Kuukauden yrittäjä: Rautajärveläinen metsuri kaataa pihasta sen vaikeimmankin puun

Tähkänen pääsee työssään usein huipulle

Juho Tähkänen palkittiin kuukauden yrittäjänä perjantaina.

Juho Tähkänen palkittiin kuukauden yrittäjänä perjantaina.

Metsuri Juho Tähkänen pitää haasteista. Haaste voi olla vaikkapa pihassa sijaitseva kinkkinen puu, jota talonomistaja ei uskalla itse kaataa.

– Tai oikeastaan puhun mieluummin vastuunotosta kuin haasteesta. Ammattilaisen tulee ottaa vastuu työstään, täytyy luottaa itseensä, Tähkänen miettii.

Rautajärvellä asuva metsuri kokee olevansa omimmillaan lähellä rakennuksia kasvavien ongelmapuiden kanssa. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan puuta, jota hän ei olisi pystynyt kaatamaan.

– Perustaidot pitää olla hallussa ja myös tuhannet toistot auttavat. Puu on harvoin täysin suora, mutta ennakot ja korjaukset oppii tekemällä, ja puun pituudenkin oppii arvioimaan aika hyvin ihan silmämääräisesti. Toki viimeksi mainittuun on olemassa omat laitteensakin, Tähkänen kertoo.

Mies jatkaa, että terveiden puiden kanssa pärjää aina. Vaikeimpia ja samalla vaarallisimpia ovat puut, jotka ovat lahoja tai muuten huonokuntoisia. Kun puuhun ei voi lähteä kiipeämään, käytetään avuksi nosturia. Lahot puut pätkitään sitten pienissä osissa nosturista käsin.

Monipuolisia metsätöitä

Pälkäneen ja Luopioisten yrittäjät sekä Pälkäneen kunta valitsivat Tähkäsen kuukauden yrittäjäksi viime perjantaina. Melko tuore yrittäjä oli valinnasta mielissään.

– Olen toiminut yrittäjänä vasta vajaat kaksi vuotta, joten toki tunnustus tuntuu mukavalta. Olen saanut alkumetreillä paljon apua kirjanpitäjä Esko Peltoselta ja äitini on auttanut paljon talousasioissa, yrittäjä kiittelee yrittämisen taustoilla vaikuttavia henkilöitä.

Tähkänen tekee yrittäjänä metsätöitä monipuolisesti. Kaatotöiden lisäksi hän istuttaa ja hoitaa taimikoita sekä tekee erilaisia metsänhoitotöitä. Hän kertoo pitävänsä myös perinteisestä metsurinhommasta, vaikka työ metsässä onkin yksinäisempää ja rauhallisempaa puurtamista kuin asiakkaiden pihatontilla tapahtuva puunkaatotyö.

Pälkäneen ja Luopioisten yrittäjäyhdistysten sekä kunnan aamukahvitilaisuudessa palkittiin tuttuun tapaan kuukauden yrittäjä. Kahvit juotiin tällä kertaa EloTähkässä Rautajärvellä.

Pälkäneen ja Luopioisten yrittäjäyhdistysten sekä kunnan aamukahvitilaisuudessa palkittiin tuttuun tapaan kuukauden yrittäjä. Kahvit juotiin tällä kertaa EloTähkässä Rautajärvellä.

Evolta metsuriksi valmistunut Tähkänen sai maanlaajuista mainetta elokuussa, kun hänen kuvaamansa puunkaatovideot lähtivät leviämään sosiaalisessa mediassa.

– Hankin GoPro-kameran ja aloin kuvata töitäni ihan huvikseni. Kamera on kiinni kypärässäni tai sitten olen jättänyt sen sopivaan kohtaan maan pinnalle odottamaan puun kaatumista. Kuvatuista pätkistä olen sitten koostanut videoita Facebook-sivuille, Tähkänen kertaa.

Mies uskoo, että videoista on ollut apua työn markkinoinnissa, mutta ratkaisevinta hänen mielestään on aina se, millaista jälkeä työssään tekee.

– Puskaradiokin on aika tehokas markkinoija, mies muistuttaa.

Videot ovat metsurille avuksi myös toisella tavalla.

– Niissä näkee omaa toimintaansa aika hyvin, ja mahdollisista virheistä voi ottaa opiksi seuraavalla kerralla. Kehitys pysähtyy, jos on liian tyytyväinen omaan työhönsä, Tähkänen pohtii.

Töitä lähialueilla

Tähkänen tekee töitä pääsääntöisesti 50 kilometrin säteellä Rautajärvestä. Sesonkiaikaa riittää alkukeväästä marras-joulukuulle. Jos omalla tontilla sijaitsee ongelmallinen puu, paras aika sen kaatamiseen on kuitenkin talvella.

– Lumi suojaa silloin nurmikkoa, eikä se vahingoitu niin herkästi kuin kesällä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>