Seniorit odottavat taloaan

Seniorikansalaisten määrä on kasvanut nopeasti, kun sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat siirtyneet eläkkeelle. Sydän-Hämeessä suuri osa ikäihmisistä asustaa omakotitaloissaan pitkin kyliä. Kun askel alkaa lyhentyä, talon askareet alkavat muuttua taakaksi ja keskustan palvelut kiinnostaa.

Keskustojen asunnot ovat aina vetäneet ikäihmisiä, mutta nyt niiden rinnalle on syntymässä uusi yhteisöllisempi asuinmuoto. Senioritalossa tarvittavat palvelut ovat lähellä. Ainakin yhtä tärkeää on seura. Rauhaakin rakastava alkaa arvostaa yhteisöllisyyttä, kun elämänmeno käy hiljaiseksi.

 

Pälkäneelle on puuhattu senioritaloa jo jokunen vuosi. Alkuun talolle katsottiin paikkaa kirjaston ja kunnantalon välistä.

Lopulta tonttia pidettiin turhan levottomana, kun liikuntahalli nousee tien toiselle puolelle ja Lahdentie kulkee melkein ikkunan alla. Tulevista asukkaista kaikki eivät ole samaa mieltä. He seuraisivat mielellään elämän hulinaa, ja nykyisin osataan rakentaa niin, ettei tien meteli kantaudu sisälle.

Senioritalon uusi tontti Pälkäneentien kerrostalojen jatkeena Pälkäneenkujalla on myös lähellä palveluita. Seniorit ovat tyytyväisiä uuteen paikkaan, mutteivät ehdotettuun rivitaloratkaisuun.

Senioritalosta kiinnostutaan siinä vaiheessa, kun kulkeminen alkaa olla hankalaa. Silloin ei enää köpötellä lumisen tai kuraisen pihan kautta jumppaan. Siksi tulevat asukkaat toivovat kerrostaloratkaisua, jossa yhteiset tilat ovat helpommin tavoitettavissa.

 

Senioritaloa vireille laittanut kunta on etsinyt hankkeelle ulkopuolista toteuttajaa. Se ei kovin helppoa, sillä nyt kaikki ovat keskittyneet palvelutaloihin, joihin ollaan siirtymässä nopealla tahdilla perinteisistä vanhainkodeista.

Senioritalon rakentaminen voi osaltaan edistää kunnan elinvoimaa, jos se pistää vanhoja taloja kiertoon. Tällä hetkellä perheasunnoista ei ole pulaa, vaan pikemminkin ylitarjontaa: myymättömiä taloja ja huoneistoja löytyy kymmenittäin. Mutta muuttoliike kääntyy kuumenevalta kaupunkiseudulta maaseudulle heti kun Pälkäneen hintataso normalisoituu.

Vanhusväen pirtit voivat olla oikaisemassa hintakuplaa, sillä ne eivät ole kalliiseen aikaan lainarahalla teetettyjä, vaan edullisesti nousseita hartiapankkitaloja. Pälkäneen kehityksen kannalta suotavaa olisi, että senioritalolle siirryttäessä talot myytäisiin, eikä niitä jätettäisi jälkipolville ränsistymään tai vajaakäyttöisiksi kesäasunnoiksi.

Senioritalohankekumppaniksi valittu Castano Capital Partners Oy tekee senioritalosta kesään mennessä jatkoselvitykset. Toivottavaa on, että myös rakentaminen käynnistyisi pian, sillä halvimman rakentamisen vuodet uhkaavat olla takana, kun jättihankkeet pistävät vauhtia Tampereen seudun rakennuksille.