Rafaelin enkeli hengästytti yhteislaulajat

 

Marja Mäkelä, Seppo Kortelahti ja Seija Toivonen lauluillassa. Palvelutiskin takana Liisa Vappula ja Mervi Kortelahti.

Marja Mäkelä, Seppo Kortelahti ja Seija Toivonen lauluillassa. Palvelutiskin takana Liisa Vappula ja Mervi Kortelahti.

Jaakko ja Elvi Lähteenmäki ja Marjatta Aakkula laulamassa syksyisiä lauluja.

Jaakko ja Elvi Lähteenmäki ja Marjatta Aakkula laulamassa syksyisiä lauluja.

Pekka Ruuskan Rafaelin enkelissä, suuressa hitissä vuodelta 1990, kerrotaan, kuinka lapset hinaavat kohmeisin sormin lippuja salkoihin ja kuinka maa on käärmeitä mustanaan. Siinä neonsäde silmää kirvelee ja neiti tanssii gasellin askelin.

Rafaelin enkelin lyriikka on värikästä ja runsasta. Sitä laulettaessa säkeet vaihtuvat seuraaviin sen verran nopeassa tahdissa, että tottumattomat laulajat hädin tuskin ehtivät niiden välissä vetää ilmaa keuhkoihinsa. Yhteislauluillassa Rafaelin enkeliä laulattanut Matti Rauhalahti armahti osallistujia, kertosäkeen hengen mukaisesti, soittamalla sävelet hitaammassa tempossa kuin alkuperäisessä versiossa.

–Ei ole oikein hämäläisille sopiva kappale, hän totesi, kun laulajat huokailivat verkkaisemmankin version vauhtia.

 

Piristystä pimeyteen

 

Kun Kuhmalahden kirjastossa pidetty lauluilta oli nimeltään Kuurankukkia, niin tokihan ohjelmistossa oli mukana Joel Hallikaisen Kuurankukka, aikansa supersuosittu kappale. Kolmevarttisessa tuokiossa ehdittiin laulaa lisäksi pitkälti toistakymmentä laulua Syksyn sävelestä Marraskuuhun, Kuolleisiin lehtiin ja Syysunelmaan.

–Sellaisiakin lauluja, joita en ole laulanut ennen. Syksyn sävel on yksi sellainen, josta pidän, mutta jota en ole itse laulanut, Seija Toivonen kertoi.

–On nämä kyllä haikeita lauluja, Mervi Kortelahti huomioi suomalaiseen musiikkiperinteeseen kuuluvan raskasmielisyyden.

Kevennystä tarjosi kaikkien osaama Rati riti ralla, vaihteeksi reggae-rytmiin sovitettuna. Tuttu talvilaulu oli mukana siksi, että maa oli valkoinen ja elohopea pakkasen puolella, kun Rauhalahti kokosi laulumonisteen iltaa varten.

Kirjaston valoista lähti synkkään marraskuun iltaan tyytyväistä väkeä.

–Ihan mukavaa. Syksyn pimeyteen piristystä, Marja Mäkelä kehui tilaisuuden antia.

–Matin mukana on tämmöisellä seiskan lauluäänellä helppo laulaa, Seppo Kortelahti mainitsi.

Marjatta Aakkula katsoi asiakseen lähteä laulamaan jo siksikin, että syksyä piristävä tilaisuus oli yleensä järjestetty. Hän kaipaa arkiseen elämään harrastuksia.

–Nimenomaan kulttuuriin vivahtavia, hän täydensi.

Kuhmalahden kirjasta tarjosi nyt toistamiseen laulun haluisille tilaisuuden laulaa yhdessä. Viimeksi keväällä vastaavan illan ohjelmisto täyttyi siihen ajankohtaan sopivista kappalevalinnoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?