Riitta Turunen: Asiakas houkutteli kampaajan Luopioisiin

Kukkian maisemat ja meininki hurmasivat

Riitta ja Aaro Turunen palkittiin Luopioisten Vuoden Yrittäjinä.

Riitta ja Aaro Turunen palkittiin Luopioisten Vuoden Yrittäjinä.

Napapiirin tuolla puolen Sallassa syntynyt Riitta Turunen tiesi jo nuorena, että hänestä tulee kampaaja. Hän valmistui unelma-ammattiinsa 1976 ja aloitti työt Rovaniemellä. Ensimmäisen oman liikkeensä hän perusti vuonna 1980, kun lapset olivat vuoden ja kahden ikäisiä.

Vuosituhannen vaihteessa tavanneet Riitta ja Aaro Turunen perustivat ensimmäisen yhteisen kodin Kangasalle. Mutta yllättäen uudelta kotipaikkakunnalta ei löytynytkään liiketilaa kampaamolle.

Urkuhotelli oli ollut täynnä pienyrittäjiä, jotka oli niihin aikoihin laitettu pihalle. Niillekään kaikille ei tahtonut löytyä Kangasalta tiloja, ja osa joutui lähtemään Tampereelle.

Sinne päätyi myös Riitta Turunen. Keväällä 2003 hänen tuoliinsa istahtanut luopioislainen asiakas ihmetteli, eikö kampaaja ole kuullut puhdasvetisestä Kukkia järvestä.

– Rouva kertoi, että Luopioisissa tarvittaisiin kampaajaa, koska kylässä on vain yksi parturi ja kampaaja oli jäämässä eläkkeelle. Mehän kiinnostuttiin paikasta ja lähdettiin heti viikonloppuna tutustumaan.

Pakkastalven jäljiltä kevättalvella 2003 oli niin vahvat jäät, että Kukkialla kulki kuorma-autojakin. Turuset ajoivat matkailuauton tukikohdaksi jäälle ja lähtivät hiihtelemään.

– Salmessa oli paikallinen leipuri nostamassa verkkoja. Maisemat olivat häkellyttävän kauniita ja ihmiset sydämellisiä. Ihastuimme paikkaan saman tien, Riitta Turunen muistelee,

Koko sunnuntain jäillä hiihdelleet Turuset eivät silloin vielä tienneet, että niemen kärjessä he istuskelivat tulevalla rantakalliollaan.

 

Unelmatontti löytyi Niemikunnasta

Riitta Turusen parturikampaamo Hiuskukkia avasi Luopioisissa maaliskuussa 2004.

Riitta Turusen parturikampaamo Hiuskukkia avasi Luopioisissa maaliskuussa 2004.

Ensimmäisen Luopioisten visiitin jälkeen Turuset päättivät hankkia paikkakunnalta vähintään mökkitontin. Lisäksi tehtiin pientä markkinatutkimusta, jolla varmistuttiin siitä, että parturikampaajalle olisi töitä.

Puoli vuotta ensikäynnin jälkeen Niemikunnasta Rajalansaaren vastarannalta löytyi unelmien paikka talolle.

– Kiersimme talo talolta kyselemässä, olisiko myynnissä rantatonttia. Riihirannassa osattiin sanoa, että Savolan Kirstillä voisi ollakin.

Ensimmäisenä esitelty paikka oli hieman ruohikkoinen lahti, jossa aurinko laski selän taakse. Turuset kyselivät niemenkärkeä.

– Selvisi, että riihen taakse oltiin aikeissa kaavoittaa kaksi tonttia. Sanoimme saman tien, että olemme kiinnostuneet ostamaan toisen, Aaro Turunen kertoo.

Tontin puita ryhdyttiin kaatamaan syksyllä 2003, ja samalla järjestyi myös liiketila kampaamolle.

– Olin palaamassa tontilta, mutta diesel loppui tien varressa. Kiirehdin Kukkian kaupalle hakemaan kanisteria. Mutta Toivarin Erkki sanoi, että hän on kohta sulkemassa kaupan, kyllä hän minut heittää autolle, Aaro Turunen muistelee.

Matkalla Turunen tuli maininneeksi muuttoaikeista – kun vain vaimolle löytyisi kampaamon paikka. Sen jälkeen asiat lutviutuivat luopioislaisella sujuvuudella.

– Maanantaiaamuna Iisakkilan Mikko soitteli pankista ja kertoi, että kampaamoksi aikanaan rakennettu kulmahuoneisto oli juuri vapautunut.

Sopimus tehtiin saman tien, ja sen jälkeen palikat olivat kasassa. Hiuskukkian avajaisia vietettiin maaliskuussa 2004, ja avajaispäivän ensimmäinen asiakas oli liiketilan järjestänyt pankinjohtaja.

