Konsertti: Laitikkalan tyttöjen soittamina isänmaan sävelet saivat yleisön nauramaan ja itkemään

Elina antoi päättötyönsä lahjaksi

Laitikkalan tyttöjen kansanmusiikkiyhtye Keevasta tuttu harmonikansoittaja Elina Kauppila sai syyslukukauden aikana

Tyttö kansallispuvussa, harmonikka ja Emma-valssi - suomalaisuus tuntui luissa ja ytimissä.

Tyttö kansallispuvussa, harmonikka ja Emma-valssi – suomalaisuus tuntui luissa ja ytimissä.

perusopintojaksonsa Valkeakosken musiikkiopistossa päätökseen. Päättötyönään hän järjesti konsertin Kostiakodin asukkaille itsenäisyyspäivää edeltävänä viikonloppuna; konsertin jonka aiheena oli isänmaa ja suomalaisuus.

– Loppukokeen sijasta meillä pidetään aina päättösuorituksena konsertti, mutta usein se on hyvin pienimuotoinen tilaisuus, jossa on vain vähän kuulijoita ja arvioijat. Elina on poikkeus, koska hän halusi pitää konsertin oikealle yleisölle, Valkeakosken musiikkiopiston vs. rehtori, huilun ja harmonikan soiton opettaja Sanna Saarinen selitti.

Mukana esiintymässä olivat entisistä Keevan tytöisä viulistit Anna Laakso ja Elina Rönni sekä lisäksi rehtori Sanna Saarinen. Soiton ja laulun lomassa Elinan äiti Anne Kauppila sekä Merja Vaittinen Riimi ry:stä täydensivät kokonaisuutta lausunnallaan.

Siinä olikin jo enemmän kuin tarpeeksi viemään ihastunutta yleisöä vuorotellen nauruun ja kyyneliin.

– Meille oli suuri kunnia saada tämä konsertti tänne, Kostiakodin johtaja Arja Kokkola-Ahava kiitti.

Vaikka Keevan pienistä soittajatytöistä on jo kasvanut nuoria naisia ja he ovat kehittyneet huimasti soitosssan, he eivät ole kadottaneet suloisuuttaan. Kansanmusiikin esittäjälle tärkeä välittömän yleisökontaktin ylläpito ja hymyn herkkyys ovat yhä hienosti hallussa.

 

Lottapuku herätti konsertti-idean

Isomummon lottapuku antoi siivet Elina Kauppilan itsenäisyyspäiväkonsertille.

Isomummon lottapuku antoi siivet Elina Kauppilan itsenäisyyspäiväkonsertille.

Elina Kauppila itse kertoi, että konsertin idea syntyi oikeastaan hänen isomummonsa Elli Jokisen lottapuvusta, jota hän oli käyttänyt esiintymisasuna kerran aikaisemmin ollessaan Kostiakodissa soittamassa.

– Silloin päätin, että haluan pitää päättökonsertin täällä, tälle yleisölle ja itsenäisyyspäiväaiheisen, hän sanoi.

Niinpä hänen esiintymisasunaan oli konsertin alkupuolella kansallispuku ja loppupuolella isomummon lottapuku. Itse ohjelma oli rakennettu niin, että siinä oli varmasti jokaiselle tuttuja ja rakkaita kappaleita Emma-valssista Finlandia-hymniin asti.

Mukaan oli päässyt myös Pälkäneen musikaalisimman kylän kesätähti Seppo Hovi sovituksensa kautta.

Elina Kauppila kertoi, että kun hän ja Elina Rönnin olivat harjoitelleet L. Pihlajamaan kappaletta Syksyn kyyneleitä, siitä tuntui puuttuvan jotain tärkeää.

– Muistimme, että Seppohan on mökillään, voisikohan se tehdä meille sovituksen?  Ja lähdettiin saman tien kysymään. Seppo lupasi sovittaa kappaleen, ja me ruvettiin tietysti heti miettimään, että mitä tehtäisiin kiitokseksi, Elina Kauppila kertoi.

Siinä vaiheessa tytöt eivät ehtineetkään miettimistä pitemmälle, sillä jo puolen tunnin kuluttua Hovi polki innoissaan pyörällä tuomaan tuoretta taidonnäytettään.

Elina Kauppilan konsertti sytytti Kostiakodin väen itsenäisyyspäivän tunnelmiin.

Elina Kauppilan konsertti sytytti Kostiakodin väen itsenäisyyspäivän tunnelmiin.

Konsertti päättyi Finlandia-hymniin, jonka soittivat yhdessä Valkeakosken työväenopiston rehtori Sanna Saarinen, Anna Laakso, Elina Rönni ja Elina Kauppila.

Konsertti päättyi Finlandia-hymniin, jonka soittivat yhdessä Valkeakosken työväenopiston rehtori Sanna Saarinen, Anna Laakso, Elina Rönni ja Elina Kauppila.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?