Piispa Arseni: Merkittävän ikonimaalarin ikoneja esillä Villa Armaassa

Ikonit ja niiden puhuttelevat aiheet

Piispa Arsenin ikoneja ja piirroksia on esillä Galleria Villa Armaan ikoninäyttelyssä.

Piispa Arsenin ikoneja ja piirroksia on esillä Galleria Villa Armaan ikoninäyttelyssä.

Piispa Arseni tutustui lähemmin ikonimaalauksen tekniikkaan ensimmäisen kerran 1970-luvun puolessa välissä, jolloin hän osallistui Kajaanissa sijaitsevan Kainulan kansalaisopiston järjestämään ikoninmaalauspiiriin. Tuolloin vielä siviilinimellään Jorma Heikkinen tunnettu mies suoritti asepalvelustaan Kainuun prikaatissa.

– Aluksi olin eniten kiinnostunut eri tekniikoista, joilla ikoneita voi tehdä. Tietämyksen karttuessa ja tekniikoiden tultua tutuiksi kiehtovimmiksi tulivat ikoneiden aihepiirit, niiden puhuttelevuus ja teologinen sisältö, Piispa Arseni miettii.

Ikonimaalaus sai jatkoa miehen opiskellessa ortodoksisessa pappisseminaarissa vuosina 1979–1983. Tuolloin hän kävi viikoittain Kuopion seurakunnan järjestämässä ikonimaalauspiirissä, jossa opettajana toimi japanilaissyntyinen Petros Sasaki. Tekniikan oppimisen lisäksi merkittäväksi muodostuivat myös keskustelut maalauksen opettajan kanssa. Pappisseminaaria seuranneet opiskeluvuodet Leningradin hengellisessä akatemiassa syvensivät ymmärrystä ja tietämystä ikoneista entisestään.

– Pääsin katsomaan Venäläisen museon vanhoja, keskiajalta peräisin olevia ikoneja. Sellaisia ei näe Suomessa, mutta siellä vanhaa ikonitaidetta pääsi näkemään lähietäisyydeltä. Unohtumattomia olivat myös lukuisat keskustelut muiden ortodoksien kanssa, Piispa Arseni muistelee.

Vuonna 2011 Piispa Arseni sai valmiiksi teologian lisensiaatin tutkintonsa Itä-Suomen yliopistossa. Parhaillaan hänellä on työn alla tohtorin väitöskirja Jyväskylän yliopistoon. Väitöskirjan aiheena on kirkollisen ja maallisen suhde valamolaisissa Jumalanäitiä esittävissä ikoneissa.

Aiheet varhaiskirkon ajoilta

Ikoni on ortodoksiseen jumalanpalveluselämään liittyvä kuva. Ikonit ilmaisevat ortodoksisen kirkon oppia kuvan keinoin, ja niitä pidetään yhtä tärkeinä kuin evankeliumitekstejä. Koska kuvien on noudatettava kirkon opetusta, ikonien tekemistä säätelevät lukuisat säännöt. Useimmat aiheet periytyvät varhaiskirkon ajoilta, vanhimmat liki kahden tuhannen vuoden takaa. Ikoni voi esittää Kristusta, Jumalanäitiä, pyhää ihmistä, enkeliä tai jotakin kirkkovuoden juhla-aihetta.

– Useimmiten ikoni maalataan puulle, mutta yhtä hyvin niitä voidaan valmistaa valamalla metallista, veistämällä puusta tai ompelemalla tekstiilille, Piispa Arseni kertoo.

Ikonin tärkeä tehtävä on auttaa keskittymään rukoukseen. Ikoneja ei palvota, mutta niitä kunnioitetaan niihin kuvattujen pyhien takia. Ikoneja käytetään sekä kirkoissa että kodeissa.

