Rinne viihtyi Suoraman juhlassa

Antti Rinne sai pitkät aplodit puheestaan.

Antti Rinne sai pitkät aplodit puheestaan.

Harvemmin maaseudulla näkee valtakunnallista puoluejohtajaa, joka istuu koko tilaisuuden alusta loppuun ja jää vielä sanalle järjestäjien kanssa. Näin kuitenkin kävi Kangasalan suurimman työväenyhdistyksen Suoraman 110-vuotisjuhlassa lauantaina ikiomalla talolla. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti pitkän puheen ja kummasteli itsekin, kehtaisiko vielä jatkaa. Yleisö kannusti:

– Siirrä kelloa taaksepäin!

– Aika hyvä puhe!

Rinne käsitteli sekä kansainvälistä tilannetta, johon otti selkeästi kantaa että sitä sosialidemokratiaa, joka sai Suoraman kaltaiset yhdistykset aikaan, ja joiden tärkein tehtävä tässä ja nyt on kerätä täydet listat kevään kuntavaaleihin.

Uskottava puolustus ja vaalityön tärkeä hetki

Rinne kertoi Kangasalla ja Pälkäneellä tunnetun harrastajanäyttelijän Jussi Saaren esittämän Betonimyllärin tulleen tuttuakin tutummaksi, kun puolitoista vuotta kuskasi näyttelijä Veikko Sinisaloa sitä esittämään. Selvältä valistukselta hänestä tuntuivat myös työväenmusiikin todellisen asiantuntijan Usko Rasilan esittämät kappaleet. Rasila johti Työväen musiikkiliiton toimintaa vuosikymmenet.

Itä-Ukrainaa ja Itämeren jännitteiden rajua lisäystä käsitellyt Rinne kertoi, että kansainvälisen yhteisön oli pakko reagoida. Syyrian tilanne näyttää ratkovan Ukrainaakin. Rinteestä näyttää siltä, että tilanne tulee pitkittymään ja jännitteinen ilmapiiri tulee säilymään.

– Kaikki toimet, joilla voidaan edistää vuoropuhelua, ovat tervetulleita, hän sanoi.

Sen sijaan viime viikkojen otsikointi näyttää jo pelottelulta, jolla on tehtävänä edistää Naton jäsenhakemusta. Kaksi puoluetta, Kokoomus ja RKP, ovat jo puoluekokoustasollakin tätä käsitelleen.

– Meillä täytyy olla uskottava puolustus ja hyvä yhteistyökyky, muttei sotilaallista liittoumaa, Rinne kertoi ja ihmetteli hallituksen toimia kriisirahan ja kehitysyhteistyön puolittamista juuri kun niistä olisi tarvetta.

Syyriassa on tapahtunut kansanmurha. Siviilejä on pommitettu sairaaloita myöten, mitä Rinne pitää raakalaismaisena ja ankarasti tuomittavina.

Suomessa on vietetty myös yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotisuutta. Naiset ja varattomatkin pääsivät tuolloin äänestämään. Sosialidemokraattinen puolue Suomessa oli tärkeä muutosvoima kohti hyvinvointivaltiota, jossa yhdenvertainen oikeus koulutukseen on toteutunut kenties parhaiten maailmassa, samoin sosiaaliturva. Usein kumppanina oli toisen kansanliike eli Maalaisliitto Alkion hengessä, mitä näinä aikoina ei enää kovin usein näe.

Kahdeksan vuotta sitten alkanut ja jättityöttömyyteen johtanut kriisi hävitti 30 miljardia kansantuotteesta yhdessä vuodessa. Sopeutusvälineitä ovat olleet menojen leikkaaminen ja verojen korottaminen. Viime vaalikauden toimeentulotuen ja työttömyysvarojen nosto on unohdettu keskustelusta ja eriarvoisuus lisääntynyt.

Pikkupelimannit pistivät muun muassa junaksi alavuslaisella kappaleellaan.

Pikkupelimannit pistivät muun muassa junaksi alavuslaisella kappaleellaan.

Lasten syrjäyttäminen koituu kalliiksi

– Erityisesti työttömien lapsilta on viety heille kuuluvia oikeuksia. Sosialidemokraatit eivät voi hyväksyä eriarvoisuutta, Rinne tähdensi.

Meillä on noin 127 000 yli vuoden työttömänä olleita ja lähes yhtä monta köyhissä perheissä kasvavaa lasta. Rinteestä on todella kallista syrjäyttää lapsia.

