Vuoden ainoa: A cappellaa Honkalassa

Hyvät Naiset ja Herrat konsertoi isänpäivänä

Syksyllä teatterilla yksityiskeikan tehnyt Hyvät naiset ja herrat astuu sunnuntaina pykälää isommalle lavalle: Pälkäneen a capella-yhtye esiintyy isänpäivänä Aitoon Honkalassa.

Syksyllä teatterilla yksityiskeikan tehnyt Hyvät naiset ja herrat astuu sunnuntaina pykälää isommalle lavalle: Pälkäneen a capella-yhtye esiintyy isänpäivänä Aitoon Honkalassa.

Jos Pälkäneen omasta Hyvät Naiset ja Herrat -lauluyhtyeestä yrittää etsiä huonoja puolia, tulee kenties ainoana mieleen se, että kokoonpano ei hemmottele fanejaan ylettömän monilla esiintymisillä.

Yhtye toki keikkailee erilaisissa yksityistilaisuuksissa, viimeksi alttolaulajansa Noora Rosbergin synttäreillä lokakuussa, mutta isompia konsertteja on pidetty vain noin kerran vuodessa, useimmiten äitienpäivänä.

Tänä vuonna äitienpäivän konsertti jäi väliin, ja läheltä piti, että koko vuosi olisi livahtanut ilman yhtään julkista, täysimittaista keikkaa.

Asia korjaantuu kuitenkin ensi sunnuntaina, jolloin Hyvät Naiset ja Herrat nousee lavalle Aitoon Honkalan isänpäiväkonsertissa. Jälleennäkemistä odottavat innolla niin yhtyeen taitavaan a cappella -musisointiin ihastuneet kuulijat kuin laulajat itsekin.

–Onhan se tasa-arvoistakin konsertoida välillä äitienpäivän sijaan isänpäivänä, kommentoi bändin sopraano Pauliina Jaakkola naurahtaen poikkeuksellista ajankohtaa.

Harvalle keikkailutahdille on ihan perusteltuja käytännön syitä. Kaikki kuusi jäsentä ovat perheellisiä ja työssäkäyviä, joten aikataulujen sovittelussa on omat kommervenkkinsa, vaikka kaikki tenori Arto Karppista lukuun ottamatta asuvatkin yhä Pälkäneellä.

Toinen syy säästeliääseen keikkailuun liittyy yhtyeen a cappella -tyylilajiin, jossa kaikki musiikki tuotetaan ihmisäänellä ilman muita instrumentteja.

–Ohjelmisto ei voi uusiutua kovin nopeasti, sillä yhden kappaleen treenaamiseen keikkakuntoon menee noin 3 kuukautta. Sovitukset kuudelle eri äänelle tilataan pääosin Jenkeistä, koska Suomesta löytyy huonosti sovituksia muista kuin perinteisistä kuorokappaleista. Joitakin sovituksia on tehty meille tilaustyönä, mutta se on melko kallista lystiä, Jaakkola kertoo.

Jo mainittujen lisäksi kokoonpanoon kuuluvat mezzosopraano Minna Liljedahl, baritoni Petri Tuomioja ja yhtyeen soundin kivijalka, basso Ari Järvinen. Kaikilla on vankka musiikkitausta, mutta uutena ilmaisumuotona a cappella on teettänyt jokaisella paljon töitä.

–Olemme hakeneet myös ulkopuolista oppia. Saadun palautteen mukaan meille on kehittynyt oma, tunnistettava soundi, jossa kaikki äänet pääsevät vuorollaan sopivasti esiin. Porukka alkaa olla niin hyvin hitsautunut, että jo toisen hengityksestä voi kuulla, milloin lähdetään seuraavaan säkeistöön, hykertelee Jaakkola.

Ohjelmistoon otetaan nykyisin vain lauluja, joita on mukava esittää. Se auttaa luomaan esiintymiseen hyvän ja leppoisan tunnelman.

Honkalassa kuullaan tunnelmointia monilta vuosikymmeniltä alkaen Elviksen ja Beatlesin ajoista Eric Claptonin ja Billy Joelin kautta tämän päivän megatähti Adeleen.

Isien kunniaksi pääsylippuun sisältyy isänpäiväkahvit täytekakun kera.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?