Lietteen tyhjennyshinnat kaksinkertaistuvat

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tekninen päällikkö Timo Varsala kirjoitti Sydän-Hämeen syyslehdessä (SHL 26.10.) otsikolla: ”Lietteen tyhjennys perustuu lakiin, taksa kustannusvastaavuuteen”.

Mihinkään lakiin ei kuitenkaan perustu se, että liete- ja sakokaivojen tyhjennys alueella monopolisoidaan yhdelle yrittäjälle.

Noin vuosi sitten Pirkanmaan Jätehuolto Oy ilmoitti, että kaivojen tyhjennyshinnat kilpailutetaan ja näin saadaan alueelle yhteiset edulliset hinnat.

Kuinkas kävikään?

Tähän asti esimerkiksi Luopioisissa kahdeksan kuution umpilietekaivon tyhjennys on maksanut noin sata euroa. Viimeisin lasku kahdeksan kuution lietekaivon ja 250 litran sakokaivon osalta maksoi yhteensä 115 euroa, Rautajärven Viemäripalvelun Mika Hippeläisen tekemänä.

Timo Varsalan ilmoittamat uudet hinnat tarkoittavat käytännössä, että kahdeksan kuution lietekaivon tyhjennys maksaa kuljetuksen osalta 138,92 euroa ja jätteen käsittelyn osalta 63,52 euroa, eli yhteensä 202,44 euroa. Nousua siis noin sata prosenttia.

Toivottavasti Pälkäneen kunta taistelee aktiivisesti kaavailtua liete- ja sakokaivojen tyhjennysmonopolia vastaan ja säilyttää asiakkailla edelleenkin oikeuden kilpailuttaa kaivojen tyhjennyshinnat. Kahden hengen talouksilla umpilietekaivojen tyhjennyskertoja tulee vuodessa 3–4 kertaa, eli uusi vuosikustannus olisi noin 607,32 –809,76 euroa.

Ennustan, että jos Pirkanmaan Jätehulto Oy saa monopolin alueellamme jätekaivojen tyhjennyksiin, noussevat hinnat viidessä vuodessa 300 euroon. Päälle tulee vielä noin kerran vuodessa sakokaivon tyhjennys, josta Varsala ei ilmoittanut, peritäänkö tyhjennyksestä erillinen kuljetusmaksu, vaikka liete- ja sakokaivot mahtuvat yhteen kuormaan.

Kuljettajien hinnatkaan eivät perustu kustannusvastaavuuteen. Esimerkiksi aitoolainen yrittäjä tuo 12 kuutiota soraa pihaan tai tielle 76 eurolla/kuorma – ja huom! siinä ei viedä mitään pois, vaan soran hinta kuuluu jo tuohon yhteishintaan.

Luopioisten alueella säilyvät edelleenkin Rautajärven jätteenkäsittelylaitos ja Aitoossa tyhjennyspiste Pälkäneen siirtoviemäriin, joten kuljetukset ovat lyhyet Luopioisten alueella. Pälkäneellä lienee omat tyhjennyspisteensä, joista en tiedä.

Tähän asti asiakkaalla on ollut oikeus kilpailuttaa yrittäjät ja valita umpi- ja sakokaivoille halvin tyhjentäjä. Tämä systeemi perustuu aitoon markkinatoimintaan, jonka pitää jatkua entisellään edelleenkin. Emme halua tänne mitään lietekaivojen sosialismimonopolia.

Alpo Roikola

 

Kommentit (2)

 1. Raimo Giren

  Olemme menossa kohti monopolien hallitsemaa yhteiskuntaa. Erityisesti ympäristöön ja jätehuoltoon liittyvät toimialat ovat huomanneet että monopoli takaa huikeat mahdollisuudet tehdä tulosta ja voittoa toisten kustannuksella. Tätä kehitystä ovat tukeneet vielä valtiovallan pakkoholhousta muistuttavat toimenpiteet, kuten paskalaki. Kaikkea muuta toimintaa ollaan vapauttamassa kilpailulle, kuten esim. taksi liikennettä, mutta jätehuolto monopolisoidaan. Fantastista.

  Kun kuulin ensimmäistä kertaa millainen kolhoosijärjestelmä Pirkanmaalle on jätehuollosta muodostumassa, niin ehdotin teknisen lautakunnan kokouksessa että Pälkäne eroaa Pirkanmaan jätehuollosta ja hoitaa itse likakaivojen tyhjennykset. Ei tuo ole niin kovin kummoinen, korkeaa tähtitieteelistä osaamista vaativa toimiala, josta kunta ei itsenäisesti paremmin ja pienemmillä kustannuksilla selvittäisi, paikallisten yrittäjien tekemänä.

 2. Aarne Raevaara

  Eipä Alpo Roikolan kirjoitus yllättänyt allekirjoittanutta.

  Kyseenalaistaessani alueellisen jätehuoltojaoston päätöksiä en ihmetellyt Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n esittämää ja tavoittelemaa hinnoittelua ja taksoja. Kaikki monopoliasemaan pääsevät toimijat toimivat vastaavalla tavalla. Tosin on aika röyhkeää ensin kylmästi ohittaa paikalliset yrittäjät ja heti nostaa hintoja. Jatkossa, mikäli kyseinen monopoli jää pysyväksi, monopolihinnat tulevat kyllä nousemaan huomattavasti.

  Ihmettelin asiassa päätösvallan omaavan viranomaisen roolia eli alueellista jätehuoltojaostoa. Luottamushenkilöelimenä alueellisen jätehuoltojaoston tehtävänä olisi ollut kunnioittaa päätösten kohteena olevia kuntia ja viemäriverkoston ulkopuolella asuvia ihmisiä.

  Aarne Raevaara
  alueellisen jätehuoltojaoston jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?