Kimmo Laakia: Mies Myttäälästä auttaa, kun tietokone reistailee

Seniorikansalaisten it-konsultti

Vankalla kokemuksellaan Kimmo Laakia pystyy ratkomaan tietokonepulmia. Hän tekee työtä ilman rahallista korvausta.

Vankalla kokemuksellaan Kimmo Laakia pystyy ratkomaan tietokonepulmia. Hän tekee työtä ilman rahallista korvausta.

Henkilökohtaiset tietokoneet levittäytyvät myös ikäihmisten huusholleihin. Internetit ja Facebookit ovat osa monien mummojen ja vaarienkin arkea. Laskut maksetaan kotikoneelta ja jopa lehdet luetaan koneen näytöltä.

Seniorikansalaiset eivät aina kuitenkaan ota uutta tekniikkaa haltuun tuosta vaan. Vanhemmat sormet eivät taivu hiiren ja näppäimistön käsittelyyn kuten nuoremmilla, jotka oppivat nykyvehkeiden käyttöön alle kouluikäisinä.

Eläkeikäisten perehdyttämisessä koneiden saloihin onkin ammottava aukko. Kansalaisopistot paikkaavat sitä osaltaan, mutta henkilökohtaista opastusta tarvitaan, jotta koneen kanssa päästään sinuiksi.

Sydän-Hämeessä neuvonnan puutteita paikkaamaan on ilmestynyt Kimmo Laakia. Yli 40 vuoden työuran tietotekniikan parissa tehnyt mies muutti eläkeiän lähestyessä vaimonsa kera Roineen rannalle Myttäälän perukoille. Sieltä hän lähtee pyydettäessä auttamaan Eläkeliiton paikallisen yhdistyksen jäseniä monenkirjavissa tietokonepulmissa.

Maallemuuttaja tuli avuksi

Laakian tarjoamalle neuvonnalle on kova tarve. Apua saaneet suitsuttavat kiitosta auttajalleen.

Laakian tarjoamalle neuvonnalle on kova tarve. Apua saaneet suitsuttavat kiitosta auttajalleen.

–Muutimme Pälkäneelle aivan sattumalta. Mitään aiempia siteitä tänne ei kummallakaan ollut. Etsimme sopivaa paikkaa pari vuotta ja koimme esittelyissä monia pettymyksiä. Lopulta osui kohdalle tämä paikka, jossa on oma rauha, mutta kohtalaiset etäisyydet palveluihin ja kaupunkeihin. Täällä saan nauttia luonnosta ja naapurin mies Reino Stenman on kouluttanut minusta jopa talviverkkokalastajan. Vanha asunto Espoossa on vielä jäljellä, mutta ei siellä montaa yötä vuodessa tule vietettyä, kertoo 6 vuotta sitten kaupungin pölyt jaloistaan karistellut Laakia.

Ainoaksi haittapuoleksi nykykodissaan hän nimeää ajoittain vaivaavat, myrskyjen aiheuttamat sähkökatkokset.

Eläkkeelle jäätyään Laakia lähti mukaan Eläkeliiton toimintaan. Hän pani merkille, että yhdistyksessä matkaillaan ja talkoillaan paljon.

–Mietin, miten antaisin oman talkoopanokseni, ja kun kuuntelin toisten kertomuksia ongelmista tietokoneiden kanssa, tarjouduin auttamaan. Sovittiin, että minut voi tilata puhelimella kotikäynnille, kun ongelmia tulee. Numeroni löytyy yhdistyksen kotisivulta. Usein pääsen paikalle jo seuraavana päivänä, mutta viimeistään muutaman päivän päästä, omista menoistani riippuen.

Yleisimpiä ongelmia ovat Laakian mukaan se, että koko kone menee jumiin, tulostin ei toimi tai ohjelmapäivitykset tökkivät. Useimmiten pulmat ratkeavat parissa tunnissa, mutta välillä neuvoja ottaa asiakkaan koneen mukaansa ja ratkoo ongelmat kotonaan.

–Onneksi läppärit eli kannettavat tietokoneet ovat nopeasti syrjäyttämässä pöytäkoneet, joten kuljettelu helpottuu, Laakia huokaa.

Nuorempien suosimat älypuhelimet ja tabletit ovat Laakian mukaan eläkeikäisten joukossa vielä melko harvinaisia.

