Anssi Kasitonni: Suomenkielinen ArviHilis-levy ilmestyi "Youtube-kasettina"

Uusi formaatti ja kieli

Anssi Kasitonnilta ilmestyi lokakuun puolivälissä uusi albumi nettiin.

Anssi Kasitonnilta ilmestyi lokakuun puolivälissä uusi albumi nettiin.

– Youtube-kasetti on uusi vallankumouksellinen formaatti, Anssi Kasitonni esittelee uutta ArviHilis-albumiaan.

Sahalahtelaistaiteilija latasi lokakuun puolivälissä netin videopalveluun 13 kappaletta kahdessa osassa: A-puoleen kuuluu seitsemän biisiä ja B-puoleen loput kuusi.

– Olen ajatellut, että sen voisi julkaista myös levynä, mutta levy-yhtiöiltä ei tahdo löytyä sopivaa formaattia. Eihän siinä sinänsä ole mitään järkeä, mutta haluan että A-puolen ja B-puolen välissä on levyn kääntö.

Kasitonni liimasi jo kokeeksi kaksi cd-levyä yhteen, mutta soitin ei siitä tykännyt. Nyt mies on löytänyt Taiwanista valmistajan, jolla saattaisi pystyä teettämään tuplaminicd:tä.

– En haluaisi julkaista levyä perusvinyylinä tai -kasettina, joten laitoin juuri sähköpostia Taiwaniin. Vielä ei ole kuitenkaan kuulunut vastausta.

Kasitonnin mielestä pienikokoinen tuplalevy olisi kätevän kokoinen.

– Se mahtuisi vaikka farkkujen takataskuun. Ja se poikisi aivan uudenlaista miniatyyrikansitaidetta.

Kasitonni innostuu ideoimaan muitakin formaatteja, joihin ArviHilis -albumikokonaisuus taipuisi.

– Kasiraita sopisi tietenkin Kasitonniin. Mutta markkinat olisivat aika rajalliset, sillä kasiraitanauhureita löytyy harvoilta. Joissain vanhoissa jenkkiautoissa on sellainen nauhuri. Myös minidisk tai dat-nauha voisivat olla siistejä formaatteja. Niiden soittamiseen voisi joltain löytyä laitteetkin.

 

Kasitonni ja jälkikasvu räppäävät

Anssi Kasitonnin ja Maria Stereon bändi lopetti vuosi sitten. Nyt molemmat tekevät musiikkia omilla tahoillaan.

Anssi Kasitonnin ja Maria Stereon bändi lopetti vuosi sitten. Nyt molemmat tekevät musiikkia omilla tahoillaan.

Uudessa ArviHilis -levyssä on muutakin mullistavaa kuin formaatti. Anssi Kasitonni on nimittäin hylännyt rockin äidinkielen englannin.

– Oli mukava kokeilla musiikin tekemistä suomeksi. Tai ei se ole aivan uutta, sillä olen aiemmin tehnyt muutaman suomenkielisen biisin leffoihin.

Tyyli on pysynyt alkukaltaisena kitararockina. Paitsi että räimeen lomassa kuullaan kaksi räppiä. B-puolen Sotamies Masi -biisillä on mukana myös tytär. ”Taas ollaan räpin ytimessä. Anssi Kasitonni ja jälkikasvu tykittää täysillä”, avauksessa voi kuulla puhelaulusta tuttua uhoa.

Kasitonni nauraa, että rokkipoliisien lisäksi myös räppipoliisit saattavat kurtistella kulmiaan, sillä sahalahtelaistaiteilijalta puuttuu sekä uskottavuus että kultakääty kaulasta.

– Ehkä tämä Kasitonni-räppi menee vähän sinne Pääkköset-osastolle.

Uusi aluevaltaus ei ole niin yllättävä, kun muistaa miehen rullalautaharrastuksen. Räp on kuulunut vahvasti skeittikulttuuriin, ja Kasitonnikin myöntää kuunnelleensa joitain räppäreitä 1990-luvun Beastie Boysista alkaen.

 

Läppärin sisäisellä mikrofonilla äänitetty

Anssi Kasitonni vaihtoi uudella levyllään suomen kieleen ja kokeli räppiä.

Anssi Kasitonni vaihtoi uudella levyllään suomen kieleen ja kokeli räppiä.

ArviHilis-levy ei ole mikään varsinainen hifi-elämys, vaan sen soundit ovat melko rupiset.

– Olisi minulla hyväkin mikrofoni, mutta se meni hajoilemaan. Niinpä äänitin koko levyn läppärin sisäisellä mikrofonilla, Anssi Kasitonni kertoo.

Jotkut kuulijat ovat kehuneet soundia kiehtovaksi, ja rocklehti Rumba julisti albumin heti vuoden kovimpien kotimaisten joukkoon. Olennainen välittyy suhihasta ja suhrusoundista huolimatta.

