Sahalahden Krouvi: Miia Kinnari toi Turkista uutta ravintolakulttuuria Suomeen

Baarimikot hyppäävät tiskin takaa lavalle

Turkista saapuneet baarimestarit opiskelivat Miia Kinnarin johdolla Sahalahden Krouvin niksejä.

Turkista saapuneet baarimestarit opiskelivat Miia Kinnarin johdolla Sahalahden Krouvin niksejä.

Pälkäneläinen Aurora Tuhola nostatti tunnelmaa Lamourettes-showssa.

Pälkäneläinen Aurora Tuhola nostatti tunnelmaa Lamourettes-showssa.

”Kansainväliset baarimestarimme ovat nyt täällä”, Miia Kinnari mainosti Sahalahden Krouvin perjantaisia halloweenbileitä etukäteen Facebookissa.

Pääosa juhlijoista taitaa kuitenkin olla paikalla ennemminkin kavereiden tai Lamourettes-tanssiryhmän houkuttelemana. Kolme nuorta, tummatukkaista kaveria saavat häärätä tiskin takana ihan rauhassa, kunhan tarjoilu pelaa.

Alkuun törmätään kuitenkin pieniin kommunikointivaikeuksiin.

– Voiksä kertoa niille mikä on amppari, joku pyytää kaveriaan.

Kun Lamourettes-ryhmä on esiintynyt ensimmäisen kerran, kolmikko valtaa yllättäen lavan. Ali Topal kantaa paikalle sylillisen pulloja ja sytyttää yhteen sullotun paperin palamaan. Rüzgar Ay alkaa pyöritellä ja heitellä isolla liekillä palavaa pulloa ilmassa.

Yllättävä ja vauhdikas show sytyttää myös yleisön. Naamansa värittäneet halloweenjuhlijat taputtavat tahtia, viheltävät ja huutavat kannustusta kaikilla kansainvälisillä kielillä.

Vieressä kipinöiden varalta päivystävät kaverit sytyttävät lisää pulloja ja lopulta Rüzgar Ay esittää tulishowtaan neljällä pullolla. Liekkijongleeraaja lisää vielä lopuksi vaikeusastetta: hän pitää yhtä palavaa pulloa otsallaan ja pyörittää kolmea muuta isolla kaarella ilmassa. Kaverit saavat varoa ihokarvojaan, sillä koko lava leimuaa ilmassa pyörivien liekkien loisteessa kuin Rammsteinin keikalla.

Näyttävä show ei jätä ketään kylmäksi. Porukka hurraa pitkään perään, kun kolmikko palaa tiskin taakse laskemaan ja sekoittamaan juomia juhlakansalle.

– Nyt kai ymmärrät, miksi ne Turkissa vannottivat, että tuot sitten kaverit takaisin, Sahalahden Krouvia pitävä Miia Kinnari nauraa.

Suomessa ei tosiaan ole totuttu ihan tällaisiin baarimikkoihin.

 

Paljon tuttuja Suomessa

Krouvissa nähtiin pullonpyöritystä turkkilaisittain.

Krouvissa nähtiin pullonpyöritystä turkkilaisittain.

Moni muukin kuin Miia Kinnari on tutustunut turkkilaiskolmikkoon Alanyan reissuillaan. Sosiaalisen median kautta lomatuttavuudet ovat kuulleet, että kaverit ovat saapuneet Suomeen.

Miehet ovat kutsuneet ja hakeneet tuttuja Tampereelta saakka Sahalahden halloweenbileisiin. Seuraavana iltana ensimmäistä Valkeakoskella työvuorossa olevat kaverit kehuvat, että sinne on tulossa kolmenkymmenen hengen seurue pääasiassa pääkaupunkiseudulta.

– Vegasissa on isompi lava. Siellä pystyn tekemään temput paljon isompana, Rüzgar Ay vakuuttaa.

Miia Kinnari ei ole törmännyt missään muualla sellaiseen meininkiin, jonka Rüzgar Ay, Ali Topal ja Alim Topal pystyivät Turkissa baariin luomaan. Heidän paikkansa oli aina täynnä, koska väki tiesi, että siellä on parhaat bileet.

Kinnari on tuntenut legendaarista menomestaa pitäneen kolmikon jo muutaman vuoden ajan. Ravintola-alan ihmisenä hän kiinnostui siitä, miten kaverukset hommansa hoitavat ja voisiko sen tuoda myös Suomeen.

– Meillä puhutaan asiakaslähtöisyydestä, mutta todellisuudessa meillä ollaan vielä kaukana siitä, miten voidaan toimia asiakas edellä, Kinnari sanoo.

