Maakuntakaava: Kuntien kaavoituksen pohja tuleville vuosille päätetään pian

Viimeiset hetket palautteen jättämiselle

– Tämä on nyt se viimeinen vaihe, maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys muistuttaa.

Maakuntakaavaehdotus on nähtävillä 11.11. asti, ja siihen mennessä jätetty palaute on mahdollista ottaa huomioon kaavan hienosäädössä ennen hyväksymiskäsittelyä. Maakuntakaavoitusjohtajan mukaan kuntalaisten palautteen perusteella voidaan muuttaa vielä pieniä asioita, mutta isot linjat alkavat olla jo vedettyinä.

Suuret muutokset edellyttäisivät kaavan asettamista uudelleen nähtäville, mikä näyttää jo aikataulullisistakin syistä vaikealta. Maakuntakaava pitäisi saada hyväksyttyä vielä tällä valtuustokaudella eli ensi kevään aikana.

– Kaikki voimassa oleva on tarkoitus kumota tällä kaavalla. Tämä on aika lailla erilainen kuin tuo edellinen kaava, Laakkonen-Pöntys sanoo.

Uudessa kaavassa varaudutaan asukasmäärän kasvuun 120 000 ihmisellä ja ohjataan uutta väestöä pääsääntöisesti ydinkaupunkiseudulle ja vahvoihin seutukeskuksiin Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen välille linjatulle HHT-kasvukäytävälle.

Maakuntakaavan merkitys on kunnille suuri, koska sen on määrä aikanaan ohjata kuntien kaavoitusta. Kaava katsoo vuoteen 2040 asti, mutta nyt esitetyt merkinnät eivät välttämättä jää ikuisiksi painolasteiksi tuleviin kaavoihin – niitä on mahdollista muokata myöhemmin tarpeen mukaan.

– Kunnissa tulee aina noudattaa voimassa olevaa kaavaa, mutta uudistamme maakuntakaavoja suhteellisen tiheään. Pirkanmaalla on ollut sellainen käytäntö, että uudistamme kokonaiskaavan joka toinen valtuustokausi ja joka toinen kausi laadimme kokonaismaakuntakaavaa täydentäviä vaihemaakuntakaavoja. Olemme pitäneet tätä erittäin tärkeänä asiana kasvavassa maakunnassa, Laakkonen-Pöntys selvittää.

Hänen mukaansa maakuntakaavan linjaukset etenevät kuntakaavoituksen tasolle suunnilleen kymmenen vuoden viiveellä.

Täydentävien kaavojen – jotka ovat tarpeen lähinnä lakiuudistusten aiheuttamien muutostarpeiden vuoksi – teko aloitetaan heti maakuntakaavan valmistuttua. Osa kaavaan merkityistä hankkeista puolestaan on jo nytkähtänyt liikkeelle ennen kaavan hyväksymistä.

Laakkonen-Pöntys esitteli maakuntakaavaa Pirkanmaan liiton järjestämässä tilaisuudessa Kangasalla viime viikolla. Vaikka esimerkiksi kunnan kotisivuilla tilaisuutta ei mainostettukaan, löysi tilaisuuteen pääkirjaston Harjula-salin verran väkeä – kangasalalaisten lisäksi myös pälkäneläisiä, tamperelaisia ja orivesiläisiä.

Huolta ja närää paikalle saapuneissa herättivät etenkin kuntien kaavoittajien ja tamperelaisten ylivalta, maaseudun asema, pohjavesi- ja tuulivoima-asiat ja Oriveden puuterminaalia koskevat suunnitelmat.

Pirkanmaan maakuntakaava 2040 kaikkine aineistoineen on luettavissa osoitteessa http://maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi tai Pirkanmaan liiton toimistolla Tampereella osoitteessa Kelloportinkatu 1 B.

Pekka Nieminen Hanna Djupsjöbackan juttusilla.

Pekka Nieminen Hanna Djupsjöbackan juttusilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?