Maria-myyteistä ja Kalevalan naisista

Riikka Juvonen: Surumaria. Öljy kankaalle 2014.

Riikka Juvonen: Surumaria. Öljy kankaalle 2014.

Marraskuun lopussa Kangasala-talon galleriassa avautuu Riikka Juvosen öljyvärimaalauksista ja akvarelleista koostuva näyttely Glory! Maalausten teemoina ovat Maria-myytti, Kalevalan naiset sekä kukka-aiheet. Näyttelyn yhteydessä sunnuntaina 18.12. kello 15 on mahdollisuus kuulla Riikka Juvosta myös livenä, sillä hän tulee Louhen hymy -kertomatapahtumaan tarinoimaan Kalevan naisista ja antamaan kalevalaisia elämänohjeita kuulijoille.

Riikka Juvosen Glory! -näyttely koostuu sekä akvarelli- että öljyväriteoksista. Esillä on puolenkymmentä teosta, joissa Juvonen on tutkinut Maria-myyttiä. Juvosella oli jo vuonna 2012 Helsingin tuomiokirkon kryptassa näyttely, joka tutki Maria-myyttiä erilaisten kulttuurivaikutusten keskellä. Muutamat tässä näyttelyssä mukana olevista teoksista ovat tätä perua.

– Maria, Jumalan synnyttäjä, on minulle ortodoksina läheinen pyhä. Samalla koen, että madonnaan liittyy asenteita ja odotuksia, jotka ovat olleet ja ovat naisille sekä kunnia että taakka, ja joita on siksi hyvä aika ajoin pohtia. Yksi asia on kuitenkin varma, Marian kasvoilla häilyvä surun häive on tuttu tunne myös meille aivan tavallisille naisille, Riikka Juvonen kertoo.

Maria-aiheisten teosten lisäksi näyttelyn teoksissa liikutaan Kalevan naisten tarinoissa, muun muassa Kalevalan Marian, Marjatan tarinassa.

– Myyttisiin esiäiteihimme tutustuessamme löydämme myös jotain itsestämme, Juvonen vakuuttaa.

Myyttisten naisten lisäksi maalausten aiheisiin kuuluvat myös lukuisat kukka-aiheiset teokset.

– Kukkien värit, kauneus ja elinvoima tekevät hyvää sielulle. Toivottavasti teosten katsoja saa osansa siitä ilosta, jota minä olen saanut tuntea niitä maalatessani. Kirjoittaminen ja maalaaminen ovat tapani olla olemassa. Maailma, jossa viihdyn, kohisee myyttejä ja kertomuksia, viitteitä, symboliikkaa ja ulottuvuuksia eikä todellisuus ole yksiselitteinen. Lapsena Kangasalla kuljin koulumatkallani polkua halki Sorolan kauniiden viljavainioiden ja sepitin mielessäni satuja ja tarinoita. Taidan olla edelleen samankaltaisella matkalla, Juvonen naurahtaa.

Glory! -näyttelyn teokset ovat syntyneet vuosina 2011–2016. Maalaukset Juvonen on tehnyt kotiateljeessa Helsingin Kalliossa. Ideat ja luonnokset teoksiin ovat kuitenkin syntyneet Madridissa, Istanbulissa, Kairossa, Damaskoksessa, Beirutissa, Berliinissä, Pietarissa ja Ateenassa, missä Juvonen on viime vuosina viettänyt paljon aikaa.

Riikka Juvonen – taidemaalari, kirjailija ja kuvittaja – on syntynyt vuonna 1955 Kangasalla. Hän asuu ja työskentelee nykyään Helsingissä. Juvonen on opiskellut Taideteollisen oppilaitoksen iltakoulussa sekä Prahan taideteollisessa korkeakoulussa 1975 – 77. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin 1970-luvun lopusta lähtien. Juvonen julkaissut omia kirjoja vuodesta 1990 lähtien, jonka lisäksi hän on kuvittanut kymmeniä teoksia. Juvosen palkittu tuotanto sisältää teoksia niin lapsille kuin aikuisille.

Riikka Juvonen Glory! 30.11. – 31.12.2016 Kangasala-talon galleriassa. Su 18.12. klo 15 Kangasala-talon galleriassa Louhen hymy -kertomatapahtuma.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?