 

Muutakin kuin kossukolaa

Ruzgar Ay piti välillä yhtä pulloa otsallaan ja neljää ilmassa.

Rüzgar Ay piti välillä yhtä pulloa otsallaan ja neljää ilmassa.

Isoja ja näyttäviä drinkkejä rakentavat turkkilaisbaarimestari näyttävät, että iltaa voi juhlistaa hieman hienomminkin. Halloweenjuhlijan kasvot loistavat kilpaa värikkäitä juomia valaisevien tähtisadetikkujen kanssa. Toinen saa houkuttelevan vitamiinipommin, johon on ladottu enemmän marjoja ja hedelmiä kuin perheenäidin aamusmoothieen.

Turkin lomakohteesta jäyhään Pohjolaan lennätetyt kaverit tuovat uusia tuulia tiskin molemmille puolille. Ravintolaväki näkee, että työn voi tehdä toisellakin tavalla ja asiakkaat rohkaistuvat maistamaan muutakin kuin kossukolaa ja isoa kolmosta.

Aurinkoiset kaverit osaavat sulattaa jään muullakin kuin juomilla. Heille ei ole mikään ongelma, jos paikka ei ole täynnä, sillä silloin heillä on enemmän aikaa asiakkaille.

– He pitävät vaikka keskenään omaa showta ja varmistavat, että asiakkaat palaavat taas pian, Miia Kinnari kertoo lomakokemuksistaan.

 

Ravintola poltettiin kurditaustan vuoksi

Tulishow villitsi Krouvin halloweenjuhlijat.

Tulishow villitsi Krouvin halloweenjuhlijat.

Mutta miten turkkilaiset baarimestarit ovat päätyneet Krouvin tiskin taakse? Pitkä tarina sai alkunsa reilu vuosi sitten. Miia Kinnarin perinteinen Turkin loma sattui syksyllä 2015 tulenarkaan aikaan. Kurdien ja turkkilaisten välinen vihanpito oli johtanut siihen, että luvassa oli tavallista rajumpi mielenosoitus.

– Kavereita oli kielletty tulemasta sinä iltana töihin ja baarin omistaja oli muiden liikkeiden tapaan laittanut oveen merkiksi Turkin lipun. Mutta sekään ei riittänyt, koska omistaja oli kurditaustainen. Baari poltettiin, Kinnari kertoo.

Turkissa vakuutuksista ei välttämättä ole mitään hyötyä, sillä vakuutusyhtiö saattaa todeta, ettei korvauksia taustan vuoksi makseta.

– Tai poliisitutkinnassa voidaan todeta, että paikka on jotenkin vain palanut.

Myöskään työntekijöiden asema ei ole samanlainen kuin Suomessa.

– Työpaikan mukana menee kaikki. Ei ole mitään liiton korvauksia tai muita tukiverkkoja.

 

Työluvan saanti vei vuoden

Turkkilaiskolmikon pääasiallinen työmaa tulee olemaan Valkeakosken Vegas, mutta välillä heitä nähdään myös Sahalahden Krouvissa.

Turkkilaiskolmikon pääasiallinen työmaa tulee olemaan Valkeakosken Vegas, mutta välillä heitä nähdään myös Sahalahden Krouvissa.

Tutuksi tulleen kolmikon tilanne jäi mietityttämään Miia Kinnaria. Kohta Suomeen palattuaan hän lähetti miehille viestiä ja kysyi, olisivatko he kiinnostuneita lähtemään Suomeen.

– Niihin aikoihin pohdin kuumeisesti, mitä teen Valkeakosken ravintolan kanssa. Se oli jäänyt pitkän vuokrasopimuksen jälkeen tyhjilleen. Rupesin miettimään, että toimisiko Turkin kavereiden konsepti täälläkin.

Kaverit innostuivat ajatuksesta, joten Kinnari otti TE-toimistoon yhteyttä ja pisti työlupahakemuksen asian vireille.

Mutta työntekijöiden tuominen EU:n ulkopuolelta ei ollutkaan aivan yksinkertaista. Naapurimaissa työlupa järjestyi muutamassa viikossa. Meillä se vei vuoden.

– Samaan aikaan kun pistin paperit vetämään, alkoi Euroopan laajuinen pakolaisvirta. Sehän tukkeutti työvoimatoimiston täysin. Työlupa-asioita käsitelleet ihmiset siirrettiin hoitamaan maahanmuuttajien kotouttamis- ja koulutusasioita. Sen vuoksi asian käsittelijät vaihtuivat vähän väliä, ja välillä ei saanut kiinni ketään.

