Koukussa karaokeen

"Moottoripyörä on moottoripyörä...". Pikku-Eero eli Eero Valtanen päästelee menemään. Tapio Körhämö (vasemmalla), Eero Sievola, Raimo Järvinen, Juha Mäkinen, Tuija Kurjenmaa ja Perttu Pohjanperä seuraavat taustalla.

”Moottoripyörä on moottoripyörä…”. Pikku-Eero eli Eero Valtanen päästelee menemään. Tapio Körhämö (vasemmalla), Eero Sievola, Raimo Järvinen, Juha Mäkinen, Tuija Kurjenmaa ja Perttu Pohjanperä seuraavat taustalla.

Laulu kuuluu jo ulko-ovelle, vaikka kello taitaa olla vasta viittä vailla viisi. Mikkolan navetan alakertaan on kokoonnuttu joka toinen maanantai laulamaan karaokea jo vuosien ajan.

Itse asiassa Luopioisten karaokekerho on ollut olemassa niin kauan, että tarkkaa aloitusvuotta joudutaan miettimään pitkään.

–Olisikohan nyt kuusi vuotta siitä, kun juttelin tuolle Sievolan Eerolle, että laitettaisko tällainen kerho pystyyn. Eero innostui ja siitä alkaen ollaan laulettu samassa paikassa kesätaukoja lukuun ottamatta joka kuukauden toisena ja neljäntenä maanantaina kello viidestä puoli kahdeksaan, muistelee Tapio Körhämö, joka on edelleen yksi aktiivisimmista laulajista.

Niinhän siinä lopulta kävi, että kun Körhämö jälkikäteen kaiveli muistinsa arkistoa vielä tarkemmin, osoittautui että nyt on menossa jo yhdeksäs kausi. Vain kerran tai pari on jouduttu siirtymään navetan yläkertaan vaalien ennakkoäänestyksen tieltä.

–Kauden päätteeksi pidetään aina kevätjuhla jossain muualla. Kerran oltiin Haltian hirvikodalla ja jonain vuonna Pohjassa Kessan baarilla. Kun lopuksi kysytään, ketkä haluavat jatkaa seuraavana syksynä, kaikki kädet nousevat, Körhämö vakuuttaa.

Vierailujakin on tehty, ja taas ollaan menossa joulun alla laulamaan Kukkiakodon vanhuksille.

Tunnelma kerhotilassa on olohuonemaisen leppoisa. Laulu soi koko ajan, mutta mitään vuorolappuja ei tarvitse täytellä, kuten yleensä karaokepaikoissa. Riittää kun katsoo listoilta mieleisen kappaleen ja ilmoittaa sen numeron koneenkäyttäjälle.

Tuija Kurjenmaa tulkitsee tunteella.

Tuija Kurjenmaa tulkitsee tunteella.

Ikä ei ole este

Kerhon kirjoilla on parikymmentä laulajaa, joista tällä kertaa on paikalla viitisentoista.

–Alkuun mukana oli kymmenkunta, mutta pian määrä vakiintui nykyisen suuruiseksi. Enempää jäseniä emme haali, koska silloin oman vuoron odotus kävisi turhan pitkäksi. Tällä porukalla kaikki saavat laulaa tarpeekseen, kertoo Körhämö.

Väki harmittelee, että kaikki porukan ikänestorit puuttuvat tällä kertaa joukosta. Ilmeisesti Ernesti Rantasella, Pekka Vuorisella, Kauno Sairialalla ja Neeri Niemisellä on ollut tänä maanantaina muuta menoa.

Pääosin jäsenet ovat keski-ikäisiä tai hivenen senioripuolelle kallistuvia. Sen tähden viimeisimmät listahitit puuttuvat repertuaarista, vaikka musiikkivalinnat muuten ovat monipuolisia.

–Minun suosikkejani ovat vanhemman tyyppiset iskelmät, kuten Kari Tapion Myrskyn jälkeen. En osaa laulaa uutta musiikkia. Tykkään tästä sen takia, kun täällä ei ole liian kulmikkaita persoonia. Musiikin ystävät ovat yleensä sellaisia pyöreitä luonteeltaan, kehuu Pikku-Eero eli Eero Valtanen kerhokavereitaan.

