Kirkonkylän koulu: Koulua on korjattu kolmen vuoden ajan sisältä ja ulkoa

Tiivistysten uskotaan puhdistaneen sisäilmaa

Kirkonkylän koulun sisäilmaongelmien aiheuttajaa on etsitty ja korjattu kolmen vuoden ajan.

Kirkonkylän koulun sisäilmaongelmien aiheuttajaa on etsitty ja korjattu kolmen vuoden ajan.

Luopioisten Kirkonkylän koulun kolmevuotinen korjausurakka on saatu päätökseen.

Korjaukset alkoivat kesällä 2014, kun koulun alakerrasta havaittiin kosteusvaurioita. Koulun perustukset kaivettiin esiin ja salaojitus sekä sadevesikaivot uusittiin ja rakenteiden kosteuseristystä parannettiin.

Kun henkilökunta ja oppilaat kokivat edelleen sisäilmaoireita, koululle tehtiin perusteelliset tutkimussuunnitelmat, joiden mukaisesti käytiin läpi alakerran tiloja.

Viime vuonna purettiin lattiaa puutyöluokasta, jonka purueristeistä löytyi kosteutta. Lopulta alakertaa avattiin ja purettiin suunniteltua laajemmalta alueelta ja ilmanvaihtoa kohennettiin. Puutyöluokka uusittiin ja alakerran kylmiä tiloja muutettiin esiopetustilaksi. Tänä vuonna uusittiin ilmanvaihtoa kakkoskerroksessa esiopetukselta vapautuneissa tiloissa.

Vielä toisenkaan vuoden korjaukset eivät lopettaneet oireilua, joten tutkimuksia jatkettiin myös koulun toisessa kerroksessa. Tämänvuotisissa korjauksissa on keskitytty erilaisten läpivientien tiivistämiseen sekä ilmanvaihdon tehostamiseen ja säätämiseen.

– Erilaisille putkille ja johdoille on vuosikymmenten aikana tehty läpivientejä. Ne on nyt käyty läpi hyvin tarkasti, jotta rakenteista ei kulkeutuisi mitään sisäilmaan. Oleellista on myös ilmanvaihdon tasapainottaminen: tulevan ja lähtevän ilman määrän pitäisi pysyä tasapainossa, sanoo Kirkonkylän koulun korjauksia kunnanhallitukselle esitellyt tekninen johtaja Matti Vesava.

Hän kävi yhdessä konsultin kanssa syksyllä myös koulun vanhempainillassa kertomassa aiheesta.

– Loppuvuoden aikana tehdään vielä paine-eromittaus, jolla varmistetaan rakenteiden toimivuus. Sen jälkeen jatkuu kolmen vuoden jälkitarkkailujakso, jonka aikana seurataan, että korjaukset ovat onnistuneet, Vesava kertoo.

Koulun korjausurakoita hoitaneet eri alojen ammattilaiset ovat Vesavan mukaan tehneet tarkkaa työtä.

– Korjasimme omana työnä vielä pihan kaatoja, jotta valumavedet saadaan varmasti pois rakennuksen liepeiltä.

Luopioisten Kirkonkylän koulun sisäilma- ja kosteusongelmien korjaukset alkoivat salaojituksen uusimisella.

Luopioisten Kirkonkylän koulun sisäilma- ja kosteusongelmien korjaukset alkoivat salaojituksen uusimisella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?