Lauri Metsovuori kantaa osaltaan vastuuta Eduskuntatalon remontista.

Lisätilaa kellariin

Lauri Metsovuori on toiminut reilun kahden vuoden ajan Eduskuntatalotyömaan projektinjohdossa.

– Eduskuntatalo näyttää järjettömän massiiviselta ulospäin. Mutta mittasuhteet pienenevät, kun alkaa tuntea nurkat, diplomi-insinööri Lauri Metsovuori sanoo.

29-vuotias Metsovuori kantaa osaltaan vastuuta Eduskuntatalotyömaan vaativimmista osuudesta: suojellun arvokohteen kellaritilojen laajennuksesta. Lisätilan rakentaminen edellyttää louhintoja tärinäherkällä alueella.

– Talon alla on irroteltu kiveä ja tehty tilaa uudelle tekniikalle, Pälkäneeltä lähtöisin oleva yhdyskuntarakentamisen osaaja sanoo.

Kellariin tuleva uusi tekniikka on olennainen osa remontista, jossa taloon rakennetaan nykyaikainen talotekniikka. Lisäksi remontissa parannetaan Eduskuntatalon turvallisuutta ja energiatehokkuutta sekä lisätään esteettömyyttä.

 

Uniikki hanke on arvokas kokemus

– On hienoa olla mukana tekemässä näin ainutkertaista juttua. Ei Suomesta oikein löydy vastaavan kokoista historiallista arvorakennusta, Lauri Metsovuori sanoo.

Eduskuntatalotyömaan pääurakoitsijana toimii Lemminkäinen Talo Oy. Se on kilpailuttanut ja jakanut vaativan projektin aliurakat eri alojen osaajille.

Lauri Metsovuori värvättiin perinteikkääseen yhtiöön suoraan koulun penkiltä.

– Aloitin Lemminkäisellä elokuussa 2013. Vajaan puolentoista vuoden aikana ehti olla pari muuta työmaata, kunnes tuli komennus tänne marraskuussa 2014.

Metsovuori tietää, että hänen urallaan ei välttämättä enää tule eteen Eduskuntatalon veroista työmaata.

– On hienoa olla mukana tekemässä näin ainutkertaista juttua. Ei Suomesta oikein löydy vastaavan kokoista historiallista arvorakennusta.

Rakentajalle Eduskuntatalo on samanlainen työmaa kuin muutkin. Mutta kun kävelee rakennuksen edustalle, muistaa taas mitä ollaan tekemässä.

– Tarjoaahan tämä itsellekin arvokasta kokemusta. Vaikka jatkossa tulisi eteen euromääräisesti isompia urakoita, niin luottaa siihen, että niistäkin selviää.

 

Satamatyömaa oli pienempi

Lauri Metsovuori kirjoitti kymmenen vuotta sitten ylioppilaaksi Pälkäneen lukiosta. Armeijan jälkeen hän aloitti opinnot Hervannassa. Rakennustekniikkaa lukenut mies valmistui Teknillisestä yliopistosta yhdyskuntarakentamisen diplomi-insinööriksi.

– Minun alaani ovat liikenneväylät ja kaikki ne pohjat, jotka ovat allamme. Esimerkiksi Tampereen rantatunneli oli Lemminkäisen hanke.

Ennen Eduskuntatalokomennusta Metsovuori oli osaltaan viemässä läpi Helsingin Eteläsataman työmaata.

– Siellä laitettiin laitureita uusiksi. Sitä pyöritettiin kahteen pekkaan kollegan kanssa. Eduskuntatalotyömaa on aivan eri mittaluokan hanke, sillä meitä on projektinjohdossa nelisenkymmentä.

 

Työmaalta konttorihommiin

Eduskunnan tilojen kunnostus on jatkunut jo kahdeksan vuotta. Ennen jättihankkeen huipentavaa päätalon remonttia on rakennettu 2004 valmistunut Pikkuparlamentti ja korjattu viisi muuta rakennusta.

– Tätä on kuvattu suureksi putkiremontiksi. Taloon ei ole reilun 80 vuoden aikana tehty näin laajaa peruskorjausta. Nyt rakennetaan nykyaikainen talotekniikka ja samassa yhteydessä avataan paikkoja, uusitaan pintoja ja tehdään suojelun rajoissa myös toiminnallisia muutoksia, Lauri Metsovuori kuvaa työmaata.

Projektinjohtajana toimiva Lemminkäinen vastaa kokonaisuudesta. Metsovuoren tehtävänkuva on monipuolinen. Hän on kilpailuttanut urakoita, toiminut työnjohtajana ja tuotantoinsinöörinä.

– Työhön kuuluu monenlaista aikatauluseurantaa, suunnitelma-asioiden selvittämistä, laskujen tarkistamista, talousseurantaa ja raportointia. Enimmäkseen nämä ovat konttorihommia, mutta kyllä minä koetan aina jossain vaiheessa päivää vetää kypärän päähän ja heittää lenkin työmaalla.

 

Rakentajat tulevat eri puolilta maata

Lauri Metsovuoren ensimmäiset työmaat ovat olleet pitkäkestoisia ja keskittyneet kaikki Helsinkiin. Koti on kuitenkin pysynyt Tampereella.

– Alun perin työsopimuksessa taitaa lukea, että työssäkäyntialue on Itämeren alue. Työnantaja järjestää työviikkojen ajaksi majoituksen Espoosta. Mutta viikonloput tulee vietettyä Tampereella kavereiden kanssa. Siinä jäävät hyvin työt taakse, kun kääntää perjantaina nokan kohti mansesteria.

Tamperelaisinsinööri ei ole harvinainen reissutyöläinen Helsingin työmailla.

– Rakennusväki on liikkuvaista porukkaa. Ei parin tunnin ajomatka ole tällä alalla mitään. Täälläkin on paljon porukkaa aina Pohjois-Suomea myöden.

Lauri Metsovuori sanoo, että hänen työnsä on nykyisin pääosin konttorihommia, mutta hän pyrkii silti päivittäin vetämään kypärän päähän ja tekemään kierroksen työmaalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?