Meidän koulun juttu: Kirkonkylän koululla satsataan uimaopetukseen

Rakettipotkut tulivat tutuiksi

Kirkonkylän 1-2-luokkalaiset harjoittelevat uintia Reetta Heikkilän johdolla.

Kirkonkylän 1-2-luokkalaiset harjoittelevat uintia Reetta Heikkilän johdolla.

Perjantaina heti aamusta Aitoon koulutuskeskuksen uima-allas täyttyy innokkaista polskijoista. Vesi pärskyy ja uimalaseja vedetään silmille, kun Luopioisten Kirkonkylän koulun 1–2-luokan oppilaat saapuvat uintitunnilleen. Aluksi leikitään krokotiilihippaa ja puhalletaan yhdessä kuplia veteen.

– Nyt pääsette näyttämään, miten rakettiliuku tehdään. Jokainen vuorollaan, juuri noin, uintia ohjaava Reetta Heikkilä kannustaa.

Rakettiliu’un tultua tutuksi siirrytään harjoittelemaan rakettipotkuja. Lopuksi harjoitellaan näiden yhdistämistä eli varsinaista uintia. Uintivuorossa olevat Ella Jokela, Johanna Nurmi, Luca Palonen, Jakub Rubacha, Aki Soukkio ja Veeti Vuorinen uivat reippaasti.

Luokanopettaja Elina Pehkonen seuraa oppilaidensa uimista itsekin altaassa ja valvoo omalta osaltaan lapsia.

– Oppilaat yleensä pitävät uimisesta, ja erityisesti tänä vuonna kaikki ovat olleet rohkeasti vedessä. 14 oppilaan luokkamme on jaettu uimataidon mukaan kahteen ryhmään. Kummallakin ryhmällä on tänä syksynä kolme uintikertaa, jotka ovat viikon välein, Pehkonen kertoo uintituntien taustoja.

Ella Jokela harjoittelee potkuja.

Ella Jokela harjoittelee potkuja.

Hyvä ikä harjoitella

Altaassa pidetään pientä huilia opetuksesta, ja lapset pääsevät pärskyttämään vettä oikein kunnolla salamaleikissä. Leikin jälkeen jatketaan kellunta- ja selkäuintiharjoituksia. Tunnin lopuksi oppilailla on vapaa-aikaa. Lasten etenemisen ja uimataidon kehittymisen näkee nopeasti.

– Tämä ryhmä oli nyt toista kertaa uimassa ja tunnin lopuksi eräs oppilas uskalsi sukeltaa jo niin, että ei enää pitänyt nenästä kiinni. Tuntui hyvältä nähdä, että uimataito ei ole hänellä enää kaukana, Pehkonen iloitsee.

Kirkonkylän koulun pienimmät ovat käyneet jo monen vuoden ajan Aitoon Koulutuskeskuksella uimassa. 3–6-luokkalaiset uivat tänä syksynä Padasjoen uimahallissa, ja usein kevätpuolella koko koulu on käynyt Kangasalan uimahalli Kuohussa. Elina Pehkonen pitää uimataitoa tosi tärkeänä asiana ja parhaana suojana hukkumista vastaan.

– Ajattelen myös niin, että 1–2- luokkalainen on juuri sopivassa iässä opettelemaan uimataitoa.

Pälkäneen vanhin koulu

­– Luopioisten Kirkonkylän koulu sijaitsee keskellä Luopioisten kirkonkylää. Pihapiiriin kuuluu kaksi koulurakennusta, luontoauditorio ja hyvin varustettu liikuntahalli.

– Koulu on perustettu vuonna 1873, joten se on vanhin koulu Pälkäneellä. Koulu on toiminut useissa eri rakennuksissa, kuitenkin koko ajan samalla mäellä alun perin Rajalan tilan mailla. Nykyinen koulurakennus on peräisin vuodelta 1954. Koulussa tehtiin peruskorjaus vuosina 1996–1997. Saneerauksen yhteydessä piha-alueelle istutettiin yli 60 eri kasvi- ja puulajia.

– Opetusryhmiä on kolme: yhdysluokat 1–2, 3–4 ja 5–6. Koulussa on oma ruokala, johon tuodaan ruoka vanhainkodin keittiöltä.

– Koulussa työskentelee kolme luokanopettajaa, kiertävä erityisopettaja, kaksi koulunkäynninohjaajaa, keittäjä ja siistijä. Koulun yhteydessä toimii esiopetusryhmä. Kuluvana lukuvuonna koulussa on 47 oppilasta.

Uintia, akvaario ja joulumyyjäiset

”Monet asia tuntuvat meistä Kirkonkylän koulun väestä itsestään selviltä ja tutuilta, mutta niitä ei välttämättä löydykään muista kouluista, kun asiaa alkaa tarkemmin miettiä. Olemme satsanneet paljon uintiopetukseen, mutta koulullamme tapahtuu paljon muutakin. Viidennen ja kuudennen luokan oppilaat hoitavat koulun akvaarioita ja kouluttavat aina uudet akvaarionhoitajat seuraavalla vuodelle. Oppilaat myös seuraavat mielenkiinnolla kalojen elämää akvaarioissa.

Joulumyyjäiset järjestämme aina yhdessä huoltajien kanssa, niin kuin monessa muussakin koulussa. Meillä myyjäisten erikoisuutena on oppilaiden musiikkikahvila, jossa oppilaat tarjoilevat kahvia ja leivoksia asiakkaille. Osa oppilaista viihdyttää asiakkaita erilaisilla esityksillä, esimerkiksi omilla musiikkiesityksillä, runoilla ja niin edelleen.

Työelämään tutustumista olemme tarjonneet kaikille oppilaille pienimuotoisten siivous- ja haravointitalkoiden avulla keväisin ja syksyisin. Tämä taitaa olla monessa koulussa katoavaa kansanperinnettä, mutta me olemme pitäneet sitä yllä. Uutuutena meillä on muutaman vuoden ajan ollut yhteistoimintapäivä keväällä huoltajien kanssa. Vanhempaintoimikunta on suunnitellut yhdessä henkilökunnan edustajien kanssa yhteistä kivaa tekemistä sekä huoltajille ja oppilaille yhdeksi kevään iltapäiväksi.”

Antti Anttila, Kirkonkylän koulun rehtori

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?