Mimosan päivä: Pälkäneläiset naisyrittäjät esittelivät Nuijalla hyvän olon joukkovoimaa

Naisilta naisille

Jaana Hokkasen lasikorut olivat tarkan arvion kohteena.

Jaana Hokkasen lasikorut olivat tarkan arvion kohteena.

 

Elina Mäkinen tarjosi jäätelömaisitiaisia Sarkasen tilalata.

Elina Mäkinen tarjosi jäätelömaisitiaisia Sarkasen tilalata.

Mimosa – Naiset yhdessä -tapahtuma on nimensä mukainen.

Nuijantalon salissa vilisee naisia turvakaukalo-ikäisistä eläkeläisiin, naisia yleisön joukossa ja esittelypöytien takana. Joukossa harhailee vain muutama yksittäinen mies. Sali on täynnä hemmotteluhoitoja, hierontoja, tanssia, jäätelömaistiaisia, vaatteita, koruja, kosmetiikkaa, sisustusta – ja kaikki omalta paikkakunnalta.

– Uskomatonta, että kaikki on näin tyylikästä! ohikulkeva rouva tiivistää tunnelman toverilleen.

Tämä on paikallinen voimannäyttö naisilta naisille.

Avaussanoissaan kulttuurituottaja Marketta Vaismaa kannusti naisyrittäjiä näyttämään vahvuutensa naiseuden kautta. Hän kehotti osoittamaan vääräksi vanhan hapantuneen ajatuksen, että nainen on sitä parempi ja tehokkaampi, mitä enemmän mies hän on johtajana.

– Entä jos tekisimme töitä niin kuin vain nainen osaa, Vaismaa ehdotti.

Hän vertasi naisten vahvuuksia Mimosa-drinkkiin jossa yhdistyvät sitrusmehu ja samppanja, kirpeys, kuplinta, kuohunta ja ihana maku. Naiseudessa on ainutlaatuisuutta; miksi se ei olisi voimavara, kun miehet saisivat ponnistella kauan ja luultavasti turhaan yltääkseen samaan?

 

Naisyrittäjän euro on kapea

Keltainen Talo on naisvetoinen yritys, joka avasi ovensa toisille samanlaisille. Lopputulos oli yllättävän menestyksekäs.

Hlei Rapatilla oli kahvilatiskin takana kiireinen päivä.

Hlei Rapatilla oli kahvilatiskin takana kiireinen päivä.

– Kun Paula Suksia tiedusteli mahdollisuutta järjestää vaate-esittelyilta tänne meidän tiloihin, mietin ensin asiaa yön yli. Silloin keksin, että mitä jos kutsuisinkin monta kerralla. Sitten aloimme Paulan kanssa järjestellä asiaa, selitti Keltaisen Talon emäntä Heli Rapatti, jonka puheille sai hulinan keskellä jonottaa pitkään.

Kutsun tuloksena oli, että 16 yrittäjää löysi tiensä Nuijantalon saliin Mimosan päivänä, 6. marraskuuta.

Mimosa – Naiset yhdessä -tapahtumasta muodostui terveyttä, hyvinvointia ja kauneutta painottava.

– Rajasimme teeman siten, koska jokin rajaus oli pakko tehdä, jotta kaikki mahtuisivat. Moni on jo ehtinyt ihmetellä, että onko Pälkäneellä tosiaan näin paljon naisyrittäjiä, vaikka oikeasti olisi ollut enemmänkin, Rapatti kertoi.

Hän totesi, että naisyrittäjien arki on usein kovaa. Sitäkin kovempaa, kun sen liian usein oletetaan olevan pehmeää, kotoista puuhastelua.

– Naisyrittäjän euro on usein vähemmän kuin miesyrittäjän, aivan samoin kuin palkansaajilla. Naisten yritystoiminta liittyy usein sellaisiin asioihin kuin terveyteen, hyvinvointiin, kauneuteen ja viihtyisyyteen, toisin sanoen pehmeisiin arvoihin, ja sellainen ei aina tuota paljon. Silloin työtä pitää tehdä aina vain enemmän, hän pohti.

Tapahtuman jälkimainingeissa on käynyt ilmi, että naisyrittäjien eurot olivat vilkkaalla päällä ainakin Mimosan päivänä. Sekä myyjät että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja iloisesti yllättyneitä, kertoo Heli Rapatti.

– Saatiin valtavan hyvää palautetta! Myyntiä riitti koko ajaksi ja vielä ylikin. Ja heti tuli kyselyitä, koska olisi seuraava naisten tapahtuma ja olisiko vielä ennen joulua, hän iloitsee.

 

 

Spiraali osoitti paikan Spirraalille

Spirraalin uudet tilat ovat kodikkaat ja uunin reunuskoriste kuin tilauksesta.

Spirraalin uudet tilat ovat kodikkaat ja uunin reunuskoriste kuin tilauksesta.

Mimosan päivä oli Keltaisen Talon osalta avaustapahtuma marras- ja joulukuun sesonkia varten, mutta avajaisia vietettiin myös viereisessä huoneessa. Noora Rosbergin lahjatavarakauppa ja käsityöpaja Spirraali avautui ensi kertaa uusissa tiloissaan Nuijalla.

– Paikka on tuttu, koska olen tehnyt ennenkin yhteistyötä Keltaisen Talon kanssa. Tänä vuonna rupesin tunnustelemaan mahdollisuutta saada täältä oma saman katon alta ja se onnistui, Rosberg iloitsee.

Hän on aikaisemmin tehnyt työtä kotona ja yrityksen tilat ovat sijainneet samassa pihapiirissä kuin koti. Naisyrittäjälle tyypilliseen tapaan hänellä on ollut välillä vaikeuksia irrottaa kotityöt ja ansiotyöt toisistaan.

– Luulen, että olen kotona ja perheessä enemmän läsnä, kun minulla

Noora Rosberg harjoitteli Helmi-tyttärensä kanssa palvelemaan asiakkaita Spirraalin uuden myyntitiskin takana.

Noora Rosberg harjoitteli Helmi-tyttärensä kanssa palvelemaan asiakkaita Spirraalin uuden myyntitiskin takana.

työpaikka jossakin muualla, Rosberg pohtii.

Sitä paitsi vanhanaikainen korkea kulmahuone Nuijan julkisivulla tuntui heti omalta ja oikealta.

– Ihan kuin kottiin tulis, kun tänne astuu, Rosberg heläyttää.

Valoisan siniharmaaseen sävytetyn huoneen kruununa on kaakeliuuni ja varsinkin sen yläreunuksen spiraalikuvio.

– Tuon kun näin, niin silloin päätin, että tässä on se paikka!

Lahjatavara- ja käsityöliikkeessä on juuri nyt alkamassa vuoden kiireisin aika. Spirraali on avoinna Nuijalla ainakin jouluun asti, mutta suunnitelmia on tehty jo ensi vuotta varten. Noora Rosbergilla on omien töidensä lisäksi myynnissä muutamien muiden kädentaitajien töitä.

– Suomalaista käsityötä tässä kaupassa myydään, siitä mie pidän kiinni.

Rosberg pohtii, että yksinyrittäjyys on tyypillistä naisille, eikä se ole huono asia. Yhteistyöstä voi hakea lisävoimia muulla tavoin.

– Itse tykkään pitää kaikki langat omissa käsissäni ja samalla tavalla moni muukin varmaan ajattelee. Mutta siitä on paljon apua, kun tehdään kaikenlaista markkinointia ja muuta yhdessä, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?