Pääosin pysytellään myös kotimaisessa, suomenkielisessä musiikissa. Vasta illan loppupuolella Raimo Järvinen tekee rohkean poikkeuksen ja tempaisee komeasti pari Elviksen kappaletta alkuperäiskielellä.

–Tässä harrastuksessa oppii koko ajan jotain uutta. Kehitys ei tavallaan lopu koskaan, valottaa Järvinen asennettaan laulamiseen.

Silloin kun Eero Sievola laulaa, muu väki hiljentyy kuuntelemaan.

Silloin kun Eero Sievola laulaa, muu väki hiljentyy kuuntelemaan.

Sukat syntyvät vuoroa odotellessa

Joskus on kuulemma tehty huvikseen niinkin, että laitetaan karaokelevy soimaan ja kukin laulaa sen kappaleen, mikä sattuu kohdalle osumaan.

–Sitä ei kyllä kukaan jaksa kauaa kuunnella, nauraa Eero Sievola.

Ilta etenee leppoisissa merkeissä. Raija Vaaleri ja Elina Myllykoski tulivat suoraan Vohlisaaren avantosaunasta ja lähtevät hetken viivyttyään jatkamaan matkaa. Jotkut viihtyvät paikalla, vaikka eivät itse laulakaan.

–Minä olen mukana vain täällä kahvipuolella ja Tapsa hoitaa meidän perheen laulupuolen, jutustelee Mervi Körhämö, joka huolehtii, että kahvia ja kastettavaa on tarjolla pitkin iltaa. Samaa vakuuttelee Jarmo Tapola, joka näyttää kyllä salavihkaa välillä lauleskelevan taustalla.

Tuija Kurjenmaa näyttää kutovan sukkaa omaa vuoroaan odotellessaan.

–Täällä kudotaan ja tehdään ristisanoja. Joskus tanssittiinkin, mutta nyt biljardipöytä haittaa sitä, Kurjenmaa kertoo ja keskeyttää välillä kutomisensa siksi aikaa, että käy vetäisemässä harvinaisemman Mariliin Nautin elämästä -biisin.

Tutuimmissa kappaleissa lauletaan välillä mukana, mutta niin, ettei häiritä solistia. Urakoitsija ja sahtimestari Juha Mäkinen kirvoittaa Kuubalaisella serenadillaan jo kunnon yhteislaulua.

Raimo Järviseltä irtoaa tulkinta vaikka Elviksen kappaleista.

Raimo Järviseltä irtoaa tulkinta vaikka Elviksen kappaleista.

Esko vaihtoi pullon mikrofoniin

Joillekin jäsenille oma kerho on ainoa karaoke-estradi. Toisia taas näkee ja kuulee usein lähitienoon ravintoloiden karaokeilloissa. Moni on osallistunut lajin kilpailuihinkin. Porukan vannoutuneimmat ovat hankkineet karaokelaitteita ja levyjä myös kotiinsa.

Levyjä on tänäkin iltana paikalla sellainen arsenaali, ettei laulettava varmasti lopu kesken. Eero Sievola esittelee telinettä, johon mahtuu ”vain” satakunta levyä hänen varastoistaan.

Kun ilta on jo hyvässä vauhdissa, astelee sisään Esko Lindberg ison levylaukun kanssa. Hän levittää pöydälle kymmeniä levyjä, joilta löytyy kuulemma varmasti ainakin Souvareiden, Tapio Rautavaaran ja Kari Tapion musiikkia.

–Lopetin juopottelun 17 vuotta sitten ja rupesin laulamaan karaokea. Laulaminen on minulle kuin huumetta. Saarimökiltäni löytyy laitteet ja yli 2000 eri kappaletta, Lindberg selvittää.

Tosiaan! Nyt ollaankin sellaisessa lauluillassa, jossa rohkaisua ei haeta alkoholista, kuten alan tapahtumissa usein on tapana. Kahvia väkevämpää ei ole tarjolla.

Kerholaisilta löytyy lauluja joka lähtöön. Tässä pieni ote Esko Lindbergin levystöstä.

Kerholaisilta löytyy lauluja joka lähtöön. Tässä pieni ote Esko Lindbergin levystöstä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?