Oksalan isännälle 50 vuotta täyteen

Maatalouden kannattavuusongelmat huolestuttavat Tapani Suoniemeä. Hän toivoisi parempia aikoja, että joku hänen pojistaan pystyisi jatkamaan tilan pitoa Oksalassa.

Maatalouden kannattavuusongelmat huolestuttavat Tapani Suoniemeä. Hän toivoisi parempia aikoja, että joku hänen pojistaan pystyisi jatkamaan tilan pitoa Oksalassa.

Aitoon ja Kukkolan välisen vanhan maantien varrella sijaitseva Oksalan vanha rusthollitila on monille tuttu perinnepäivistään, joita vietettiin viimeksi vuonna 2013. Tilan nykyinen isäntä Tapani Suoniemi taas on tuttu kasvo paljon harvemmille. Mies on ihan tarkoituksella pitänyt matalampaa profiilia kuin kaksi vuotta sitten edesmennyt vanha isäntä Jouko Suoniemi.

Tyylilleen uskollisesti hän vietti maanantaista 50-vuotispäiväänsä vain lähimpien sukulaisten ja kavereiden seurassa.

Tapani Suoniemi sai tilan hallintaansa vasta kaksi vuotta sitten. Sukupolvenvaihdos laitettiin kyllä alulle jo vuosia sitten, mutta se jäi toteuttamatta loppuun. Nyt hän asuttaa tilan päärakennusta perheensä kanssa, johon kuuluvat aviovaimo Marikan lisäksi pojat Ilmari (11 v.), Jalmari (9 v.) ja nuorimmainen Elmeri (2 v.).

– Pari vuotta on mennyt lähinnä paikkoja kunnostellessa. Viemärit olivat niin huonossa kunnossa, että ne juuri ja juuri saatiin kunnostettua sukittamalla. Muuten remontti olisi tullut monta kertaa kalliimmaksi. Taloon tuleva lämmityskanaali uusittiin, ja talo saatiin taas hakelämmityksen piiriin, luettelee Suoniemi kunnostuskohteita.

 

Oksala on vilja- ja metsätila

Välillä sentään isäntääkin naurattaa, kun viljat on saatu puitua ja syksy on parhaimmillaan.

Välillä sentään isäntääkin naurattaa, kun viljat on saatu puitua ja syksy on parhaimmillaan.

Isäntä kertoo lypsykarjan lähteneen isosta tiilinavetasta vuonna 1988 ja viimeistenkin lihanautojen neljä vuotta myöhemmin. Reilun sadan hehtaarin pellot ovat nyt kaikki viljalla, lukuun ottamatta pientä heinämaata, josta saadaan syötävät omille hevosille.

– Viljan viljely on helpoin tapa köyhtyä, Suoniemi toteaa puoliksi tosissaan.

– Perunaa ja kaaliakin on kokeiltu, mutta kokemukset eivät olleet kummoisia. Varastot ja kalusto ovat tallella, jos perunan hinta vaikka korjaantuisi.

Käytössä olevan konekaluston Suoniemi kertoo olevan peräisin 70-luvulta 2000-luvun alkupuolelle. Koneilla selviää peltohommista, koska lähes kaikilla pelloilla käytetään suorakylvöä.

– Ainoastaan syysviljalohkot muokataan lautasäkeellä. Sanotaan suorakylvön pienentävän satoja, mutta minusta asia on jopa päin vastoin.

Peltojen ohella Oksalaan kuuluu noin 150 hehtaaria ”hyötymetsää”. Isäntä ei näet laske Pälkäneveden saarissa olevia metsähehtaareita hyötymetsäksi. Se on perusteltua, sillä nykyisinä talvina ei saarista juuri pääse puuta korjaamaan. Mantereen puolella Suoniemi kertoo viime vuosina tehdyn runsaasti rästiin jääneitä harvennushakkuita.

 

Museoesineet tallessa

Mökkien vuokrausta Suoniemi pitää tätä nykyä tilan kenties tärkeimpänä tulonlähteenä. Vuokrakäytössä on tällä hetkellä 11 kesämökkiä ja muutama ympäri vuoden asuttava talo.

– Kovasti on kunnosteltu mökkejäkin. Parin vuoden aikana on valmistunut yhteensä seitsemän saunaremonttia. Onneksi meillä on ollut vakituinen työntekijä, jolta käy pelto-, metsä- ja remonttihommat. Meillä on myös ollut onni saada todella hyviä vuokralaisia, kehuu Suoniemi.

Suoniemi on huomannut ihmisiä kiinnostavan, mitä kuuluu edellisen isännän keräämälle laajalle museoesinekokoelmalle. Hän haluaa rauhoitella niitä, jotka pelkäävät kokoelman joutuneen hunningolle.

– Kaikki tavarat ovat tallessa ja suojassa. Niitä oli kuitenkin niin paljon parhaissa tiloissa, että käytössä olevia koneita joutui säilyttämään ladoissa ja muissa hankalissa paikoissa. Nyt paikkoja on vaihdettu niin, että käytössä oleva kalusto mahtuu konehalliin.

Vapaat hetkensä Suoniemi kertoo käyttävänsä perheen ohella metsästys- ja kalastusharrastuksen parissa. Muutaman naapurin kanssa on pieni hirviporukka ja oman ajokoiran kanssa käydään jänisjahdissa.

– Tykkään käydä pilkillä ja välillä pidän verkkoja ja mateen pyydyksiä. Kesäisin uistelenkin, jos aikaa on. Viime suvena taisin käydä kaksi kertaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?