– Kyllähän pienenä kopioitiin kasetteja silleenkin, että pistettiin kaksi mankkaa vastakkain, Kasitonni puolustautuu.

Pääosa ArviHilis-levystä syntyi viime talvena Lahdenkulman koululla, jossa Kasitonni työsti vanerista jättiflyygeliteostaan Helsinkiin.

– Kun välillä oli luppoaikaa, soittelin rennolla otteella mitä sattui tulemaan.

ArviHilis-nimi viittaa Kasitonnin lapsuuteen Vilppulaan.

– Siellä oli yksi pitkä tyyppi, Alis. Hirvi Alis niin kuin Arvi Hilis.

 

Mariakin levyttää suomeksi

ArviHilis-albumi on Anssi Kasitonnin soololevy kymmenvuotisen perhebändiuran jälkeen. Anssi Kasitonni ja Maria Stereon nimi lyheni toisella levyllä Stereo 8000-muotoon. Vuosi sitten sahalahtelaisduo pisti pillit pussiin.

Molemmat jatkavat kuitenkin soittamista omilla tahoillaan. ArviHilis-levy on jo netissä kuunneltavissa ja Maria Stereon uusi bändi Maria ja marsialaiset on juuri ryhtymässä levytyspuuhiin.

Neljän naisen punkhenkinen kokoonpano soittaa omia suomenkielisiä biisejä.

– Minä soitan rumpuja ja laulan. Lissu on komppikitarassa, Ninni soolokitarassa ja Noora bassossa, Maria Stereo esittelee uuden bändinsä.

 

Anssi Kasitonni: Silmä.

Anssi Kasitonni: Silmä.

 

Ilmassa itekkin: Kimmo Pyykkö ja Anssi Kasitonni kokoavat yhteisnäyttelyn Kangasala-taloon

Kasitonnin taidetta keväällä Kangasalla ja Maria Stereon kesällä Tampereella

Biisien lisäksi Sahalahden taiteilijapariskunnalta syntyy myös kuvataidetta. Maria Stereolta lähtee pian valettavaksi viisimetrisen käkikellon reliefi. Se päätyy Vallilaan samaan virastoon kuin Anssi Kasitonnin vaneriflyygelikin.

– Siellä toteutetaan saneerauskohde prosenttiperiaatteella: sadasosa budjetista ohjataan taiteeseen, ja meidät Anssin kanssa valittiin sinne tekijöiksi.

Maria Stereo myöntää, että ensimmäisen pronssiveistoksen valaminen on merkkipaalu taiteilijauralla.

– Iso pronssiveistos on ikuista ja rajua. Mallia savesta veistellessä tajuaa kyllä, että teos on älyttömän iso. Mutta lopullisesti valmiina sen näkee valmiina vasta seinällä.

Tilausteoksen valmistuttua Maria Stereo ryhtyy tekemään posliiniveistossarjaa Tampereella heinäkuussa avautuvaan yksityisnäyttelyyn. Anssi Kasitonni puolestaan avaa maaliskuussa Kimmo Pyykön kanssa yhteisnäyttelyn Kangasala-talossa.

 

Kahden sukupolven taiteilijat kohtaavat

Kimmo Pyykkö: Kiitävä hetki.

Kimmo Pyykkö: Kiitävä hetki.

Viisi vuotta sitten Ars Fennica -palkinnon saanut Anssi Kasitonni toimi viime kesänä Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina. Tapahtuma teki yleisöennätyksensä.

Kangasala-talossa keväällä avaavassa Ilmassa itekkin -näyttelyssä Kasitonnilta nähdään animoituja lyhytelokuvia ja veistoksia. Hulvattomat teokset edustavat analogista aikakautta. Yhtä taiteilijan itsensä mielestä epäonnistunutta kokeilua lukuun ottamatta kaikki leffat on kuvattu perinteiselle filmille. Myös veistokset henkivät Kekkosen aikaa: scifiä, amerikanrautoja sekä entisaikojen leffoista ja telkkarisarjoista tuttuja ilmiöitä.

Kangasalla nuoruutensa viettänyt Kimmo Pyykkö tuo nimikkomuseoonsa reilun neljän vuosikymmenen takaisia lentokonealumiinikauden teoksia. Vuosina 1969–1974 veistettyjen kiiltävien ja peilaavien teosten materiaalina toimivat ilmavoimien poistokoneet. Vanhat DC-3:t, Vampiret, MiGit ja Caravellet muuntuivat Pyykön käsissä suurikokoisiksi, miltei abstrakteiksi veistoksiksi.

Kahden sukupolven taiteilijat kohtaavat keväällä Kangasala-talossa, kun siellä avautuu Anssi Kasitonnin ja Kimmo Pyykön yhteisnäyttely.

Kahden sukupolven taiteilijat kohtaavat keväällä Kangasala-talossa, kun siellä avautuu Anssi Kasitonnin ja Kimmo Pyykön yhteisnäyttely.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?