Kierrätysviikko: Pälkäneellä on hyvät mahdollisuudet jätteiden lajitteluun

Metallin lajittelu toimii parhaiten

Pekka Ilmoni ja Jari Volanen Harjulan pajalta kantavat rikki mennyttä televisiota sähkölaitteille varattuun paikkaan.

Pekka Ilmoni ja Jari Volanen Harjulan pajalta kantavat rikki mennyttä televisiota sähkölaitteille varattuun paikkaan.

Kotitalouksissa syntyvän jätteen määrä on vähentynyt vuoden 2009 jälkeen. Edelleen suomalainen tuottaa 470 kiloa jätettä vuodessa. Suuri osa tästä kelpaa hyötykäyttöön.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:llä on Pälkäneellä kolme ekopistettä: Luopioisissa, Aitoossa ja Onkkaalassa. Näissä kaikissa kerätään lasi-, metalli- ja kuitupakkauksia. Onkkaalan pisteessä K-Marketin pihalla kerätään myös muovia.

Vuonna 2014 annettu pakkausasetus asetti tuottajat vastuuseen kotitalouksien pakkausjätteen keräämisestä. Tämän seurauksena myös Pälkäneen keräyspisteet vaihtuivat Pirkanmaan Jätehuollon pisteistä tuottajayhteisön pisteiksi.

– Meillä on velvollisuus kerätä lasi-, metalli- ja kartonkipakkauksia yli 500 asukkaan taajamissa, aluepäällikkö Harri Patana Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:stä kertoo.

Muovipakkausten keräyksen velvoite on yli 10 000 asukkaan taajamissa, mutta Pälkäneellä se aloitettiin, vaikka asukasmäärä on pienempi.

– Muovipiste kerää koko ajan enemmän materiaalia, Patana kiittelee.

 

Pakkausjätteet ekopisteelle

Juuso Koppana Tmi JutuKosta toimii Kankaanmaan jäteaseman hoitajana. Eniten hän neuvoo asiakkaita ongelmajätteiden kanssa.

Juuso Koppana Tmi JutuKosta toimii Kankaanmaan jäteaseman hoitajana. Eniten hän neuvoo asiakkaita ongelmajätteiden kanssa.

Muovipakkauskeräykseen kelpaavat puhtaat elintarvikepakkaukset, kuten voirasiat ja valmisruokapakkaukset, pesuaine- ja saippuapakkaukset, muovipullot ja -kanisterit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Pakkaukset on hyvä litistää mahdollisuuksien mukaan ennen keräysastiaan laittoa.

– Muovi toimitetaan Ekokemin Riihimäen lajittelulaitokselle, josta se jatkaa matkaansa muoviteollisuuden raaka-aineeksi, Patana kertoo.

Myös muut kerättävät pakkausmateriaalit toimitetaan vastaanottoterminaalien kautta teollisuuden raaka-aineiksi.

Ekopisteen metallinkeräykseen kelpaavat puhtaat ja kuivat metalliset elintarvikepakkaukset, alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret, tyhjät maalipurkit, kattilat ja paistinpannut sekä ruuvit, naulat ja muut pienet metalliesineet.

Isommat metallijätteet kuuluvat kunnan jäteasemalle, jossa on metallinkeräyslava.

Kartonkipakkauksien keräyslaatikkoon kuuluvat kaikki kartonki- ja paperipakkaukset, kuten pahvilaatikot, keksipaketit ja paperipussit, myös kopiopapereiden kääreet.

Lasipakkauskeräykseen puolestaan kelpaavat vain puhtaat lasipurkit ja -pullot ilman korkkeja ja kansia. Etikettejä tai kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. Rikkinäiset astiat, posliini ja polttimot eivät kuulu lasinkeräykseen.

– Pälkäneläisille haluan antaa kiitosta siitä, että ekopisteet ovat olleet hyvässä kunnossa eikä niissä ole asiaankuulumattomia jätteitä, Patana sanoo.

 

Kookkaat ja vaaralliset jäteasemalle

Muovikeräyspisteeseen tuodaan jatkuvasti enemmän sinne kuuluvaa jätettä eli puhtaita elintarvikepakkauksia, pakkausmuovia, muovipulloja ja -pusseja.

Muovikeräyspisteeseen tuodaan jatkuvasti enemmän sinne kuuluvaa jätettä eli puhtaita elintarvikepakkauksia, pakkausmuovia, muovipulloja ja -pusseja.

Pälkäneellä sijaitsee kaksi Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n jäteasemaa, toinen Kankaanmaalla ja toinen Luopioisten Rankkimäessä.

– Meillä otetaan vastaan sähkö- ja elektroniikkaromua, tietokoneromua, metallia, lasia, pahvia ja kartonkia, kestopuuta, asbestia ja ongelmajätteitä, Kankaanmaan jäteaseman hoitaja Juuso Koppana luettelee.

Ongelmajätteistä asemalle tuodaan eniten maaleja, öljyjä, liuottimia, torjunta-aineita, syövyttäviä aineita sekä paristoja.

– Jäteasemalle voi tuoda kaiken kotitalouksissa syntyvän jätteen, paitsi lääkkeitä, aseita ja ampumatarvikkeita eikä biojätettä. Lääkkeet kuuluvat apteekkiin, aseet ja ampumatarvikkeet poliisille ja biojäte kompostiin tai erilliskeräykseen, kertoo aluepäällikkö Tero Haapala Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä.

Rakennusjätettä asemalle tuodaan myös paljon. Se menee sekajätteeksi.

– Energiajätteelle meillä ei ole keräystä, mutta sekajäte menee Tarastejärvellä lajittelukentän läpi ja siellä polttokelpoinen jäte otetaan poltettavaksi, Koppana kertoo.

Rakennusjätettä saa tuoda asemalle enintään neljä kuutiota kerrallaan. Isommat erät tulee kuljettaa suoraan Tarastejärvelle.

Kesäpälkäneläinen Jouko Karlsson toi Kankaanmaan jäteasemalle muun muassa metallia. Meneillään oli mökin syyssiivous.

Kesäpälkäneläinen Jouko Karlsson toi Kankaanmaan jäteasemalle muun muassa metallia. Meneillään oli mökin syyssiivous.

– Toki pieniä eriä voi tuoda jäteasemalle viikoittain, Haapala lupaa.

Ruuhkaisin aika jäteasemalla on kesä, sillä mökkiläiset käyttävät asemaa ahkerasti. Syksyisin asemalle tuodaan eniten sekajätettä ja metallia.

– Aika hyvin ihmiset lajittelevat kuormansa valmiiksi. Paikan päällä lajittelukin kyllä onnistuu tarvittaessa, Koppana kertoo.

Kaikkein parhaiten ihmiset osaavat Koppanan mukaan metallin lajittelun. Sitä myös tuodaan jäteasemalle paljon.

Haapala toivoo, että jäteaseman käyttö lisääntyisi entisestään. Kausiluontoinen ongelma nimittäin on aluejätepisteiden täyttyminen sinne kuulumattomasta tavarasta.

– Toivomus olisi, että isommat erät jätteitä tuotaisiin suoraan jäteasemalle, jotka ovat avoinna lauantaisin, Kankaanmaan piste myös tiistaisin, Haapala sanoo.

Lähteet: www.tilastokeskus.fi, www.rinkiin.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?