Konserttisarja huipentuu Kreutzer-sonaattiin

Jani Lehtosen viulu ja Jani Aarrevaaran piano soivat saumattomasti yhteen ”10x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle” -konsertissa Kangasala-talossa

Jani Lehtosen viulu ja Jani Aarrevaaran piano soivat saumattomasti yhteen ”10x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle” -konsertissa Kangasala-talossa

Pianisti Jani Aarrevaaran ja viulisti Jani Lehtosen 10 x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle -sarjan neljäs konsertti kuullaan tiistaina 8. marraskuuta Kangasala-talolla.

Sarjan päättävässä konsertissa kuullaan sonaatit op. 47 ”Kreutzer” ja op. 96. Kreutzer-sonaatti on sarjan laajin ja kuuluisin teos, jota luonnehtivat soinnin täyteläisyys ja ulospäin suuntautunut virtuoosisuus. Vähemmän virtuoosinen Beethovenin viimeinen viulusonaatti op. 96 on sisäistyneessä runollisuudessaan painava teos, joka avaa näkymiä säveltäjän myöhäiskauden tyyliin.

– On ollut erinomaisen palkitsevaa tutustua suuren säveltäjän koko sonaattisarjaan. Tämäkin sarja on yksi osoitus säveltäjän uskomattomasta luomisvoimasta ja uudistumiskyvystä. Sonaateissa ei kuulla vain dramaattista ja kohtalonomaista Beethovenia, vaan myös säkenöivän leikkisää, hienostuneen vähäeleistä tai syvissä vesissä filosofoivaa. Ensimmäisissä sonaateissa Mozart ja Haydn vielä kurkkivat olkapään takaa; viimeisessä liikutaan osittain jo säveltäjän myöhäiskauden ylimaallisissa maisemissa, Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulisti Jani Lehtonen ja Tampereen konservatoriolla pianonsoiton lehtorina työskentelevä Jani Aarrevaara kommentoivat suhdettaan sarjassa kuultavaan musiikkiin.

10 x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle 4 Kangasala-talossa ti 8.11. klo 19

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?