Kangasalan kunta: Epäoikeudenmukaisessa uudistus-esityksessä runsaasti viilattavaa

”Epäselväksi jää…”

Kangasalan kunta ei toivo esityksen sote- ja maakuntauudistuksesta etenevän nykyisessä muodossaan eduskunnalle. Lausunnossaan kunta vaatii esityksen valmistelun jatkamista niin, että epäkohdat korjataan uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kuntaa närästää edelleen esitetty rahoitusmalli, joka lausunnossa tyrmätään epäoikeudenmukaiseksi. Esitetyn mallin arvioidaan rajoittavan kuntien verotusoikeutta, mikä nähdään kestämättömänä kasvukuntien rahoituksen kannalta. Myöskään uudistuksen kokonaisvaikutuksia kunnille ei ole avattu.

Kangasala esittää, että valtionosuusjärjestelmän kuntakohtaiset muutokset tulee pysyvästi rajoittaa enintään 50 euroon asukasta kohden. Nyt Kangasalle on kertymässä maksettavaa sata euroa asukasta kohden. Kunnilta pois siirtyvän verorahoituksen osuutta tulisi Kangasalan mukaan edelleen madaltaa kaksi–kolme prosenttia kuntien investointikyvyn säilyttämiseksi.

Myös esitetty omaisuusjärjestely on Kangasalan mukaan kuntien näkökulmasta epäoikeudenmukainen ja kohtuuton. Se vaatii kunnille käypää korvausta kunnilta maakuntiin siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, oikeudenmukaista vuokraa sote-tiloista ja selvitystä siitä, mitä kuntien käyttämättömille kiinteistöille tapahtuu kolmen vuoden vuokrajakson jälkeen.

Uudistuksen katsotaan myös kaventavan demokratiaa, kun yli puolet kuntien tehtävistä ja rahoituksesta siirretään maakunnalle, jossa asioista päättäisi 79-jäseninen valtuusto. Kangasala haluaisi lisäksi erityisratkaisuja suurille kasvaville kaupunkiseuduille, joilla kaupunkiseutujen tulisi saada järjestää alueensa elinkeinojen kehittämisen ja työllisyydenhoidon palvelut sekä vastata maankäytön, asumisen ja liikennejärjestelmän suunnittelusta.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen esitteli Kangasalan lausunnon pääkohdat sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle heidän tapaamisessaan lokakuun lopussa. Auvinen uskoo, että uudistuksen epäkohdat on vielä mahdollista korjata.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?