Metsäpalvelu Juho Tähkänen: Omaksi iloksi kuvatuilla videoilla on satojatuhansia katsojia

Nettivideo teki Tähkäsestä maankuulun

Juho Tähkänen on erikoistunut muun muassa lähellä rakennuksia kasvavien ongelmapuiden kaatoon.

Juho Tähkänen on erikoistunut muun muassa lähellä rakennuksia kasvavien ongelmapuiden kaatoon.

Kymmenet tuhannet suomalaiset haukkoivat henkeään, kun rautajärveläisen Juho Tähkäsen lataamat videot lähtivät leviämään Facebookin kautta. Videoilla nuori metsuri kaataa ensin valtavan männyn pihasaunan nurkkaa viistäen ja pätkii sitten jykevää hautausmaapuuta latvasta niin, että muutaman metrin mittaiset pöllit putoilevat hautakivien viereen.

– Olen ottanut GoPro -kameralla omaksi ilokseni videopätkiä. Ei minulla ole minkään tason osaamista kuvaamiseen, vaan olen vain kiinnittänyt kameran kypärään tai laittanut jalustalle ja yrittänyt hakea hyvää kuvakulmaa. Pätkin koneelle kertyneistä klipeistä Moviemakerilla videoita Facebook-sivuille, kun ajattelin että ne voisivat kiinnostaa jotakin muutakin, Tähkänen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa kesällä levinneestä videosta tuli sellainen hitti, että Iltalehti nosti sen nettisivuilleen ja teki rautajärveläismetsurista jutun.

– Moni mökkiläinen oli videon nähtyään hoksannut, että ongelmapuunkaatoon erikoistunut metsuri löytyy läheltä. Yhteydenottoja tuli muutaman viikon ajan pitkin maata. Mutta ei jonkun pikkuhomman takia voi oikein lähteä satojen kilometrien päähän.

 

Yrittäjänä saa tehdä monipuolisemmin

Juho Tähkänen on erikoistunut muun muassa lähellä rakennuksia kasvavien ongelmapuiden kaatoon.

Juho Tähkänen on erikoistunut muun muassa lähellä rakennuksia kasvavien ongelmapuiden kaatoon.

Puunkaatoa senttien tarkkuudella -videon on nyt nähnyt reilut 322 000 ihmistä ja hautausmaavideon lähes 200 000 katsojaa. Niiden ansiosta 21-vuotiaan metsurin nimi nousee mieleen, kun pihassa on sellainen puu, jota ei uskalla itse ryhtyä kaatamaan.

– Kyllä videot ovat lisänneet puunkaatotöitä, Juho Tähkänen sanoo.

Istutusta, raivausta ja muuta perustöitä riittäisi suureksi osaksi vuotta, mutta rautajärveläinen ryhtyi yrittäjäksi päästäkseen tekemään metsurin töitä monipuolisemmin.

– Ongelmapuiden kaatohommissa kohtaa mukavaa väkeä. Toki tällaisessa yhden miehen yrityksessä tulee kaupan päälle paljon ylimääräisiä iltahommia, eikä paperitöistä saa palkkaa.

Tähkänen vakuuttaa kuitenkin, ettei ole päivääkään katunut yrittäjäksi ryhtymistä. Se onkin usein maaseudun nuorelle ainoa keino työllistyä, sillä työpaikkoja ei ole juuri tarjolla.

 

Jokaiselle puulle löytyy konstinsa

Iltalehden elokuisessa jutussa Tähkänen vakuutti, että vielä ei ole tullut vastaan sellaista puuta, jota hän ei olisi pystynyt kaatamaan.

– Aina siihen konstit löytyvät. Vaikeimpia ja vaarallisimpia ovat lahonneet ja kallellaan olevat puut, joihin ei välttämättä uskalla lähteä kiipeilemään. Mutta sellaisiin tilanteisiin löytyy nostureita, ja niistä kertyy kustannuksia. Puut poistetaan aina asiakkaalle edullisimmalla ja turvallisimmalla tavalla.

Ongelmapuiden kaatoon erikoistumisessa on Tähkäsen mielestä kyse perustaidosta ja itseluottamuksesta.

– Jonkinlaista silmää se vaatii.

Puiden oikut oppii tuntemaan tuhansien toistojen kautta.

– Mutta eivät kaikki pysty kaatamaan vaikeita pihapuita, vaikka kuinka opetettaisiin ja kurssitettaisiin. Siinä pitää luottaa itseensä; on uskallettava ottaa vastuuta.

Maalaismetsissä paljon puita kellistäneellä metsurilla on Tähkäsen mielestä selkeä etu kaupunkipuissa kiipeilevään kollegaan verrattuna.

– Ahtaassakin paikassa on usein sopiva rako, johon puun voisi kaataa. Mutta jos on pelkästään pätkinyt puita latvasta, niin suora kaataminen ei välttämättä ole hallussa.

Isojen puiden kaato vaatii isot työkalut.

Isojen puiden kaato vaatii isot työkalut.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>