
Karulan kansallispuistossa ryhmä tutustui muun muassa entisaikaiseen mehiläistenkasvatustapaan. Opas näyttää mäntyyn koverrettua mehiläispesää.
– Varmasti näemme joitakin asioita Kukkialla jo ensi kesänä, Kukkia maailmalle -hankkeen koordinaattori Seppo Kääriäinen lupaa.
Idea ajatuksia herättävään Viron matkaan tuli alun perin linja-autoyrittäjä Anssi Hankilta, joka matkustaa usein Suomenlahden vastarannalle työnsä vuoksi.
– Hänen asiantuntemuksestaan oli paljon hyötyä matkan suunnittelussa. Saimme nähdä Viroa myös paljon sellaiselta puolelta, mitä turistit eivät yleensä näe, Kääriäinen kiittelee.
Erityisesti ryhmä halusi tutustua EU-rahoitteisiin luontokohteisiin. Syyskuun lopulla toteutettu kolmen päivän kiertoajelu suuntautui Etelä-Viron mäkialueelle.
Luontomatkailu vahvuudeksi

Ajakeskuksessa Viron historia on rakennettu aikamatkaksi torniin. Taustalla olevassa kuvassa näkyy 1900-luvun alun Viroa. Maisemaan tutustumassa Pia Räm- (vasemmalla), Juhani Rämö, Mirjami Valli ja Erkki Toivari (selin). Kuva Seppo Kääriäinen.
– Olen kuullut Virosta paljon hyvää ja tämä reissu oli hyvin antoisa, matkalla mukana ollut Kangasalan kunnan elinkeinoasiamies Irene Suhonen sanoo.
Suhonen on toiminut nykyisessä tehtävässään vuoden ajan ja matkailun kehittäminen sekä Kangasalan upea luonto ovat nousseet työnkuvassa pinnalle. Matka vain vahvisti tätä kokemusta.
– Meillä on upea luonto ja olemassa oleva reitistö, joita hyödyntää matkailun kehittämisessä.
Matkalla oli mukana monipuolinen joukko matkailun kehittäjiä ja palveluntarjoajia. Suhonen kokikin reissun parhaaksi anniksi nimenomaan tutustumisen ja keskustelut ryhmän kanssa.
– Näimme monia innovatiivisia ja rohkeita ratkaisuja, jotka ovat hyödynnettävissä myös meillä, Suhonen sanoo.
Ideoita tuotteistamiseen
Kukkia maailmalle -hankkeessa yritetään katsoa seutua ulkomaalaisen silmin ja saada matkailun tarpeet ja tarjonta kohtamaan toisensa.
– Yksi matkamme ulottuvuus oli se, miten matkoja organisoidaan. Tähänkin saimme paljon hyviä vinkkejä myös lasten näkökulmasta. Oli hienoa olla asiakkaana siellä, missä kaikki oli hoidettu etukäteen valmiiksi, Kukkia Maailmalle -hankkeen projektisihteeri Pia Rämö kertoo.
Yksi huomioista oli se, että virolaiset ovat käyttäneet paljon rahaa videoiden tekemiseen ja muuhun visuaaliseen markkinointiin.
– Tarinallisuus on osattu hyödyntää hyvin. Esimerkiksi tapahtumia, jotka ovat olleet pohjana Sofi Oksasen Puhdistus-romaanissa, oli käytetty oivallisesti hyväksi, Kääriäinen kertoo.
Matkalle osallistuivat Irmeli Goller, Anssi Hanki, Seppo Kääriäinen, Mirjami Valli, Erkki Toivari, Kielo ja Matti Penttilä, Pia Rämö poikansa Juhanin kanssa, Irene Suhonen sekä Paula ja Heikki Suksia.

Retkeläiset pysähtyivät tutustumismatkallaan Viron historiasta kertovan vanhan keskiaikaisen tornin kahvilassa. Vasemmalla matkan virolainen opas, Aivo Luhanoja. Hänen vieressään Irmeli Goller, Juhani sekä Pia Rämö, Matti Penttilä, Kielo Penttilä, Erkki Toivari, Irene Suhonen, Paula Suksia, Heikki Suksia, Mirjami Valli ja Seppo Kääriäinen. Kuva Anssi Hanki.
Pälkäneen kunnan alueen matkailuhankkeet
Pälkäneellä on yrittäjäjärjestövetoisen Kukkia Maailmalle -hankkeen lisäksi tänä vuonna käynnistynyt kunnan Matkailun yhteistyö- ja yhteismarkkinointihanke. Kunta on saanut hankkeen rahoitukselle vihreää valoa Pirkan Helmen hallitukselta, mutta virallista päätöstä odotetaan vielä ELY-keskukselta.
Tilanne on Pälkäneellä erittäin hyvä, mikäli kunnankin hankkeen rahoitus toteutuu.
Matkailun yhteistyö- ja yhteismarkkinointihankkeen tavoitteena on lisätä matkailutoimijoiden yhteistyötä, parantaa heidän toimintaedellytyksiään sekä tehdä Pälkäneen matkailua tunnetuksi.
– Teemme paljon yhteistyötä Kukkia Maailmalle -hankkeen ja Kangasalan kunnan kanssa ja olemme pitäneet Tavastia Lakeland -ajatusta esillä, Pälkäneen kunnan elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen kertoo.
Tavastia Lakeland on Luopioisten Yrittäjien hallituksessa syntynyt ajatus alueellisesta matkailun markkinoinnista.
Pälkäneen kunnan matkailuhankkeessa toimenpiteitä on jo toteutettukin omarahoitusosuuden turvin.
– Olemme olleet isolla porukalla esillä kotimaan matkailumessuilla ja järjestäneet some-koulutusta matkailutoimijoille, Koivisto-Virtanen kertoo.
Parhaillaan on tekeillä JouluPälkäne -esite, johon kootaan kaikki joulunajan tapahtuman yhdelle sivulle. Esitettä markkinoidaan laajalti eri kanavien kautta.
Myös Pälkäneen uusi matkailuesite on valmistunut ja uusi sähköinen esite on valmistumassa marraskuun puolivälissä.
– Lisäksi meillä on tulossa uudet Visit Pälkäne -sivut, jotka julkaistaan heti kunnan uusien sivujen valmistumisen jälkeen.
Vuonna 2017 Matkailun yhteistyö- ja yhteismarkkinointihankkeessa on luvassa muun muassa matkailupalvelujen tuotteistamista ja paketointia.
– Teemme asiat edellä erilaisia toimenpiteitä, joita matkailutoimijat kaipaavat. Siinä ohessa tarjoutuu väyliä yhteistyöhön, Koivisto-Virtanen kertoo.
Viimeisimmät kommentit