Virossa opiskelleella Matti Lepistöllä on kaksi kotimaata.

Eduskunta-avustajalla ei ole kahta samanlaista työpäivää

Sibelius-Akatemian vanha konserttisali toimii eduskunnan väliaikaisena istuntosali. Se täyttää tehtävänsä, mutta Matti Lepistö ikävöi jo takaisin vanhaan tuttuun ja arvokkaaseen Eduskuntataloon.

Pälkäneläinen Matti Lepistö on työssä, johon häneltä löytyy aitoa innostusta. Lepistö on toiminut kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok) eduskunta-avustaja vuodesta 2013.

Kolmen vuoden jälkeenkään tehtäviin ei ole ehtinyt kyllästyä – jokainen työpäivä tarjoaa omat haasteensa.

– Tämä on sellainen työ, johon menee joka aamu mielellään. Saan tehdä sitä, mistä olen kiinnostunut ja työskennellä alalla, joka vastaa koulutustani. Työskentely eduskunnassa on täyttänyt yhden unelmistani.

Eduskunta-avustajan työnkuva muotoutuu kansanedustajan toiveita vastaavaksi. Lepistöä miellyttää juuri monipuolisuus; työtehtävät ja -päivät vaihtelevat laidasta laitaan.  Täysin vailla rutiineja Lepistö ei kuitenkaan elä.

– Aamulla avaan ensimmäisenä Ylen aamu-tv:n ja Helsingin Sanomat. Työhuoneella vastaan ensimmäiseksi sähköposteihin ja katson, että päivän aikataulut ovat täysistuntojen ja valiokuntien kokousten osalta paikoillaan.

Ennen uraansa eduskunnassa Lepistö on haalinut kykyjä ja ymmärrystä politiikkaan niin omalta kotikylältä kuin Suomenlahden takaakin.

 

Nuori mies on jo vanha tekijä

30-vuotias Lepistö kuuluu eduskunnan nuoreen tekijäkaartiin, mutta yhteiskunnallisista asioista miehellä on jo yli kymmenen vuoden kokemus. 18 vuotta täytettyään Lepistö lähti ehdokkaaksi Pälkäneen kunnallisvaaleihin kokoomuksen riveissä.

– Sain Pälkäneen kokoomuksen tehonaisilta Tiina Kokkolalta, Tiina Vehviläiseltä ja Rauni Tiililältä paljon kannustusta nuoresta iästäni huolimatta. Varavaltuutettuna ja vapaa-aikalautakunnan jäsenenä puolestaan opin paljon kokeneilta kunnallispolitiikan konkareilta. Ymmärsin, kuinka tärkeää työtä valtuustossa ja lautakunnissa tehdään.

Pälkäneellä Lepistöllä alkoi myös toinen elämää vahvasti leimaava piirre: vahva kiinnostus etelänaapuria kohtaan. Jo lapsena hän osallistui innokkaasti Pälkäneen seurakunnan ja Viron Pilistveren seurakunnan väliseen yhteistyöhön.

– 90-luvun puolivälissä osallistuin Pälkäneen seurakunnan ensimmäiselle Pilistveren-retkelle. Myöhemmin yläaste- ja lukioikäisenä puhuin aina vanhemmilleni, että lähden Viroon opiskelemaan. Silloin he eivät varmaan ottaneet puheitani oikein vakavissaan. Armeijan jälkeen törmäsin vielä lehtijuttuun, jossa kerrottiin Virossa opiskelusta ja kiinnostuin mahdollisuudesta yhä enemmän.

Puheet Virossa opiskelusta muuttuivat armeijan jälkeen arjeksi. Matti Lepistö asui Tallinnassa viisi vuotta ja valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi Tallinnan yliopistosta. Virossa vietetty aika antoi hänelle myös toisen kotimaan.

– Mukaan Virosta Suomeen lähtivät avovaimo Egle ja sujuva viron kielen taito. Muutto Viroon oli elämäni paras päätös. Nykyään maailmasta löytyy kaksi maata, joissa olen kuin kotonani sekä kaksi kansaa, jotka tuntuvat omilta.

 

Takaisin Suomeen

Viron opiskeluaika näytti myös suunnan takaisin Suomeen.

– Varsinkin viimeisenä opiskeluvuotenani haaveekseni nousi työ eduskunnassa tai europarlamentissa, Matti Lepistö kertoo.

Pian valmistumisen jälkeen hän aloitti kansanedustaja Sofia Vikmanin avustajana. Vikman on pirkanmaalainen toisen kauden kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen.

Työ eduskunnassa oli paljolti sitä, mitä Lepistö odottikin. Oli myös asioita, jotka tulivat Lepistölle yllätyksenä, kuten lainsäädäntötyön hitaus.

– Lainsäädännön muuttaminen ja uudistusten tekeminen vie useimmiten todella kauan aikaa. Kokoomus työskenteli useita vuosia esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttamiseksi, joka vihdoin toteutui vuosi sitten.

Matti Lepistön mukaan hyvän kansanedustajan – ja myös avustajankin –  tunnistaakin kyvystä toimia pitkällä aikatähtäimellä.

– Hyvältä kansanedustajalta vaaditaan ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Toisaalta vaaditaan myös nopeaa reagointia. Sen lisäksi, että pitää jaksaa pitkäkestoisten projektien kanssa, on osattava nopeasti reagoida ajankohtaisiin tapahtumiin.

Positiivinen yllätys eduskunta-avustajan työssä oli eduskunnan erinomainen työilmapiiri

– Eduskunnassa on tapana tervehtiä kaikkia käytävällä vastaantulevia, puolueesta tai asemasta riippumatta. Täällä ollaan yhtä mieltä siitä, että asiat ovat ne, jotka riitelevät, eivät ihmiset. Kiihkeän kyselytunninkin jälkeen kansanedustajat vetäytyvät hyvässä hengessä kahville. Puoluetausta ei vaikuta ihmissuhteisiin, mutta tietysti eniten työn yhteydessä tapaa oman eduskuntaryhmän jäseniä, Matti Lepistö kuvailee.

Hyvä työilmapiiri auttaa jaksamaan pitkienkin päivien koittaessa. Myös vapaa-aika tarjoaa tärkeän vastapainon työlle.  Lepistö mukaan hänen ensimmäisinä vuosinaan oli kiireellisempää, mutta nykyään löytyy hyvin aikaa myös rentoutumiselle.

– Varsinkin pitkät juoksu- tai kävelylenkit auttavat viemään ajatukset pois työasioista.

 

Työ Arkadianmäellä jatkuu

Matti Lepistön unelmatyö eduskunnassa on ollut arkea jo useamman vuoden. Lepistön toinen uraunelma, työ europarlamentissa, on vieläkin mielen pohjalla.

Entä onko Lepistö itse kiinnostunut joskus lähtemään ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin?

– Jos asettuisin ehdolle, haluaisin lähteä Pirkanmaan vaalipiiristä, mutta se vaatisi tietysti muuttoa takaisin. Toisaalta muutenkin olen miettinyt muuttamista takaisin kotipaikkakunnalle, jos sopiva työpaikka osuisi kohdalle, Lepistö mietiskelee.

Mutta liian kauas ei kannata ajatuksiaan suunnata. Hänellä on edessään vielä Suomen juhlavuosi, ja se varmasti tulee täyttämään Lepistön ensi vuoden kalenterin. Arkadianmäeltä Matti Lepistö ei ole vielä vähään aikaan poistumassa.

Matti Lepistö on toiminut kansanedustaja Sofia Vikmanin avustajana vuodesta 2013.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?