Mummon murinat

Huipputason juhlintaa

Taas tiirattiin silmä kovana presidentinlinnan juhlia.

Oma tuttavapiiri ei siellä ollut isommin edustettuna, mutta näkyi sentään pari miestä, jotka ovat aikuisuuteen saakka Luopioisissa eläneet. Oli kansanedustaja Jari Myllykoski ja sitten Matias Hilden, josta tuli Suomen nuorin kunnanjohtaja Puumalaan, Saimaan upeisiin järvimaisemiin.

Näkyi siellä paljon muitakin merkittäviä henkilöitä, kuten kaksi entistä presidenttiä. Tuli mieleen, että ei tainnut Kekkonen saada yhteiskuvia itsestään ja edellisistä päämiehistä, koska hänen ensimmäisen vastaanottonsa aikaan Ryti oli juuri edesmennyt ja Paasikivikin poistui tästä elämästä 14.12.1956.

Sama tilanne, kun Koivisto isännöi itsenäisyysjuhlia, edeltäjänsä Kekkonen ei varmaan kyennyt tulemaan Linnaan mukaan. Tänä vuonna Mauno Koivisto, 93-vuotias sotaveteraani, ei enää ollut iltajuhlassa.

 

Veteraaneja oli runsaasti kunniavieraina. Jotkut heistä jo yli satavuotiaita. Nykyisin heidän keski-ikänsä on 91,5 vuotta ja heitä on elossa parikymmentätuhatta.

Linnaan kutsuttujen joukossa oli myös muutamia virolaisia ja ruotsalaisia, jotka olivat aikanaan vapaaehtoisina puolustaneet maatamme. Useita sota-aikaisia lottiakin oli juhlapöydissä. Myös rauhanturvatehtävissä eri puolilla maailmaa toimineita henkilöitä oli kutsuttu mukaan.

Pakostakin tuli mummon mieleen kiitollisuus siitä, että olemme saaneet elää yli seitsemänkymmentä rauhan vuotta. Omat miehet ja pojat eivät ole sotaan joutuneet eivätkä sotaveteraaneiksi tulleet.

 

Linnan juhlien kättelyvaiheessa nähtiin monenlaisia ja monenmaalaisia ihmisiä. Oli piispaa ja pappia, diplomaattia, ministeriä, kansanedustajaa ja europarlamentaarikkoa. Oli korkeita virkamiehiä ja monilla aloilla kunnostautuneita henkilöitä.

Nähtiin myös monenlaista pukeutumista. Asuja esiteltiin paikan päällä ja sitten vielä iltapäivälehdissä runsain sanoin ja kuvin.

Naisten kohdalla hämmästeltiin monen uskomatonta avokaulaisuutta. Kerrottiin siitäkin, että eräät puvut oli tehty oudoista kierrätysmateriaaleista. Muotisuunnittelijoitten nimiä mainittiin.

Kotikatsojaa hirvittivät ne laahukset, joista pisimmät olivat monen metrin mittaisia. Paljonkohan niiden kanssa sattui illan mittaan haavereita?

 

mummeliKun me oltiin nuoria, niin vaatteilla peiteltiin puutteita ja korostettiin hyviä puolia. Nyt ei ole niin nuukaa.

Tämän vuoden erikoisuus olivat pitkät hihat. Vaan miksi niitä oli pääasiassa nuorilla ja hoikilla, kun taas pulleat kypsähköt daamit antoivat allien hyllyä vapaina?

Toinen juttu, joka vanhaa ihmetytti, olivat valkoiset ihan morsiuspuvun näköiset luomukset. No syynä ehkä monikäyttöisyys. Ainakin yksi nainen kertoi, että hän menee ensi kesänä vihille siinä mekossa. Myös mustia asuja oli naisilla aika paljon.

Miesten asut ovat yleensä olleet kovin yksitoikkoisia. Nyt oli sentään jotakin vaihtelua. Yhdellä herralla oli frakin kanssa kirkkaanpunaiset kengät.

Ja silmää miellytti se nuori laulajapoika Robin, jolle oli tehty tosi hieno puku.

Toivottavasti pikkuhiljaa alettaisiin käyttää miestenkin kohdalla enemmän mielikuvitusta.  Eikös ne iänikuiset frakitkin voisi vähitellen siirtää museoon.

 

Mymmeli

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?