Pälkäneen vuoden yrittäjä: Uusi tuotevarasto helpottaa tilan elämää

Suttisen tilan isännältä eivät ideat lopu

Rohkeasti uuteen tuotevarasto- ja pakkaamorakennukseen investoinut Suttisen tila valittiin Vuoden yrittäjäksi Pälkäneellä. Nykyinen omistajasuku on hoitanut tilaa vuodesta 1879 alkaen, ja Simo Laakso on hoitanut tilaa 27 vuotta. Nykyisin hän pyörittää toimintaa yhdessä Erja Rissasen kanssa. Myös talon kolme tytärtä osallistuvat opiskelujensa ohessa tilan töihin.

Rohkeasti uuteen tuotevarasto- ja pakkaamorakennukseen investoinut Suttisen tila valittiin Vuoden yrittäjäksi Pälkäneellä. Nykyinen omistajasuku on hoitanut tilaa vuodesta 1879 alkaen, ja Simo Laakso on hoitanut tilaa 27 vuotta. Nykyisin hän pyörittää toimintaa yhdessä Erja Rissasen kanssa. Myös talon kolme tytärtä osallistuvat opiskelujensa ohessa tilan töihin.

Suttisen tilalla on takana keskinkertainen kesä. Miinusta on se, että kesän marjasadon laatu ei ollut paras mahdollinen haasteellisten kelien vuoksi.

– Kesän kelit eivät olleet parhaat mahdolliset ja tammikuun kova pakkasjakso aiheutti meille jonkin verran murheita, Suttisen tilan isäntä Simo Laakso kertaa.

Kelien vastapainoksi kesää helpotti keväällä käyttöön otettu uusi tuotevarasto ja pakkaamo. Uusi rakennus nousi marjatilan peltojen taakse myymälärakennusten läheisyyteen. Reilun 900 neliömetrin suuruinen halli helpottaa huomattavasti tuotteiden varastointia, sillä aikaisemmin tuotteita on kuljetettu eri varastoihin lähialueelle. Nyt kuljetusrumba on historiaa.

– Toivotaan, että satsaus maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina, Laakso sanoo.

Näin lokakuussa tilan tohinat alkavat selvästi rauhoittua, vaikka kaaleja pakataankin joka aamu kuljetettavaksi tukkuun ja sitä kautta kauppoihin ympäri Suomen. Rauhallisinta aikaa tilalla vietetään tammi-helmikuussa, jolloin isännällä ja emännällä on aikaa nauttia talvisista harrastuksistakin.

– Tuolloin on hyvä hetki myös hoidella paperitöitä alta pois, Laakso mainitsee.

Maalis-huhtikuussa aletaan taas valmistautua uuteen satokauteen, ja toukotyöt ovat kiireisimmillään touko-kesäkuussa, jolloin istutetaan vihannesten ja mansikan taimet.

– Kesät menevät tällä alalla aika sumussa, kun tekemistä on niin paljon. Tilapuoti tuo meille kesäaikaan paljon asiakkaita, mikä pitää huomioida kiireisimpänä sesonkina pelloilla työskennellessä ja muissakin töissä, 27 vuotta Suttisen tilan toimintaa pyörittänyt Laakso pohtii.

Selkeä työnjako

Simo Laakso vastaa marja- ja vihannestilan toiminnasta talon emäntä Erja Rissasen kanssa. Kaksikolla on selkeä työnjako: Simo hoitaa tukkumyynnin ja peltoihin liittyvät asiat, Erja taas huolehtii tilapuodin toiminnasta. Tilalla viljellään mansikoita, vadelmia, ruusu- ja keräkaalia, pinaattia, maissia ja avomaankurkkuja. Tuotteita myydään pellolta itse poimien ja tilamyymälästä. Suurin osa tilan tuotannosta kulkee kuitenkin tukkujen ja torikauppiaiden kautta kuluttajien ruokapöytiin.

Laitikkalassa sijaitsevalla tilalla koko elämänsä opiskeluaikaa lukuun ottamatta asunut Laakso mainitsee olevansa tietyllä tavalla projekti-ihminen. Uusia ideoita tulvii mieleen säännöllisin väliajoin.

– Tämä pitää työn myös mielekkäänä, kun on uutta tekemistä ja opeteltavaa. Vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana marjanviljelyyn on esimerkiksi tullut tukku uusia viljelytekniikoita, vaikka täytyy toki sanoa, että näin vanhemmiten sitä alkaa suhtautua kaikkeen uuteen vähän suuremmalla varauksella kuin aikaisemmin, Laakso naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?