Uudenlaista yhteistyötä: Kasiluokkalaiset ideoivat täytteitä nuorten makuun

Täytteet haltuun

Maria Olin ja Kaisla Lehto työn touhussa. Opetuksen monipuolistaminen ja koulun aktiivinen yhteys ympäröivän yhteisön kanssa kuuluvat uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin. Linkosuon ja Pikkolan koulun projektissa yhdistyvät molemmat.

Maria Olin ja Kaisla Lehto työn touhussa. Opetuksen monipuolistaminen ja koulun aktiivinen yhteys ympäröivän yhteisön kanssa kuuluvat uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin. Linkosuon ja Pikkolan koulun projektissa yhdistyvät molemmat.

Luokallinen kasiluokkalaisia kiirehtii kelloa vastaan. Aikaa on puolisen tuntia, ja tehtävänä on valmistaa täyte ruissipseille. Pikkolan kotitalousluokassa käy melkoinen suhina, kun oppilaat pilkkovat sipulia, vispaavat kermaa ja pätkivät suklaata.

Maria Olin ja Kaisla Lehto aikovat valmistaa kaksi täytettä – yhden makean ja yhden suolaisen. Ryhmän kolmas jäsen Venla Kettunen on täytteen valmistamispäivänä poissa koulusta.

– Mietimme ensin koulussa, mitä haluaisimme täytteeseen mukaan ja lopulliset täytteet oli aika helppo valita, Maria kertoo.

Tytöt valmistivat suklaa-chili- ja mozzarella-sipulitäytteet. Edellä mainittuun tuli suklaata, chiliä, mascarponea ja sormisuolaa, ja jälkimmäiseen marinoitua sipulia, oliiviöljyä, basilikaa ja suolaa.

– Ihan hyvin ehdimme tehdä molemmat reilun puolen tunnin aikana, Maria ja Kaisla toteavat.

Naapurikeittiössä Kreeta Karhumaa, Olga Koskinen ja Fanny Raikamo valmistavat kuningatarrahkaa ruissipseille. Täytteeseen tulee mustikkaa, vadelmaa, vispikermaa ja maitorahkaa.

– Ehkä myös mansikkaa, emme ole vielä ihan varmoja, Kreeta huikkaa työn lomasta.

Haastavimmaksi kolmikolle osoittautuu suklaakoristeiden tekeminen. Suklaan sulatus ja sydänkoristeiden muotoilu on haastavaa puuhaa.

– Neljäs kerta toden sanoi, nauravat tytöt ja näyttävät komeita suklaasydämiä.

Vaivannäkö selvästi kannatti.

Suklaata ja chiliä.

Suklaata ja chiliä.

Koulun ja yrityksen yhteistyötä

Pikkolan koulun kotitalousluokassa tehdään uudenlaista yhteistyötä koulun ja paikallisen yrityksen kesken uuden opetussuunnitelman hengessä.  Yhteistyö sai alkunsa Linkosuon aloitteesta. Linkosuon Mervi Ruohosen ja Pikkolan kotitalousopettajien Irene Passilan, Minna Paleniuksen ja Jonna Wirènin tapaamisessa keskusteltiin mahdollisista yhteistyön muodoista ja tavoitteista.

Ideariihen lopputuloksena kehittyi projekti Linkosuon ruissipsien ympärille. Ruissipsit koettiin oppilaita motivoivaksi tuotteeksi, ja raaka-aine puolestaan sopii hyvin kotitalousopetuksen perinneruokajaksoon. Projektia toteuttamaan valittiin kahdeksannen luokan valinnaisen kotitalouden oppilaat, joiden opintoihin kuuluu juuri perinneruokakulttuuri.

– Oppilaat ovat olleet projektista innoissaan ja täytteitä on suunniteltu osin myös vapaa-ajalla, Wirén kertoo.

Kuluvalla viikolla oppilaat perehtyvät makujen yhdistelmiin ja tuotekehityksen perusteisiin. Tarkoituksena on, että oppilaat kehittelevät erilaisia täytevaihtoehtoja ruissipseille, niin suolaisia kuin makeita. Nuoret ideoivat täytteitä juuri nuorten makuun.

Oppilaiden kehittämistä ohjeista raati valitsee Pikkolan koululla kolme parasta. Ohjeet kehittäneet oppilaat pääsevät maistattamaan täytteitä Linkosuon kahvilalla Tampereen Koskikeskuksessa ensi viikon keskiviikkona. Yleisön mielestä parhaan täytteen kehittäneet oppilaat palkitaan, ja lisäksi kyseistä täytettä tullaan hyödyntämään erilaisissa koulun tapahtumissa.

Kreeta, Fanny ja Olga kehuvat täytteiden tekemistä tosi mukavaksi puuhaksi.

– Tuli ihan Master Chef -olo, kun piti kokata kelloa vastaan. Saimme pienen aavistuksen siitä, miltä television kokkikisoissa kisailevista ihmisistä tuntuu, tytöt pohtivat yhdessä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>