– Olen kiertänyt toreilla ja turuilla kymmeniä vuosia enkä koskaan ole sellaisiin puheisiin kuin nyt, kun eläkeläinen joutuu valitsemaan lääkkeiden ja ruoan välillä.

Sote-uudistustakin soimannut Rinne ei myönny pakkoyhtiöittämiseen ja ”valinnanvapauteen”, ei erikoissairaanhoidon rapautumiseen tai siihen, että nykykaavailujen sote voi Kelan tutkijoiden mukaan lisätä kustannuksia miljardilla per vuosi.

– Demokratia vaikeutuu, kustannukset nousevat ja palvelut sirpaloituvat. Siksi SDP tarjosi omaa vaihtoehtoa, kuntalakipohjaista mallia. Hallituksen mallissa kunnat eivät kuitenkaan saa tuottaa palveluja, joiden rahallinen arvo liikkuu miljardeissa ja jotka rahat menevät yksityisten taskuihin.

– Tämä on aivan järkyttävää pienituloisille ihmisille, Rinne sanoi.

Työttömyydenkin hoitoa ollaan laittamassa yksityisille tahoille niin, että valtiolle jää vain yövartijan rooli. Huhtikuun kuntavaaleissa eletään nyt ratkaisevia aikoja täysien listojen saavuttamiseksi.

– Tehdään kovasti työtä nyt, sillä on kyse suomalaisen hyvinvointivaltion pelastamisesta. Seuraavissa eduskuntavaaleissa käsiteltäneen jo EU:sta eroamista, mitä perussuomalaisten nuoret ovat jo esittäneet, Rinne ennusti ja puolusti varsinkin ihmisten Euroopan eikä vain Euroopan talouden pelastusta.

Vihapuheeseen Rinne puuttui toteamalla, että sosialidemokraattisen liikkeen tulee olla humaania ja keskustelua rauhoittavaa.

– Jo tällaisesta puhumisesta olen saanut tappouhkauksia, hän kertoi.

Suoramalaisaktiiveja kukitettiin ja liputettiin. Kuvassa vasemmalta uusi kunniapuheenjohtaja Eero Järvenpää ja kunniajäsen Risto Lehto.

Suoramalaisaktiiveja kukitettiin ja liputettiin. Kuvassa vasemmalta uusi kunniapuheenjohtaja Eero Järvenpää ja kunniajäsen Risto Lehto.

Muitakin syntymäpäiviä

Eero Järvenpää säikäytti ensin kuulijansa kertomalla, kuinka ennen juhlissa luettiin koko historiikki, mutta tyytyi kuitenkin palasiin sieltä täältä. Yhdeksi merkkivuodeksi koitui 1929, jolloin koettiin suuri pörssiromahdus, Kuru-laivan uppoaminen, Hämeensillan valmistuminen patsaineen ja Suoraman vasta seitsenvuotiaan talon sähköistys.

Järvenpään laatima satavuotishistoria on täydennetty kymmeneltä viime vuodelta. Ensimmäisen vastaanotti Antti Rinne.

Nyt juhlittiin paitsi yhdistyksen 110 vuotta, myös työväentalon vuosia, joita on kertynyt jo 94. Varttunein onnittelija oli vain hiukan nuorempi Helvi Siirtonen Suopursuntieltä, hän kun oli vain viikkoa aiemmin täyttänyt 91 vuotta.

Ja totuus on, että Kangasalla fanitetaan armottomasti Nokian Työväen Mieskuoroa, sen osaamista ja uskollisuutta käydä täällä. Tuplakvartetti aloitti ja päätti ohjelman nytkin. 70-vuotias kuoro pitää juhlakonsertin ensin kotikaupungissaan marraskuussa ja tammikuun lopulla myös Kangasala-talossa.

Marjatta Pöllänen

Kunniaa ja lippuja

– Eero Järvenpää, erittäin monelle tuttu Suoraman historian tuntija, kunnallispoliitikko ja seurakunta-aktiivi kohotettiin juhlassa Suoraman Työväenyhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Risto Lehto puolestaan sai kunniajäsenen arvon.

– SDP:n pienoislippu ojennettiin ruusun kera seuraaville: Hely Lehto, Hannu Koskinen, Timo Lehtinen, Kimmo Pyrhönen ja Eino Gustafsson.

– Yhdistyksen pienoislipun saivat Mia Rajala, Mikko Lehtonen, Jari Markkinen, Merja Päivärinta, Kirsti Koskinen, Arvo Rajala, Kauko Matilainen ja Marita Rasila.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?