Valtuusto ei voinut kuin tarttua pikkuseikkoihin

Valtakunnalliset mammuttihankkeet, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sekä maakuntauudistus, kävivät ilahduttamassa kangasalalaisvaltuutettuja viime valtuustokokouksessa. Nimenomaan kävivät, sillä valtuutetuilla ei tällä kertaa jäänyt asiaan tiedoksi merkitsemistä kummoisempaa virallista sanottavaa.

Syy tälle oli annettu aikataulu: ministeriöt olivat ilmoittaneet jättävänsä huomioimatta kaikki 9.11. jälkeen saapuneet lausunnot. Tämä olisi edellyttänyt 14.11. istuneen valtuuston kutsumista suunniteltua aiemmin ylimääräiseen istuntoon, mutta se päätettiin jättää tekemättä. Sen sijaan viimeisen sanan sai sanoa – ja lausunnon antaa – kunnanhallitus.

– Asia on käsitelty kunnanvaltuuston iltakoulussa, ja näin on yhteisesti sovittu, valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd) selvitti asiaa kysyneelle Jorma Mäntylälle (vas).

Lausunnosta ei moitittavaa valtuustossa isommin löydettykään.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen kertasi valtuutetuille sote-uudistuksessa nähdyt epäkohdat, jotka ratkaisumalleineen kirjattiin myös kunnan lausuntoon. Näitä epäkohtia olivat epäedullinen rahoitusratkaisu – Kangasalla kustannusten kasvu arviolta kolmella miljoonalla eurolla per vuosi nykyisestä – sekä pois siirtyvän irtaimiston korvaukset ja demokratiaan liittyvät ongelmat.

– 79:stä valtuuston jäsenestä tuskin kovin moni olisi Kangasalta, Auvinen huomautti.

Itse suuruudistukset saivat täyslaidallisen epäilystä sosialidemokraateilta, jotka arvioivat alkuperäisen tavoitteen – terveyserojen kaventamisen eri kuntien välillä – vaihtuneen ”todelliseen himmelien himmelien luomiseen”.

Demarivaltuutettu Anja Aarnio piikitteli puolestaan sosiaalijohtaja Marika Lannetta tämän jättämistä vastauksista, jotka oli kirjattu kunnan lausuntoon sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista koskevasta lakiehdotuksesta.

– Kuka määrittelee, mikä on ”tarkoituksenmukaista”, hyvän ja ymmärrettävän virkakielen perään huudellut Aarnio tuumasi.

Lanne sai myös selvitellä kantaansa nykyisen tarkastusmenettelyn kääntämisestä enemmän ilmoitusmenettelyn suuntaan. Hän pitää kannatettavana luopumista sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ennalta sovituista aikaa vievistä tarkastuksista ja siirtymistä yllätystarkastuksiin, joiden kautta yksiköiden arjesta saadaan todenmukaisempi kuva.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?