Arrojen muistelukset kuvaavat Sahalahden elämää viidellä vuosisadalla

Kari Elkelä (vasemmalla) ja Olavi Hovi olivat Sahalahden kirjastossa pidetyn kotiseutuaiheisen illan tutut vieraat.

Kari Elkelä (vasemmalla) ja Olavi Hovi olivat Sahalahden kirjastossa pidetyn kotiseutuaiheisen illan tutut vieraat.

 

Sahalahdella julkaistiin tänä vuonna kaksi kotiseutuaiheista muistelukirjaa runsaan kuukauden sisällä. Elokuussa ilmestyi Kari Elkelän toimittama kirja Tolellista ja uskomusta, joka sisältää Lauri Joosepinpoika Arran (1886-1968) muistelemaa perinnetietoa Sahalahdelta. Kontulan 90-vuotisjuhlassa syyskuussa julkaistiin Olavi Hovin työstämä, Lauri Arrasta kertova teos Wanha herra muistelee.

–On melkoisen harvinaista, että isän ja pojan muistelot julkaistaan näin lähekkäin, Olavi Hovi mainitsi kotiseutuaiheisessa kirjastoillassa, jossa Hovi ja Elkelä kertoivat sahalahtelaiseen elämänmenoon pureutuvista kirjoista.

Kirjojen ajallinen ulottuvuus on pitkä. Vanhemman Arran muistelut asettuvat 1600-luvulta alkavaan ja 1900-luvulle päättyvään jaksoon. Nuoremman, tänä vuonna 90 vuotta täyttäneen Lauri Arran kertomien tapahtumien aikajana on noin 80 vuotta.

 

Totta ja tarinaa

 

Lauri Joosepinpoika Arra oli aktiivinen kansanperinteen muistelija ja tallentaja. Noin 50 vuotta sitten hän kirjoitti 300 sivua historia- ja perinnemuisteluita vastauksena Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lähettämiin kysymyksiin. Arran hyvinä tietolähteinä toimivat äiti Aleksantra Arra ja hämypyhissä kerrotut tarinat.

–Järjestin aineiston aiheittain, tein kappalejaot ja otsikot, Kari Elkelä kuvasi käsikirjoitusten toimitustyötä.

Tolellista ja uskomusta –kirja on nimensä mukaisesti pääosin todellista totta mausteenaan uskomustietoa, jonka arvioiminen jää lukijan varaan. Kirjassa esiintyy myös komea joukko vanhan ajan paikallisia julkkiksia, joita kaikkia ei kuitenkaan löydy kirkonkirjoista. Elkelä odotti kirjan julkaisemisen jälkeen, että jotkut lukijat vielä tunnistaisivat näitä entisajan kuuluisuuksia. Toive ei ole vielä toteutunut.

Kari Elkelän historiainnostus poikii uutta tulosta ensi kesänä Makasiinissa pidettävässä näyttelyssä, jonka aiheena on Sahalahden vanhat kaupat.

–Ottakaa yhteyttä, jos teillä on esimerkiksi kauppojen mainosjulisteita, valokuvia ja tuotepakkauksia, hän pyytää.

 

Kertojan ääni kuuluu

 

Wanha herra muistelee –kirjan aineisto kertyi, kun Olavi Hovi kävi haastattelemassa Lauri Arraa.

–Istuin viisi kertaa Arran pirtissä ja nauhoitin Laurin kertomuksia. Kotona purin sanelimelle tulleen tekstin ja kirjoitin sen koneelle. Tein otsikot ja ryhmittelin tekstin.

–Tavoittelin sitä, että Laurin ääni kuuluu kirjassa. Siksi tekstissä on osin murteellista aineistoa jäljellä, Olavi Hovi perusteli.

Vuonna 1926 syntyneellä Lauri Arralla on paljon muistoja sotia edeltävältä ajalta. Kirjassa kerrataan elämän varrelta kertyneitä muistoja lapsuudesta, kouluvuosista ja sotilaspoika-ajoista lähtien. Pitkäaikaisista harrastuksista tulevat esille muiden muassa laulaminen ja veteraanitoiminta.

Lauri Arra kertoo kirjassa myös Sahalahdella vaikuttaneista persoonallisuuksista kuten sisar Adelesta, Martta Kaukorannasta ja Valppu Kuoppamäestä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?