Pälkäneen yhteiskoulu 70 vuotta: Koulu juhlii lauantaina 12. marraskuuta

Opintielle omaan kouluun

Pälkäneen yhteiskoulun ystävät kokoontuivat juhlimaan kouluaan edellisen kerran toukokuussa 2012, jolloin koulutalo täytti 60 vuotta.

Pälkäneen yhteiskoulun ystävät kokoontuivat juhlimaan kouluaan edellisen kerran toukokuussa 2012, jolloin koulutalo täytti 60 vuotta.

Tuhansia Pälkäneen ja sen ympäristökuntien nuoria kouluttanut Pälkäneen yhteiskoulu aloitti toimintansa 70 vuotta sitten.

Tätä juhlitaan lauantaina 12. marraskuuta kello 13. Koulun senioriyhdistys eli Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion kilta ry järjestää yhdessä koulun ja kunnan kanssa 70-vuotisjuhlan kaikille koulun ystäville.

Juhla alkaa kahvittelulla ja seurustelulla. Tässä yhteydessä kilta onnittelee myös merkkipäiviään viettäviä koulun entisiä opettajia. Juhla jatkuu muun muassa kunnanjohtajan ja rehtorin tervehdyksillä, musiikilla, runoilla ja katsauksella koulun historiaan.

Koulun seniorit ja nykyiset oppilaat ovatkin näkyvä osa juhlan sisältöä. Yhteiskoulua käyneet pitävät puheita, musisoivat ja muistelevat. Killan hallituksen jäsen Lauri Salonen poimii historiaesitykseensä mielenkiintoiset virstanpylväät koulun 70 vuoden taipaleelta.

Kahvitarjoilun takia kilta toivoo ilmoittautumisia perjantaihin 4.11. mennessä killan sihteerille osoitteella maisaviljanen@gmail.com tai puh. 050 362 9669.

 

Opintien alku

Pitkään toivotun oppikoulun saaminen Pälkäneelle varmistui yksityisenä hankkeena, kun koulun kannatusyhdistys onnistui vauhdilla keräämään vaaditun pääoman ja peräti 194 lahjoittajaa oli saatu mukaan. Oppilaitakin ilmoittautui koemerkinnässä heti 80.

Täten valtioneuvosto oikeutti keväällä 1946 antamallaan päätöksellä kannatusyhdistyksen perustamaan suomenkielisen viisiluokkaisen, kansakoulun neljälle luokalle rakentuvan, valtion viisiluokkaisia keskikouluja vastaavan yhteiskoulun. Muutamaa vuotta myöhemmin eli syksyllä 1950 koulu aloitti 8-luokkaisena, yliopistoon johtavana oppilaitoksena.

 

Oppilaita parhaimmillaan liki 600

Pälkäneen yhteiskoulun työ lähti käyntiin Nuijan talossa vuonna 1946. Oppilaat kävivätkin koulua jo monissa eri paikoissa, kun koulutalon rakentamiseen päästiin vuonna 1950 ja muuttamaan sinne päästiin syksyllä 1952.

Heti ensimmäisenä vuonna kouluun oli pyrkinyt 100 oppilasta ja opintielle oli sen jälkeen runsaasti halukkaita joka syksy. Ensimmäinen rinnakkaisluokkakin aloitti syksyllä 1949.

Koulun kasvu ei pysähtynyt edes kahdeksanluokkaisuuden toteuduttua. Oppilasmäärän kasvaessa oli saatava lisää opetustiloja. Koulurakennuksen laajennus toteutui ja kevätlukukaudella 1960 pääsivät oppilaat siirtymään uuteen osaan. Tilanahtaudesta päästiin lopulta eroon, kun juhlasalisiiven laajennus otettiin käyttöön lukuvuonna 1962–63.

Kouluun tuli paljon oppilaita myös Pälkäneen naapurikunnista ja oppilasluku oli enimmillään vuoden 1960 molemmin puolin. Tällöin oppilaita oli kaikkiaan liki 600.

1960-luvulla koulu suorastaan pullisteli koululaisista, sillä vuosikymmenen aikana peräti 1011 oppilasta suoritti joko keskikoulu- tai ylioppilastutkinnon.

 

Kunnan omistukseen

Vuonna 1971 Pälkäneen kunta otti koulun haltuunsa. Pälkäneen yhteiskoulun keskikouluaste muutettiin kansakouluun kuuluvaksi keskikouluksi ja lukioasteesta tuli kolmiluokkainen kunnan omistama yksityisoppikoulu. Tämän kunnallistamisvaiheen jälkeen alkoivat valmistelut peruskoulujärjestelmään siirtymiseksi. Se toteutui vuonna 1973.

Tultaessa 2000-luvulle ohjeistettiin koko valtakunnassa koululaitosta antamaan ala- ja yläasteille omat nimensä. Yläasteesta tuli Pälkäneen yhteiskoulu ja lukiosta Pälkäneen lukio.

Koulun opiskelijamäärät ovat 2000-luvulla pudonneet samaan tahtiin kuin ikäluokatkin ovat pienentyneet. Virkistymistä oppilasmäärissä on kuitenkin jo havaittavissa, sillä pienten paikkakuntien yksilöllistä opetusta antavat koulut ovat jälleen haluttuja.

Terttu Tuominen

Pälkäneen yhteiskoulu joutui pitämään 1960-luvun alussa muutaman kevätjuhlankin ulkona koulun pihalla oppilasmäärän ollessa suurimmillaan. Koulu on ollut tuhansien opintie vuodesta 1946 alkaen.

Pälkäneen yhteiskoulu joutui pitämään 1960-luvun alussa muutaman kevätjuhlankin ulkona koulun pihalla oppilasmäärän ollessa suurimmillaan. Koulu on ollut tuhansien opintie vuodesta 1946 alkaen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?