Laakia ei halunnut jäädä eläkepäivillään vain kotiin istumaan. Hän harrastaa hyötyliikuntaa, käy marja-ja sienimetsässä sekä kalastelee Roineella.

Laakia ei halunnut jäädä eläkepäivillään vain kotiin istumaan. Hän harrastaa hyötyliikuntaa, käy marja-ja sienimetsässä sekä kalastelee Roineella.

Monipuolisia käyttäjiä

Seniorien it-konsulttia on hämmästyttänyt, miten monipuolisesti asiakkaat hyödyntävät koneitaan.

–Moni on yllättävän taitava. Pankkiasioiden hoito on useimmille rutiinia, samoin Kanta.fi, jolla hoidetaan terveysasioita resepteineen ja ajanvarauksineen. Facebookissa pidetään sosiaalisia suhteita yllä samoin kuin sähköpostilla. Areenasta tai Katsomosta katsellaan tv-ohjelmia.

Koneita käytetään myös pelaamiseen, joskaan suosikkeja eivät ole räiskintäpelit, vaan pasianssit ja muut rauhallisemmat ajanvietteet.

–Joskus sitten tulee ongelmia, joihin ei omin voimin löydy ratkaisua. Välillä syy voi olla vaikka pätkivässä nettiyhteydessä. Aina ei ongelmatilanteessa uskalla tehdä itse mitään, kun pelkää sekoittavansa koneen lopullisesti. Mitä enemmän laitetta käyttää, sen varmemmaksi käyttäjä tulee ja turhat pelot karisevat, Laakia rohkaisee.

Hän korostaa, ettei tavoittele neuvonnassaan kuuta taivaalta, vaan perusasioiden sujuvuutta. Asiat kannattaa selvittää rauhallisesti ja selväkielisesti vaikeita ammattitermejä välttäen.

Yli 600 jäsenen yhdistyksessä neuvottavia riittää, mutta toistaiseksi keikkoja ei ole liiaksi. Laakio laskee käyttävänsä työhön suunnilleen pari päivää kuukaudessa. Palaute palvelusta on ollut positiivista ja kaiken lisäksi ilo on molemminpuolinen.

–Tämä on tarpeellista aivojumppaa itsellenikin. Samalla opin kulkiessani tuntemaan seutua ja ihmisiä. Ensimmäisessä Eläkeliiton tilaisuudessa 4 vuotta sitten tunsin vain naapurin pariskunnan. Viimeksi tunsin isossa tapahtumassa jo ainakin puolet ihmisistä.

–Käyntien yhteydessä minua ruokitaankin vähintään hyvin, Laakia naurahtaa.

Asiakkaat kiittävät

Kimmo huomasi ensimmäisellä käynnillään, että lähimmässä mastossa ei ollut silloisen operaattorini laitteita lainkaan. Kun hänen avullaan vaihdettiin operaattoria ja samalla hankittiin uusi tietokone, alkoivat yhteydet toimia.
Hän on käynyt myöhemminkin ratkomassa ongelmia. Todella fiksu, ystävällinen ja luotettava kaveri. Palvelu on niin hyvää, että siitä mielellään maksaisikin.

Tuula Leskinen, Kukkola

 

Olen todella kiitollinen Kimmolle, joka pyyteettömästi auttaa meitä eläkeläisiä, jotka emme ole kasvaneet tietokoneen käyttöön. Hän tulee pikaisesti paikalle, kun ongelmia ilmenee, ja on lisäksi hyvä ystävä.
Kimmon apu on myös taloudellisesti merkittävää. Kun hän kertoo ja näyttää selkeästi, mistä ongelmat johtuvat, oppii itsekin asioita. Olenkin pärjännyt nyt pitkään ilman apua.

Aini Pajunen, Luopioinen

 

Apu tulee heti, jos on jotain häikkiä koneen kanssa. Kimmo on asentanut meille Windows 10:n ja kytkenyt uuden television nettiin. Kerran kone jumittui niin, että hän joutui herättelemään sitä tuntikausia.
Olen itse arka ratkomaan ongelmia yksin, mutta Kimmolle voi aina soittaa. Koneen toiminta on meillä tärkeää senkin takia, että mieheni Erkki hoitaa yhdistyksen matkailuasioita.

Marjatta Savolainen, Luopioinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?