Harrastustoiminta: Tupenpurijat ry elävöittää Luopioisten kylää

Kuntoradan kylkeen syntyy frisbeegolfrata

"Näille olisi tärkeää löytää vielä sponsori", toivoo Pasi Nurmi esitellessään frisbeegolfradan heittoalustaa.

”Näille olisi tärkeää löytää vielä sponsori”, toivoo Pasi Nurmi esitellessään frisbeegolfradan heittoalustaa.

Sattuipa tässä syksyllä niin, että urheilumies Luojan armosta ja monien yhteyksien vapaaehtoistekijä Pasi Nurmi jutteli muutaman muun luopioislaisen kanssa, miten liikunta- ja muu harrastustoiminta kylillä helposti hiipuu, kun kunnat eivät pysty suuntaamaan merkittäviä panostuksia kuntakeskusten ulkopuolelle.

Nurmi oli ymmärtänyt, että jos kylillä haluaa harrastaa, pitää olosuhteita tekemiselle luoda omatoimisesti. Kaverit olivat täsmälleen samaa mieltä, ja neuvonpidon tuloksena syntyi ajatus Tupenpurijat ry:stä.

Muut synnytykseen osallistuneet olivat Tommi Hilden, Pekka Paasio, Aki Lindholm ja Tommi Vuorinen. Kaikki tavalla tai toisella aktiivisia liikuntahemmoja. Ennen pitkää yhdistykselle oli laadittu säännöt ja rekisteröinti hoidettu kuntoon.

Yhdistys ilmoittaa tavoitteekseen parantaa Luopioisten viihtyisyyttä tukemalla yksilö- ja joukkueurheilua sekä muuta harrastustoimintaa. Tupenpurijoiden Facebook-sivun alaotsikkona on ”Vaihtopenkin vasen laita”, joka tarkoittaa…no, sille voinee kukin antaa mieleisensä merkityksen.

Joka tapauksessa Tupenpurijat ei jäänyt yhdistysrekisterin kuolleeksi kirjaimeksi, vaan täräytti heti kärkeen liikkeelle mittavan hankkeen.

–Seurasin tuota Leijonien hanketta, jossa Luopioisten kuntorata laitetaan hienoon kuntoon talkoovoimin. Syntyi ajatus, että upea rata hienossa maastossa ansaitsisi muitakin käyttäjiä kuin hölkkääjät ja hiihtäjät. Tuli mieleen, että sen ympäristöönhän sopisi mainiosti frisbeegolfrata, muistelee Nurmi hankkeen syntyvaiheita.

Nurmi esitteli ideaansa paikallisille frisbeegolfaktiiveille Jukka Koskelle, Riku Kuirille ja Jan Salmelle. Kun nämä näyttivät vihreätä valoa, laittoivat Tupenpurijat pyörät pyörimään.

–Leijonat pitivät ajatuksesta, samoin kunnan puolelta Petri Ketola. Maasto todettiin tarkemmissa tutkimuksissa sopivaksi metsäiselle, perheratamaiselle 9-väyläiselle radalle. Kun saimme selvitettyä korien hinnat, ryhdyttiin etsimään niille sponsoreita eli väyläkummeja, Nurmi selvittää.

Tähän tulee väylä numero 1. Jokaiselle väylälle tulee kaksi aloituspaikkaa, joista lähempänä koria oleva on tarkoitettu lapsille ja aloitteleville golfareille.

Tähän tulee väylä numero 1. Jokaiselle väylälle tulee kaksi aloituspaikkaa, joista lähempänä koria oleva on tarkoitettu lapsille ja aloitteleville golfareille.

Yhdessä tekemällä tulosta

Kaikki yhdeksän väyläkummia löytyivät viikossa. Mukaan lähti 7 yritystä ja kaksi yhdistystä, jotka saavat 400 euron panostuksella radalta nimikkoväylän viideksi vuodeksi. Sen jälkeen kummeilla on mahdollisuus lunastaa sopimukselle jatkoaikaa pienemmällä panoksella. Parhaillaan kerätään yksityishenkilöitä 20 euron summalla kummeiksi ns. kymppikorille, josta tulee harjoittelupaikka puttaukseen urheilukentän laidalle.

–Väyläkummeiksi ennättivät K-Market Järvikansa, Rakentajat Saarikko, Aitoon VPK, Sydän-Hämeen Lehti, Rescari Oy, Aito Säästöpankki, Ollin Atleetit, Ravintola Liekki ja Printscorpio. Konepaja Soukkio valmistaa väyläopasteet, mutta puusta rakennettaville heittoalustoille olisi vielä sponsori hakusessa, Nurmi luettelee.

Parinsadan euron lisämaksusta Nurmi lupaa sponsoreille tyky-päivän frisbeegolfin parissa, kunhan rata on pelikunnossa.

Puuhamiehistä näyttää olevan muuhunkin kuin tupen pureksintaan, sillä kuukauden aikana idean syntymisestä on järjestetty radalle rahoitus, tehty suunnitelmat valmiiksi, raivattu väyliä maastoon ja tilattu korit. Ensimmäiset heittoalustatkin ovat valmiina paikoilleen laitettavaksi.

Nurmella on vahva luotto siihen, että rata löytää käyttäjiä.

–Frisbeegolf on lajina kovassa kasvussa, eikä kunnon ratoja ole lähitienoilla liikaa. Kunnan maalla on muutama kori Luopioisten koululla ja Kostianvirran sillan kupeessa Karhunmaalla. Seudun ainoa pidempi rata on Sappeessa, ja se muuttui hiljattain maksulliseksi.

Tupenpurijat korostavat, että kuntoradan remontti mahdollisti heidänkin ratahankkeensa ja että frisbeegolfrata tukee Leijonien ajatusta kuntoradan ympärille kehitettävästä monipuolisesta urheilupuistosta.

Molempien ratojen avajaisia on tarkoitus viettää ensi keväänä.

Nurmi raottaa tulevaisuutta sen verran, että Tupenpurijoilla on suunnitelma-asteella lisäksi ainakin pihapelipäivä koulun piha-alueella sekä lautapelitapahtuma Liekissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?