Valot syttyvät myllyn ikkunoissa

Myrskylyhdyin valaistun tuulimyllyn tunnelma ruokkii mielikuvitusta.

Myrskylyhdyin valaistun tuulimyllyn tunnelma ruokkii mielikuvitusta.

Valot kajastavat myllyn ikkunoista joulun aikaan.

Valot kajastavat myllyn ikkunoista joulun aikaan.

Lumettomassa ja pimeässä marraskuun illassakin voi tavoittaa entisaikojen joulutunnelmaa, kun Pälkäne-Seura raottaa perjantaina tuulimyllyn ovea Vilpolanmäellä.

Tuulimyllyn uumeniin on tallennettu vanhoja viljelys- ja leivontatarvikkeita. Samalla se tarjoaa suojaa myös myllytontuille. Talven tullessa myllytontut haluaisivat joulutontuiksi; niin myös Pälkäneen tuulimyllyssä asustava Manu Myllytonttu.

Viime vuosikymmenten aikana pimeys on hillinnyt jouluaskarointia, mutta perimätiedon mukaan myllyn ikkunoissa on aiemmin kajastanut valo joulun aikaan. Mylly pimeni, kun se siirrettiin palokunnantalon laajennuksen tieltä nykyiselle paikalleen, eikä rakennukseen enää asennettu sähköjä.

Puiseen museorakennukseen ei saa viedä palavia kynttilöitä, mutta nykyaikainen led-valotekniikka mahdollistaa turvallisen ja tunnelmallisen valaistuksen. Pälkäne-Seura ja Sydän-Hämeen Lehti järjestävät myllyyn täksi jouluksi myrskylyhtyjä ja tuikkuja. Niiden valossa pääsee näkemään arkoja tonttuja, jotka ovat joulun alla tavallista touhukkaampia ja rohkeampia.

 

Myllyn ovea raotetaan kello 17

Myllyn ikkunoiden takana touhuavia tonttuja pääsee näkemään perjantaina kello 17 alkaen.

Myllyn ikkunoiden takana touhuavia tonttuja pääsee näkemään perjantaina kello 17 alkaen.

Myllyntonttujen joulupuuhiin pääsee tutustumaan perjantaina, kun Pälkäneellä vietetään Oman kylän joulukaupan avaustapahtumaa. Myllyn ovet aukeavat kello 17. Tonttujen askarointia myrskylyhtyjen valossa pääsee kurkkimaan iltakahdeksaan saakka.

Myllyn ikkunoiden valot syttyvät myös ensimmäisenä adventtina. Lisäksi Onkkaalan VPK:n mäki kannattaa ottaa iltakävelyn kohteeksi jouluna, sillä myllyn valot sytytetään aatonaattona, ja ne palavat pyhien ajan, jos ei satu pattereita hyydyttäviä paukkupakkasia.

Myllyä ja sen vanhoja esineitä valaisevat lyhdyt pistävät mielikuvituksen liikkeelle, ja tonttuja voi nähdä sielläkin, mihin ei ole osannut ennen katsoa. Perjantain myllykierrokselle voi varata mukaan oman taskulampun, jos haluaa etsiä tonttuja myös hämärimmistä nurkista.

Perjantaina Sydän-Hämeen Lehti tarjoaa myllyn jouluseikkailijoille myös pipareita. Anna-Mari Henriksson-Helmikkala lupaa, että jos ilmenee tarvetta, ryhmille voidaan järjestää tilauskierroksia myöhemminkin.

Sydän-Hämeen Lehti ja Pälkäne-Seura järjestivät tuulimyllyn jouluvalot.

Sydän-Hämeen Lehti ja Pälkäne-Seura järjestivät tuulimyllyn jouluvalot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?