Tunnettu ikonimaalari

Piispa Arseni tunnetaan taitavana ikonimaalarina ja maalausperinteen tuntijana laajemminkin kuin vain ikonimaalauksen osalta. Ikonien lisäksi hän on maalannut myös paljon muuta kuin kirkollista taidetta.

– Olen kiinnostunut taiteesta laajasti ja laidasta laitaan, hän täsmentää.

Piispa Arsenin maalaamista ikoneista on koottu lukuisia ikoninäyttelyjä eri puolella Suomea, ja hänen ikonejaan on ollut näytteillä useissa taidegallerioissa. Maalaamisen lisäksi mies on kirjoittanut useita artikkeleita ja kirjoja niin ikoneista kuin muistakin aiheista.

Viime perjantaina piispa kävi avaamassa Galleria Villa Armaan ikoninäyttelyn Pikonlinnassa. Häneltä on näyttelyssä esillä viisi ikonia ja seitsemän piirrosta.

– Kangasala on minulle hieman oudompi paikkakunta, ja olin täällä nyt vasta toista kertaa. Tampere taas on tutumpi, sillä minulla on kaupungissa joitakin tuttuja. Kävinkin avajaismatkan yhteydessä katsomassa Tampereen taidemuseon uusimman näyttelyn, Piispa Arseni mainitsee.

Piispa Arsenin kirkolliset tehtävät ja vihkimykset:

- Jorma Heikkinen vihittiin munkiksi (munkkinimellä Arseni, Karjalan valistajan, pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen mukaan) ja diakoniksi Leningradissa, ja hänen liityttyään Valamon luostarin veljestöön hänet vihittiin pappismunkiksi vuonna 1986. Pappismunkki Arseni toimi Uuden Valamon luostarin varajohtajana vuodesta 1989 alkaen, ja hänelle myönnettiin arkkimandriitan arvo 1997.

- Apulaispiispaksi hänet valittiin kirkolliskokouksessa lokakuussa 2004 ja tammikuussa 2005 asetettiin virkaansa, nimikkeellä Joensuun piispa. Apulaispiispalla ei ole omaa hiippakuntaa, ja hän toimiikin arkkipiispan avustajana Karjalan hiippakunnassa toimipaikkanaan Kuopio.

- Kesäkuusta 2013 joulukuulle 2014 hän hoiti Oulussa sijaitsevan hiippakuntapiispan (metropoliitan) tehtävää.

Korkeatasoinen näyttely avoinna tammikuulle asti

Galleria Villa Armaassa Kangasalan Pikonlinnassa on esillä marras-tammikuun ajan ikoneita. Näyttely on korkeatasoinen, ja esillä on runsaasti taitavien, Suomen ikonimaalariliittoon kuuluvien ikonimaalareiden töitä. Mukana on ikoneita esimerkiksi Valkeakoski-Opiston kolmessa eri toimipisteessä opettavalta Riitta Sipilältä, Eija Kotovaaralta, Vesa Fabrinilta sekä Helsingissä opettavalta Tarja Tarimalta.  Esillä on ikoneita myös Riitta-Liisa Suikilta ja Kangasalla asuvalta Olli-Pekka Juvalaiselta. Juvalaiselta on esillä koptilaisia ikoneja.

Erikoisuutena ovat tänä vuonna Anja Loikalan vahabatiikki-ikonit sekä pienet matkaikonit, joita ovat maalanneet eri ikonimaalarit. Näyttelyssä on mukana myös muutama kreikkalaisen ikonimaalausopettaja Konstantinos Ksenopouloksen ikoneja. Ksenopoulos on käynyt opettamassa ikonimaalausta kolmen vuoden ajan sekä Valamon opistossa että Lammin Athos-säätiön keskuksessa. Hän on erittäin tunnettu ja arvostettu ikonimaalausopettaja koko Euroopassa.

Ikoninäyttely avattiin Villa Armaassa viime perjantaina. Tilaisuuden avasi Piispa Arseni, ja avajaisissa esiintyi Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?