Ihari: Kyläyhdistys kokeilee teemakahviloita syksyn aikana

Sammuttimet testissä

Kas näin se käy. Aatu Heikkilä sammutustöissä ensimmäistä kertaa elämässään. Hyvin sujui.

Kas näin se käy. Aatu Heikkilä sammutustöissä ensimmäistä kertaa elämässään. Hyvin sujui.

– Eihän tuo ollut yhtään vaikeaa ja palokin saatiin sammumaan, tuumailee 10-vuotias Aatu Heikkilä Iharin Myllytorpan pihassa lauantaina.

Mikko Niemi Salmentaan VPK:sta nyökkäilee tyytyväisenä vieressä.

– Hyvin meni. Ihmisten on hyvä päästä testaamaan sammuttimen käyttöä oikeasti, niin tosipaikassa kynnys sen käyttämiseen pienenee, Niemi miettii.

Nestesammuttimien sammutusnesteet ovat yleensä vesipohjaisia vaahtoja, jotka soveltuvat lähes kaikkeen sammuttamiseen. Nestesammuttimen vaahtomainen sisältö on helppo siivota pois palopaikalta. Jauhesammuttimen sisältö on puolestaan hienoa jauhetta, joka tulta tukahduttaessaan myös sotkee paikkoja melkoisesti.

– Turvallisuustapahtumissa harjoittelemme vesitäytteisellä nestesammuttimella, sillä sen täyttäminen onnistuu paikan päällä paloautossa, ja jälkien siivoaminenkin on helppoa. Tuntuma on pitkälti samanlainen kuin neste- tai jauhesammutinta käyttäessä, Niemi tietää.

Puulämmitteisissä taloissa sammutin ei ole pakollinen, mutta öljylämmitteisten talojen pannuhuoneisiin se kuuluu pakollisena välineenä. Sisäkäytössä oleva sammutin pitäisi tarkistuttaa kahden vuoden välein, ulkotiloissa säilytettävä puolestaan vuoden välein.

– Jokaisen kodin keittiössä olisi hyvä olla myös sammutuspeite, jolla saa esimerkiksi rasvapalon tukahdutettua. Sammutuspeitteet eivät edes ole kovin hintavia, Niemi mainitsee.

Sammutin on hyvä turva

Iharin kyläyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa pääsi lauantaina sammutustöiden lisäksi tarkastuttamaan oman kotisammuttimensa kunnon ja tarvittaessa vaihtamaan sen uuteen. Kangasalalaisen IK-Asennuksen pisteelle olikin ajoittain jopa jonoa.

Aivan Myllytorpan naapurissa asuva Matti Lehtonen oli lähtenyt paikalle vanhan sammuttimensa kanssa.

– Tämä on vanhentunut jo vuosikausia sitten, mutta meillä on kotona toinenkin sammutin. Nyt saadaan tämäkin taas kuntoon. Sammutin päätyy meidän autotalliimme, Lehtonen mietiskeli.

Mies on huomannut sammuttimen hyödyllisyyden myös käytännössä.

– Kerran autoa hitsatessa jouduin sammutinta käyttämäänkin. Kyllä sellainen kannattaa siis talossa olla. Se on hyvä turva etenkin näin maaseudulla asuvalle, Lehtonen pohti.

Muitakin teemakahviloita syksyllä

Lauantain paloturvallisuusteemainen kahvila oli ensimmäinen, jonka kyläyhdistys järjesti kesäkauden ulkopuolella. Tänä syksynä teemakahviloita on tulossa vielä kaksi. Marraskuussa järjestetään luontokahvila ja joulukuussa kahvitellaan jouluisissa merkeissä.

– Perinteiset kesäkahvilamme perjantai-iltaisin ovat vetäneet väkeä paikalle todella hyvin eli sellaiset 50–80 henkeä viikoittain, joten halusimme kokeilla kahviloiden pitämistä myös syksyllä. Teemat on valittu siten, että ne palvelisivat kyläläisiä mahdollisimman hyvin, puheenjohtaja Anna-Maija Perko Iharin kyläyhdistyksestä kertoi.

Iharissa on vakituisia asukkaita viitisenkymmentä. Kesäisin asukasmäärä kolminkertaistuu kesäasukkaiden saapuessa mökeilleen. Syksyn teemakahviloita pyöritetään kyläyhdistyksen vapaaehtoisten voimin. Ensimmäinen tapahtuma sai mukavasti kävijöitä, sillä kahvilassa vieraili launtaina kaikkiaan noin 60 henkilöä. Kahviloiden pitämisestä kertyneet varat käytetään Myllytorpan ylläpitämiseen ja kunnostamiseen.

– Tänä syksynä kunnostimme Kantri-avustuksen turvin talon WC-tiloja sekä uusimme rakennuksen sisäkaton ja ulko-oven, Perko lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?