Printscorpio: Aitoolaispaino pystyy tulostamaan silkille, pellavalle, puuvillalle mitä tahansa värejä ja kuvioita

Aitoolaisväreissä Linnan juhliin

Taiteilija Johanna Oras (oikealla) ja suunnittelija Jaana Varkki-Terho esittelevät Muotikuun kevätmallistoon kuuluvaa kuosia. Oras suunnitteli sen Juhannusyö -maalauksensa (taustalla) pohjalta. Kuva: mirvasaukkola.com

Taiteilija Johanna Oras (oikealla) ja suunnittelija Jaana Varkki-Terho esittelevät Muotikuun kevätmallistoon kuuluvaa kuosia. Oras suunnitteli sen Juhannusyö -maalauksensa (taustalla) pohjalta. Kuva: mirvasaukkola.com

Linnan juhlat tuovat vipinää suomalaisiin muotitaloihin. Juhlakutsut tulevat melko myöhään, ja siksi puvun hankkimisella on kiire – varsinkin jos aikoo teettää uniikin juhlapuvun.

– Yleensä katsomme ensin, löytyisikö meidän suunnittelemistamme malleista tai eurooppalaisista tuontipuvuista valmista. Mutta moni haluaa Linnan juhliin heille itselleen Suomessa valmistetun puvun, muotitalo Muotikuun omistaja ja suunnittelija Jaana Varkki-Terho sanoo.

Kansanedustaja Anne-Mari Virolainen pukeutuu tämänvuotisissa Linnan juhlissa kesäiseen vihreään. Juhlapuvun kukkaketo on Muotikuun kevätmallistosta, johon Johanna Oras suunnitteli kuosin. Se perustuu taiteilijan Juhannusyö-maalaukseen.

Kesäinen maisema siirtyi silkkikankaalle Aitoossa.

– Kysyimme ensin italialaiselta painotalolta, mutta siellä se ei onnistunut. Printscorpiolla kaikki kävi todella nopeasti, Jaana Varkki-Terho kiittelee.

Linnan juhlat tietävät aitoolaispainolle vilkkaita aikoja.

– Olemme painaneet monena vuonna kankaita Linnan juhlien pukuihin. Ainahan emme edes tiedä, mihin tilaukset ovat menossa, mutta näillä on kiire, ja siksi asiakkaat kertovat, että kankaita tarvittaisiin Linnan juhliin, Elina Vainio Printscorpiolta kertoo.

Aitoolaispaino on maan ainoa painotalo, joka pystyy tulostamaan luonnonkuituihin. Kolme vuotta sitten hankitulla tulostimella voidaan tulostaa mitä tahansa värejä ja kuvioita muun muassa puuvillaan, pellavaan ja silkkiin.

– Tulostustekniikka antaa suunnittelijoille vapaat kädet, sillä tulostuksessa ei ole värirajoitteita, kuten silkkipainotekniikassa, Vainio sanoo.

Erikoiskoneiden lisäksi luonnonmateriaaleille tulostaminen edellyttää paljon osaamista.

– Tarkoitusta varten on hankittu reaktiiviväritulostin, höyrytin ja kuteensuoristin. Ennen tulostusta kankaat esikäsitellään jotta väri kiinnittyy kankaaseen. Tulostuksen jälkeen kankaat höyrytetään, pestään ja raamitetaan, Elina Vainio kuvaa pitkää prosessia.

Kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen lisäksi ainakin Vincit Development Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitusen puoliso Anna Kuitunen pukeutuu Linnan juhlissa aitoolaisväreihin.

– Painokuosit ovat nyt muotia, Jaana Varkki-Terho sanoo.

Johanna Oraksen Muotikuulle suunnittelema kangas tulostettiin silkkikankaalle Aitoossa. Printscorpio on Suomen ainoa painotalo, jossa luonnonkuidulle tulostaminen onnistuu.

Johanna Oraksen Muotikuulle suunnittelema kangas tulostettiin silkkikankaalle Aitoossa. Printscorpio on Suomen ainoa painotalo, jossa luonnonkuidulle tulostaminen onnistuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?