Oma vaikutuskanava rakenteilla: Nuorten ääni kuuluviin sosiaalisen median avulla

Verkkosivu käyttöön kevään aikana

Nuorisotyöntekijä Minna Rauas vetää uuden vaikuttamiskanavan ydinryhmän kokousta. Ydinryhmään kuuluu 17 pälkäneläisnuorta, jotka ovat iältään 13–20-vuotiaita.

Nuorisotyöntekijä Minna Rauas vetää uuden vaikuttamiskanavan ydinryhmän kokousta. Ydinryhmään kuuluu 17 pälkäneläisnuorta, jotka ovat iältään 13–20-vuotiaita.

Pälkäneellä on rakenteilla innovatiivinen, sosiaalista mediaa hyödyntävä kanava nuorten vaikuttamiseen. Nuorille rakennetaan oma nettisivusto, jolle kerätään heitä kiinnostavaa materiaalia Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Nuoret tuottavat itsekin materiaalia sivustolle.

– Tarkoitus on tehdä vaikuttaminen nuorille mahdollisimman helpoksi. Tietoa ja mielipiteitä aletaan siis kerätä siellä, missä nuoret ovat jo valmiiksi. Näin herätellään heidän mielenkiintoaan vaikuttamiseen. Pälkäneen tapaiseen kuntaan, jossa julkinen liikenne on rajallista ja nuorten voi olla vaikea päästä liikkumaan tiettynä aikana tiettyyn paikkaan, tällainen toimintamalli istuu mielestäni oikein hyvin, Pälkäneen nuorisotyöntekijä Minna Rauas sanoo.

Syksyn aikana uuden vaikuttamiskanavan ydinpiirteitä suunnittelee 17 pälkäneläisnuorta. Ydinryhmäksi nimetty joukko 13–20-vuotiaita nuoria tapaa kasvokkainkin, mutta yhteydenpitoa käydään paljon myös verkossa esimerkiksi Facebook-ryhmän ja Whatsapp-sovelluksen avulla.

– Ydinryhmässä on nuoria eri puolilta kuntaa. Esimerkiksi yläkoulujen ja lukion oppilaskunnista on mukana omat edustajansa. Näin varmistetaan se, että kunnan eri alueiden ääni varmasti kuuluu tässä ryhmässä, Rauas lisää.

Jesse Malinen.

Jesse Malinen.

Paikka ajatuksille, paikka vaikuttamiselle, paikka kohtaamisille

Nettisivusto toimii reaaliaikaisesti nuorten kanavana keräämällä #-tunnisteiden avulla materiaalia sivustolle ja kertoo näin näkemyksiä ja kokemuksia nuorten elämästä Pälkäneellä.

– Materiaali toimii sekä nuorten äänenä että yhtenä lähtökohtana vaikuttamiselle ja epäkohtien esiin nostamiselle mutta myös positiivisten asioiden jakamiselle, Rauas pohtii.

Sivusto myös palvelee nuorten ideoiden esiintuomisessa, jolloin ydinryhmä voi poimia ideoita käsittelyyn ja viedä niitä eteenpäin kunnan päätöksentekoon. Sivuston avulla voidaan myös kerätä nuorten näkemyksiä ja mielipiteitä halutuista asioista.

– Käytännössä virkamiehet tai päättäjät tuovat halutun asian minun tai jonkun ydinryhmäläisen tietoon. Asia laitetaan sivustolle kommentoitavaksi, ja muutaman päivän kommentointivaiheen jälkeen ydinryhmä tekee koosteen vastauksista tai lähettää annetut kommentit asiaa kysyneelle taholle, Rauas avaa toimintamallia.

Kankahaisissa asuva Jesse Malinen, 16, ja Epaalassa asuva Enni Takala, 17, ovat mukana ydinryhmässä. Molemmat pitävät nuorten äänen esiin saamista hyvänä asiana.

Enni Takala.

Enni Takala.

– On myös tärkeää näyttää, että nuoret osaavat toimia asiallisesti eivätkä aina vain rellestä, Takala naurahtaa.

Entä onko oman äänen esiin saaminen nuorista sitten hankalaa?

– Voi se välillä olla. Toisaalta toivoimme jokin aika sitten roskista Pakanrannan uikkarille, jossa monet nuoret viettävät paljon aikaa, ja saimme roskiksen paikalle aika nopeastikin, Malinen miettii vaikuttamisen eri muotoja.

Takala lisää, että lähti mielellään mukaan ydinryhmän toimintaan. Sen jäsenet saavat sivustolle muita laajemmat käyttöoikeudet ja järjestävät tarvittaessa vaikkapa äänestyksiä. Ydinryhmäläiset myös tiedottavat vaikuttamiskanavan mahdollisuuksista omassa koulussaan ja kaveripiirissään.

– Mukana on aktiivista porukkaa ja kun yhdessä suunnitellaan ja tehdään, ei yhden henkilön työmäärä kasva liian suureksi, Takala pohtii.

Nuorten vaikuttamishanke mahdollistajana

Verkkosivuston rakentaminen on mahdollista ”Voimakasta myötätuulta nuorten vaikuttamiseen” -hankkeen avulla.

– Pääsimme tällaisella hankkeella mukaan Verkefactoriin kaudelle 2016–2017.Verke on siis nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus, joka etsii uusia tapoja hyödyntää internetiä ja interaktiivista mediaa nuorisotyössä, Rauas selventää.

Verkefactori rakentaa ja koodaa nettisivuston pälkäneläisnuorten toiveiden pohjalta. Ensimmäiset asiat uudella nettisivulla on tarkoitus ottaa käsittelyyn ensi keväänä.

 

Nuorisovaltuustoa vastaava vaikuttajaryhmä

– Kunnanhallitus linjasi lokakuun kokouksessaan, että nuorten vaikuttamiskanava toimii kuntalain mukaisena nuorisovaltuustoa vastaavana vaikuttajaryhmänä Pälkäneen kunnassa 1.6.2017 alkaen

– Sivusto tulee toimimaan osoitteessa nuortenpälkäne.fi. Materiaalia sivustolle nousee tunnisteella #nuortenpne.

– Uusi vaikuttamiskanava varmistaa nuorten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Pälkäneellä

– Vaikuttamiskanava mahdollistaa kaikkien osallistumisen, hyödyntää jo olemassa olevia palveluita ja madaltaa vaikuttamisen kynnystä

– Tärkeää on myös tiedotus ja uutisointi nuorilta nuorille

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?