 

Kylä otti tulijat avosylin vastaan

Niemikunnan rakennusprojekti lykkääntyi muutamalla vuodella, kun asiakas vinkkasi Jänislahdentien varren talosta. Kesällä 2005 vietettiin sekä tupaantuliaisia että häitä.

– Emme kotiutuneet Kangasalle samalla tavalla, vaan tuntui, että olimme koko ajan kallellaan eteenpäin. Mutta kun tulimme Luopioisiin, niin tuntui heti että tuossa on kotikirkko, jossa meidät vihitään, Aaro Turunen muistelee.

Kylä otti tulijat avosylin vastaan.

– Ihmiset olivat alusta alkaen todella ystävällisiä. Kaikki tuntui heti tosi luonnolliselta; kodilta, Riitta Turunen sanoo.

Myös asiakkailta tuli heti kiittävää palautetta sekä viihtyisästä kampaamosta että sen palvelusta.

Riitta Turusesta on hienoa, jos hän on voinut kampaamollaan täydentää Luopioisten ainutlaatuista palvelutarjontaa.

– Me ihastuimme aikanaan kylän palveluihin. Emme asioineet pitkään aikaan muualla, kun kaiken tarvittavan sai Luopioisista. Esimerkiksi oma terveyskeskus oli melkein ihmetyksen aihe: eihän mistään saanut nopeampaa ja parempaa palvelua. Kauppiaat olivat maailman mukavimpia, ja kaikki mitä tarvittiin, järjestyi helposti. Kaikesta muustakin tuntui olevan poissa kaikki byrokratia.

Silloinen onnela ei ole muuttunut miksikään, mutta pinnan alla on aistittavissa pientä levottomuutta: ihmisiä huolestuttaa sote-uudistus ja keskittäminen, jotka uhkaavat terveyskeskusta ja muita palveluita.

 

Asiakkaista tullut hyviä ystäviä

Aaro ja Riitta Turusta yhdistää yrittäjänä intohimo, jolla he työhönsä suhtautuvat. Kampaajalla se tarkoittaa muun muassa jatkuvaa trendien seuraamista.

– Ajan myötä muoti, aineet ja toimintatavat muuttuvat. Uusiin tuotteisiin perehtyminen vaatii paloa ja jatkuvaa kouluttautumista, Riitta Turunen kuvaa ammattitaidon ylläpitoa.

Yrittäjäpariskunta osaa antaa yrittäjän vapautta kumppanille: molemmat saavat heittäytyä työhönsä täysillä, vaikka se monesti tarkoittaa pitkiä päiviä. Mutta antoisa työ myös palkitsee.

– Tapaan työssä aivan ihania ihmisiä. Vaikka teen hommia yksin, niin se on kaikkea muuta kuin yksinäistä. Saan seurustella ja kahvistella mukavien asiakkaiden kanssa. Monista on tullut tosi hyviä ystäviä, Riitta Turunen sanoo.

Palveluasenteeseen kuuluu se, että kampaaja käy tarpeen mukaan myös kotona tai vanhainkodilla.

Luopioislaisten lisäksi Hiuskukkiassa asioi paljon mökkiläisiä. Kaupunkilaisvieraat osaavat arvostaa palvelun ja tuotteiden laatua. Jotkut ovat suorastaan hämmästyneitä, kun pikkukylältä saa myös huippulaadukkaita Joico -tuotteita, jotka ovat harvinaisuuksia kaupungeissakin.

Kampaamon tuolissa hoidetaan päätä kokonaisvaltaisesti. Työn lomassa käydään läpi henkilökohtaisiakin asioita, joita Turunen ei jaa edes miehensä kanssa kotona.

Sen sijaan tietoa hän jakaa mielellään.

– Ihmiset ovat mielissään, kun kerron, miten eri tuotteet toimivat tai mitä yksittäiselle hiukselle värjäyksessä tapahtuu.

Samalla Turunen tulee antaneeksi jopa terveysneuvontaa, sillä toisinaan hiukset saattavat paljastaa esimerkiksi ongelmia ruokavaliossa.

Paras kiitos työstä tulee, kun tuolista nousevan asiakkaan koko olemus kirkastuu peilin äärellä.

– Se on hienointa, jos ihminen palaa hieman onnellisempana kotiin.

Yrittäjäpariskunta osaa antaa toisilleen yrittäjän vapautta. Välillä molempien päivät venähtävät pitkiksi.

Yrittäjäpariskunta osaa antaa toisilleen yrittäjän vapautta. Välillä molempien päivät venähtävät pitkiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?