TE-toimiston nettisivuilla luvattiin, että työlupa järjestyy neljässä kuukaudessa. Lopulta määräajassa ei tahtonut saada edes tietoa siitä, missä asia etenee tai koska päätöstä voisi odottaa.

– Ja minulla odotti Valkeakoskella yökerho, jonka konsepti perustui näihin kavereihin, Kinnari kuvaa toivotonta tilannetta.

 

Väärät ohjeet TE-toimistosta

Turkkilaisbaarimikot ottivat haltuun suomalaisravintolan tekniikkaa ja käytäntöjä.

Turkkilaisbaarimikot ottivat haltuun suomalaisravintolan tekniikkaa ja käytäntöjä.

Lopulta selvisi, että TE-toimisto oli alun pitäenkin neuvonut pieleen.

– Onneksi satuin kiukuttelemaan asiasta ystävättärelle Facebookissa. Hänellä on afrikkalainen mies, ja kaveri osasi selvittää, miten asiassa pitää edetä. Lopulta työvoimatoimistokin myönsi, että he olivat neuvoneet väärin ja koko prosessi oli aloitettu väärin päin, Miia Kinnari kertoo.

Rattaat lähtivät vihdoin liikkeelle, kun miehet kävivät Turkissa konsulaatissa haastattelussa ja antamassa sormenjälkensä.

– Minulle oli neuvottu, että määräaika alkaa juosta siitä, kun olen jättänyt hakemukset sisään.

Kun työntekijät tulevat EU:n ulkopuolelta, työnantajan pitää ensin tarjota paikkoja suomalaisille sekä EU- ja Eta-alueen hakijoille.

– Ja sitten piti selvittää, montako olen valinnut tai perustella, miksen ole palkannut ketään.

Haku tuotti yhden suomalaistyöntekijän, joka palkattiin myös hommiin. Sen jälkeen miesten saapumiselle ei enää pitänyt olla esteitä.

– Valkeakosken Vegas avattiin joulukuussa. Suunniteltu konsepti perustui turkkilaiskavereihin, eikä minulla ollut mitään tietoa edes siitä, koska heidän hakemuksensa käsitellään. Sitten piti vain tehdä nopeita peliliikkeitä.

Niinpä Vegas joutui avaamaan kaavailtua matalammalla profiililla ja piti ovensa auki ainoastaan tapahtumailtoina.

 

Usko oli koetuksella monta kertaa

Lauantaina Valkeakoskella nähtiin vielä Krouviakin isompi tulishow.

Lauantaina Valkeakoskella nähtiin vielä Krouviakin isompi tulishow.

Miia Kinnari myöntää, että hän oli jo tänä syksynä heittämässä kirvestä kaivoon. Työlupapäätöstä oli odotettu kohta vuosi.

– Käsittelijät olivat vaihtuneet monen kertaan ja samat liput ja laput oli pitänyt toimittaa moneen kertaan.

Usko oli koetuksella molemmin puolin.

– Turkissa ei ole totuttu luottamaan siihen, että ihmisen sanaan voi luottaa. Oli hieno pitää vuoden ajan yllä uskoa, etten ole mikään huijari, vaan se on vain täkäläinen byrokratia, joka jumittaa. Onneksi minulla oli tulkki, joka pystyi kertomaan asiat niin kuin ne sanoin, ja viesti meni perille.

Luottamusta vaadittiin myös Kinnarilta.

– Pelkäsin, että tuleeko tästä ikinä mitään, ja ovatko kaverit edelleen oikeasti tulossa.

Vihdoin syyskuun alussa työvoimatoimisto antoi puoltavan osapäätöksen. Kinnari varautui senkin jälkeen pahimpaan, sillä tarvittiin vielä maahanmuuttoviraston päätös. Mutta siellä asiat hoituivat ripeästi.

– Paperit lähtivät tiistaina ja torstaina tuli päätös.

Hänelle lupailtiin, että paperit saataisiin viikossa konsulaattiin Turkkiin.

– Sekään ei mennyt oikein. Kerroin kavereille, että heidän pitää hakea paperit konsulaatista, mutta he lähettivät vähän ajan päästä kännykkäkuvia kotiin postitetuista papereista.

Vihdoin koulujen syyslomaviikolla Kinnari matkusti Turkkiin varmistamaan, ettei asiassa enää tapahdu yllätyskäänteitä ja saattelemaan kolmikon itse Suomeen. Ainakin alkajaisiksi he asettuivat Sahalahdelle, vaikka pääasiallinen työmaa on Valkeakosken Vegas.

– Alkuun kaikki on vierasta, ja täällä on apu lähellä.

Pullonpyöritystä turkkilaisittain.

Pullonpyöritystä turkkilaisittain.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?