K-Supermarket Pälkäne: Uusi kauppias julkistetaan lähipäivinä

Karppiset jättävät kauppiasuran

Timo Karppinen sanoo, että Pälkäneen kaltaisella kesäpaikkakunnalla kausivaihtelut ovat valtavia.

Timo Karppinen sanoo, että Pälkäneen kaltaisella kesäpaikkakunnalla kausivaihtelut ovat valtavia.

Pälkäneen K-Supermarketin kauppias vaihtuu vuodenvaihteessa. Kauppaa viisi ja puoli vuotta pitäneet Timo ja Sanna Karppinen lopettavat 15-vuotisen kauppiasuransa.

– Olen ollut 14-vuotiaasta alkaen kauppahommissa ja viimeiset 15 vuotta kauppiaana. Yrityksestä ei pääse koskaan täysin irti, vaan kaupan asioita pitää hoitaa lomallakin, vaikka olisi toisella puolella maailmaa. Nyt otetaan pieni breikki ja katsotaan, mitä elämässä haluaa tehdä ja missä, Timo Karppinen sanoo.

Lempäälässä asustavalla pariskunnalla on ollut 11 vuoden ajan toinen koti Thaimaassa. Tammikuussa on tarkoitus lentää sinne. Tässä vaiheessa ei hankita paluulippuja.

– Emme ole olleet koskaan pidempään lomalla. Voihan se olla, että kuukaudessa rupeavat seinät kaatumaan päälle ja alamme etsiä uusia haasteita. Mutta mitään suunnitelmia ei ole, vaan tämä on hyppy tuntemattomaan.

Ison ratkaisun mahdollisti elämänvaihe.

– Molemmat pojat ovat jo täysikäisiä ja vanhempi aloitti vakitöissä.

 

Pälkäne mahtipaikka kauppiaalle

K-supermarket Pälkäneen kauppiaspariskunta Timo ja Sanna Karppinen lopettaa vuodenvaihteessa.

K-supermarket Pälkäneen kauppiaspariskunta Timo ja Sanna Karppinen lopettaa vuodenvaihteessa.

Pälkäneen K-kaupan reilut viisi vuotta sitten supermarketiksi laajentaneet kauppiaat korostavat, että lopettamispäätöksen taustalla on oma pitkäaikainen haave, eikä kauppa tai paikkakunta.

– Pälkäne on kauppiaalle mahtava paikka. Ihmiset ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä, Timo Karppinen kiittelee.

Hän lupaa siirtää kaiken vuosien varrella siirtyneen tiedon seuraajalle. Pälkäneen erityispiirre on valtava kausivaihtelu kesän ja talven välillä.

– Talvella kerkiää ideoimaan, mutta kaiken pitää olla valmista keväällä, kun mökkiläiset saapuvat.

Karppisen mukaan kauppias tarvitsisi jonkunlaisen kristallipallon, jotta osaisi varautua kesäviikonloppuihin.

– Tarjoustavarat tilataan puolitoista kuukautta etukäteen. Huhtikuussa ei oikein voi tietää, sataako vai paistaako kesäkuussa. Tilatut tavarat kuitenkin tulevat laituriin kuin juna. Tavara ei saisi loppua, ja joskus lisää joudutaan haalimaan mistä vain sattuu saamaan. Mutta liikaakaan ei saisi tilata, sillä ruoka on kallista, ja hävikkiä pyritään muutenkin pienentämään joka paikassa.

Karppinen sanoo, että esimerkiksi grilliherkkujen myynti voi kesäaikaan heittelehtiä 40 prosenttia säiden mukaan.

 

Yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa

Timo ja Sanna Karppinen ovat olleet kauppiaspariskunta 15 vuoden ajan.

– Olemme aina pystyneet jakamaan vastuun. Se olisi äärettömän raskasta, jos kaikki olisi omalla kontolla. Pienen kivijalkayrittäjän arki on vielä sitovampaa: koskaan ei oikein voi sairastaa tai lomailla. Se vasta on tavallisen haastavaa hommaa, jossa vaaditaan sitkeää yrittäjähenkeä, Timo Karppinen sanoo.

Karppisilla olisi vielä työvuosia jäljellä, mutta tulevaisuuteen katsotaan avoimin mielin ja puhtaalta pöydältä. Karppinen uskoo, että myös mahdolliset uudet haasteet kohdataan kimpassa.

– Olemme olleet oikeastaan koko kauppiasuran ajan yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa. Tuskin mitään osaisi tehdä ilman toista puoliskoa.

Karppinen kertoo, että toukokuussa petiin kaatanut keuhkokuume pisti pohtimaan elämän arvoja. Jonkin aikaa hauduteltu iso päätös kypsyi syksyllä Thaimaassa.

– Kolmen viikon aikana ajatus vain vahvistui. Ja nyt kun ratkaisun on tehnyt, niin olo on helpottunut. Tykkäämme molemmat pelata golfia, ja tammikuusta alkaen menee varmaan suuri osa ajasta kentällä.

Pälkäneen K-Supermarketin uusi kauppias julkistetaan mahdollisesti jo tällä viikolla.

 

Timo Karppinen lopettaa kauppiasuransa vuodenvaihteessa.

Timo Karppinen lopettaa kauppiasuransa vuodenvaihteessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?