesterin kanssa esiintynyt Aimo Kokkola kehui Rautahovin tunnelmaa. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Rautajärven juhlatalo Rautahovi täyttyi kevättalvella, kun remontin puoliväliä juhlistettiin remontti-illallisella. Sunnuntaina piti taas haeskella lisäpenkkejä, kun remontin ensivaiheen päätteeksi kokoonnuttiin kahvikonserttiin.

Aimo Kokkola ja Hattulan viihdesoittajat olivat koonneet perinteikkään juhlatalon tunnelmaan sopivan nostalgiaohjelmiston. Reino Helismaan ja muiden klassikoiden lomassa kuultiin Kokkolan oma kappale Lähde niitylle. Ensimmäisen puoliajan kruunanneesta Kukkian valssista viihdesoittajia johtava Anita Lehto oli tehnyt yhtyeelle hienon sovituksen.

Kahvituksen hoitaneet Kukkian maa- ja kotitalousnaiset tarjoilivat väliajalla juhlavasti koristeltuihin pöytiin maalaisteemaan sopivat herkut. Hienon kokonaisuuden täydensivät Aimo Kokkolan juonnot: kokenut viihdyttäjä otti tilanteen haltuun ja takasi, että kaikki palasivat kotiin hymy huulilla.

Rautajärveläiset olivat taas vähän ylpeämpiä kotikylästään.

 

Konsertit vetävät tansseja paremmin

Nostalginen kahvikonsertti toi paikalle muun muassa nokialaisvieraita, joita kiehtoi aito maalaistunnelma ja aikamatka kultaisille vuosikymmenille.

– Tanssit eivät enää vedä entiseen tapaan, mutta ihmiset tykkäävät lähteä kuuntelemaan hienoa musiikkia, Luopioisten maamiesseuran puheenjohtaja Risto Vierikka sanoo.

Muutos on otettu huomioon Rautahovin ohjelmatarjonnassa. Joulukuussa Pertti Palm esiintyy Rautahovin joulukonsertissa. Tammikuussa järjestetään viulukonsertti ja kesäksi on buukattu tangokonsertti.

Myös keväällä Tiisun Rautajärvelle tuonut Mika Hippeläinen jatkaa Rautahoviin keikkailtoja: lokakuun 29. päivä pidettävän sadonkorjuujuhlan tähdeksi saapuu kovassa nosteessa oleva Vilma Alina. Lokakuun viimeinen viikonloppu on muutenkin vilkas, sillä perjantaina vietetään Pimmeemmän kaupan iltaa ja lauantaina juostaan Pihtisalmen retro.

 

Tilaisuudet tekevät juhlataloa tutuksi

Risto Vierikka arvelee, että Rautajärvellä nautitaan pienen kansanliikkeen voimasta: kylien väki lähtee jopa kannatusmielessä liikkeelle, kun sielläkin tapahtuu jotakin.

– Ja ehkä osa haluaa myös olla tukemassa Rautahovin remonttia.

Konsertit tuovat remontoidulle talolle käyttöä ja maamiesseuralle tuloja. Ainakin yhtä tärkeää on se, että juhlaväki pääsee näkemään talon parhaimmillaan. On helppo alkaa ideoida myös omia juhlia, kun näkee millaisen tunnelman perinteikkääseen taloon saa rakennettua.

– Pirkanmaalla ei ole kovin paljon sellaisia juhlataloja, joissa pystyy järjestämään melkein millaiset tahansa juhlat ympäri vuoden, Risto Vierikka sanoo.

Moni seurantalo on talven kylmillään, eikä niistä löydy Rautahovin tapaan toimivaa keittiötä.

 

Ennen kakkosvaihetta henkäistään hetki

Reilut 120 henkeä Rautahoviin vetänyt kahvikonsertti ylitti yleisötavoitteet. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Reilut 120 henkeä Rautahoviin vetänyt kahvikonsertti ylitti yleisötavoitteet. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Rautahovin remontin ensivaiheeseen kuuluu vielä joitain sähkötöitä. Taloon muun muassa asennetaan kolme ilmalämpöpumppua, jotka alentavat lämmityskustannuksia.

– Sen jälkeen ykkösvaihe alkaa olla valmis. Saattaa olla, että ennen toista vaihetta vedetään hieman henkeä, sanoo remontin vaiheita kahvikonserttiyleisölle esitellyt Olavi Seppälä.

Talkooväki on korjannut ja maalannut talon ulkovuoren, sokkelit ja katon, uusinut rappuset, ikkunat ja osan ovista sekä rakentanut invaluiskan.

– 124 000 euron budjetti on pitänyt melko hyvin, Seppälä laskee.

Toinen vaihe on pienempi ponnistus. Se keskittyy muun muassa pihoihin, parkkipaikkoihin ja vessoihin.

– Voi olla ihan viisasta huokaista hetki ennen kuin jatketaan, sillä osa kyläläisistä on käyttänyt kaiken vapaa-aikansa remontissa, Risto Vierikka sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?