Punainen risti: Pälkäneläiset ovat aktiivisia verenluovuttajia

Olisiko sinusta luovuttajaksi?

Pirkko Karti varmisti, että kaikki sujuu Pälkäneen verenluovutuksessa.

Pirkko Karti varmisti, että kaikki sujuu Pälkäneen verenluovutuksessa.

Pälkäneen seurakuntatalolla luovutettiin marraskuun puolivälissä verta. Kyse oli tämän vuoden viimeisestä verenluovutustilaisuudesta; seuraava järjestetään ensi vuoden puolella.

– Keräämme verta sairaaloiden tarpeen mukaan ja siksi suunnittelemme tarkkaan, missä järjestämme luovutustilaisuuksia, alue-esimies Päivi Metsola Punaisen ristin Veripalvelusta kertoo.

Sairaalat käyttävät nykyään hieman aiempaa vähemmän verta. Ennen tarvittiin tuhat luovuttajaa päivässä, nykyisin riittää reilut 800. Tarvetta ovat vähentäneet muun muassa sairaaloiden hoitokäytännöt ja kehittyneet leikkausmenetelmät.

Verenluovuttajaksi voi ryhtyä aikaisintaan täysi-ikäisenä. Jos aloittaa ennen 60 vuoden ikää, luovuttajana voi jatkaa 70-vuotiaaksi asti. Soveltuvuutensa voi varmistaa veripalvelun nettisivujen luovutustestissä tai soittamalla veripalvelun infopuhelimeen.

Opastaulu kiteyttää verenluovutustilanteen kulun.

Opastaulu kiteyttää verenluovutustilanteen kulun.

Paikan päällä tarvitaan kuvallinen henkilötodistus. Ennen luovutusta täytetään kysely, jossa on myös henkilökohtaisia kysymyksiä. Kyselylomake käydään läpi henkilökunnan kanssa henkilökohtaisesti.

– Tehtävämme on taata turvallinen tuote verensaajalle ja turvallinen luovutus verenluovuttajalle, Päivi Metsola perustelee käytäntöä.

Jokaiselta luovuttajalta otetaan verta saman verran, 460 millilitraa. Verenluovutuspäivänä on suositeltavaa ottaa rennosti ja syödä normaalisti. Hikiliikuntaa tai saunaa tulee välttää. Sekä miehet että naiset voivat luovuttaa verta useampia kertoja vuodessa.

– Miesten on mahdollista luovuttaa verta kuudesti vuodessa, 61 vuorokauden välein. Naisilla väliä pitää olla vähintään 91 päivää, joten luovutuksia mahtuu vuoteen maksimissaan neljä, Päivi Metsola kertaa.

Verenluovutus itsessään kestää 5–10 minuuttia, mutta aikaa kannattaa varata paikan päälle hieman enemmän kaavakkeen täytön ja mahdollisen jonotuksen varalta. Etenkin ensimmäisellä kerralla tulee levätä hetki luovutuksen jälkeen.

– Tavoittelemme Pälkäneellä noin 70 luovuttajaa kerralla, mutta välillä jäämme sen alle. Nyt luovuttajien määrä on lisääntynyt. Pälkäneellä on aktiivisia verenluovuttajia. Emme me muuten kävisi täällä, Päivi Metsola kiittelee.

Pälkäneläiset ovat ahkeria verenluovuttajia

Pälkäneläiset ovat ahkeria verenluovuttajia

 

Verenluovutus

  • Luovuttamalla verta voit pelastaa jonkun toisen hengen. Verta tarvitaan mm onnettomuusuhrien, syöpäpotilaiden, leikkauspotilaiden ja keskoslasten hoitoon.
  • Vapaaehtoiset verenluovuttajat auttavat vuodessa noin 50 000 potilasta. Yhdellä luovutuksella voit auttaa useaa eri potilasta.
  • Voit ryhtyä verenluovuttajaksi aikaisintaan 18 vuoden iässä. Jokaisen luovuttajan soveltuvuus selvitetään ennen luovutusta.
  • Jos et pysty itse luovuttamaan voit silti auttaa mm, perustamalla VeriRyhmän tai verenluovutuskampanjan jossa innostat muita luovuttamaan verta. Lisätietoa SPR:n Veripalvelu sivuilta.
  • Seuraava verenluovutustilaisuus Pälkäneellä on vuoden 2017 puolella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?