Islanti on lintukoto

Heidi Koivula esittelee Islannin jalkapallomaajoukkueen fanipaitaa.

Heidi Koivula esittelee Islannin jalkapallomaajoukkueen fanipaitaa.

Kuhmalahdella asuvat Heidi Koivulan veljentyttäret LInda (vasemmalla) ja Amanda Koivula kävivät tätiään katsomassa Islannissa. Kuva: Linda Koivula

Kuhmalahdella asuvat Heidi Koivulan veljentyttäret Linda (vasemmalla) ja Amanda Koivula kävivät tätiään katsomassa Islannissa. Kuva: Heidi Koivula.

Lammaslaumaa kokoamassa ylängöllä. Kuva: Linda Koivula.

Lammaslaumaa kokoamassa ylängöllä. Kuva: Heidi Koivula.

Kun Suomessa ryöstetään kaupunkialueella pieni Siwa, siitä uutisoidaan monesti lehdessä vain lyhyellä tekstipätkällä. Jos taas Islannissa tapahtuu vastaavanlainen rikos, mikä on hyvin harvinaista, niin se järkyttää koko maata. Ryöstön uutisointi jatkuu helposti useita päiviä.

–Islanti on monena vuonna valittu maailman turvallisimmaksi paikaksi. Se on sellainen lintukoto, luonnehtii Kuhmalahdella asuva Heidi Koivula, joka tulen ja jään maassa vietettyjen työjaksojen ansiosta pitää kotimaanaan sekä Suomea että Islantia.

–Islannissa tehdään hyvin vähän henkirikoksia. Hyvin harvoin tuntematon vahingoittaa toista tuntematonta, vaan yleensä on kyse toisensa tuntevien ihmisten välien selvittelyistä, kuten esimerkiksi mustasukkaisuusdraamoista.

Muualta saarivaltioon tulevan ei tarvitse pelätä rikollisuutta, eikä eksymistä, jos on liikkeellä autolla valtatiellä.

–Valtatie numero yksi on Islannin ainoa valtatie. Se kiertää koko saaren. Kun ajat 1300 kilometriä, niin tulet takaisin samaan paikkaan, Koivula kertoi pitämässään Islanti-illassa Kuhmalahden kirjastossa.

 

Heppatytön unelma

 

Heidi Koivula on työskennellyt Islannissa hevosten kouluttajana ja oppaana ratsastusvaelluksilla. Samettiturville sydämensä menettänyt nainen on päässyt viettämään saarella todellista heppatytön unelmaelämää.

–Töitä oli kahdeksasta viiteen. Hevoset olivat niin kivoja, että menin työpäivän jälkeen vielä monesti kaksi tai kolmekin kertaa ratsastusretkelle, jopa keskiyöllä.

Pitkillä ratsastusvaelluksilla, jotka kestävät neljästä yhdeksään päivää, oppaiden on hallittava lisäksi vapaana mukana kulkevaa jopa yli sadan hevosen laumaa. Vapaina kulkevia hevosia tarvitaan paljon, koska päivän aikana ratsastajien on vaihdettava hevosta monta kertaa.

Syyskuussa Koivula oli mukana ainutlaatuisella työkeikalla Islannin ylängöllä.

–Lampaat ja nuoret hevoset laiduntavat siellä. Isännät keräsivät todennäköisesti maailman suurimmassa lampaiden kokoamisessa vuoristolaitumilta ”alas maan tasalle” noin 15 000 lammasta.

 

Vaihteleva sää

 

Islanti on vastakohtien maa. Tulen ja jään maasta tunnetaan sen tulivuoret, jäätiköt, putoukset ja kuumat lähteet. Vesi on maan asukkaille tärkeä elementti.

–Islantilaiset haluavat liki joka paikkaan uima-altaan. Varsinkin maaseudulla niitä on lähes jokaisessa koulussa, Heidi Koivula tietää.

Islannissa ei tarvitse kärsiä paukkupakkasista, mutta ei toisaalta pääse nauttimaan helteistä. Talvella lämpötila pyörii nolla-asteen molemmin puolin vajoten alimmillaan kymmeneen pakkasasteeseen. Kesäisin yli 20 lämpöasteen lukemat ovat mahdollisia, mutta yleensä pysytellään 5-15 asteen tietämissä. Sää on hyvin vaihtelevaa.

–Jos et pidä ilmasta, niin odota viisi minuuttia. Niin maassa sanotaan, koska sää vaihtuu niin nopeasti.

Hevosille Islanti on ihanteellinen saari asustaa. Siellä kun ei ole käärmeitä, ei punkkeja eikä paarmoja. Hevosia uhkaavat petoeläimetkin puuttuvat kokonaan.

 

Kallista asua

 

Viimeisimmältä, mutta ei viimeiseltä Islanti-jaksoltaan, koska halu palata takaisin on polttava, Heidi Koivula palasi Suomeen syyskuun lopulla. Työrupeama Reykjavikissa kesti kahdeksan kuukautta.

–Siellä asuminen on todella kallista. Vuokrat ovat Helsingin tasoa, vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Palkkataso on sama kuin Suomessa. Asumisen kalleuden vuoksi monet muuttavat pois Reykjavikista.

Isot rahat liikkuvat myös hevoskaupoissa. Heidi Koivulalle tarjottiin ostettavaksi koulutettua hevosta, hienoa jalostusyksilöä, joka olisi lähtenyt uudelle omistajalle 300 000 eurolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?