Joulujuoksu tekee hyvää

Aitoolainen Anssi Kukkonen keksi yhdessä vaimonsa Irma Puttosen kanssa Joulujuoksun vuonna 2012. Tapahtumien tuotto päätyy Pelastakaa Lapset ry:n kautta muun muassa lasten harrastusmaksuihin sekä lukion ja ammattiopintojen kirjoihin ja opiskeluvälineisiin. Kuva: Jarmo Koskela / @runinfinland

Finlandia-talon aulassa riittää iloista säpinää, kun alkamassa on Pelastakaa Lapset ry:n Joulujuoksu 2016. Liuta enkeleitä ottaa selfieitä tapahtuman virallisella valokuvauspaikalla, joulupukit laittavat partojaan ja hattujaan paikalleen alkuverryttelyn lomassa ja hyväntuulinen kisanumeroiden noutojono kiemurtelee halki talon alakerran.

Kolmenkymmenen euron osallistumismaksuun kuuluu punaharmaa pipo, josta selvästikin muodostuu tapahtuman vallitseva asuste. Moni on kuitenkin panostanut jouluiseen asusteeseen ihan tosissaan: alue vilisee punapukuisia tonttuja, joulupukkeja ja -muoreja, sekä värikkäästi koristeltuja ”joulukuusia”.

Erilaiset heiluvat sarvet ja välkkyvät joulukoristeet kuuluvat usean juoksijan varusteisiin. Hyväntuulinen karnevaalitunnelma on käsinkosketeltava.

 

Pumpuliparta suussa ja takki viittana

Muutamalta edellisvuodelta tiesin, että joulupukkina juoksemisessa oli hyvät ja huonot puolensa. Kun mennä viuhtoo valkoinen pumpuliparta ja punainen takinnuttu heiluen, saa vastaantulijoiden ilmeen taatusti yllättyneen iloisiksi.

Mutta kymmenen kilometrin matkalla saa muutamaankin otteeseen yskiä pumpulitukkoja suustaan, kun parran pumpulihaivenet tunkeutuvat hengityksen mukana suuhun.

Takana ilmavan pöyhkeästi harottava takki hidastaa vauhtia ja aika-ajoin täytyy sitä asetella paremmin ylleen juoksun lomassa.

Vaan mitäpä pienistä, hauskaahan tämä on eikä tässä tarvitse niin tosissaan olla.

 

Tuhannen juoksijan raja meni rikki

Joulujuoksussa kirmaa kaksijalkaisia poroja, joulupukkeja ja -muoreja, sekä värikkäästi koristeltuja ”joulukuusia”. Kuva: Jarmo Koskela / @runinfinland

Muutama pakkasaste ilkeästi puhaltelevan pohjoistuulen vahvistamana tuo Helsingin Joulujuoksuun oman pikantin lisänsä.

Tapahtuman toteuttajaksi valikoituneen Runner´s High´n Aki Nummelan epäkiitollisena tehtävänä on vetää reipas alkuverryttely: vuorotellen kevyttä hölkkää, polvennostoja, venytyksiä ja lihasten lämmittelyä.

Suuri osa osallistujista valitsee alkuverryttelyn sijaan lämpimän Finlandia-talon aulatilan ja kuulumisten vaihtamisen juoksijakollegoiden kanssa. Jos menee viittä minuuttia ennen lähtöä ulos, ehtii vielä vetää muutaman pikaisen verryttelyvedon.

Tänä vuonna joulujuoksijoita on silmämääräisesti havainnoiden selvästi viimevuotista enemmän. Pelastakaa Lapset ry:n yhteyspäällikkö Marika Salosen vahvistaa asian: tuhannen hyväntekijäjuoksijan raja meni hetki sitten rikki.

Edellisvuosien tapaan ihmiset muuallakin maassa innostuisivat järjestämään omia joulujuoksujaan juoksuporukoilleen, mikä oli ollut konseptin kantavia ajatuksia. Tämä tarkoittaa hyvää paitsi tapahtuman järjestäjille, myös monelle vähävaraisen perheen lapselle: he saavat apua muun muassa harrastusmaksuihinsa sekä lukion ja ammattiopintojen kirjoihin ja opiskeluvälineisiin.

 

Turistit saivat vauhdikkaita pukkikuvia

Jouluporotokka Helsingin kaduilla. Kuva: Jarmo Koskela / @runinfinland

Helsingin Joulujuoksussa viiden kilometrin reitti kiertää ympäri Töölönlahden ja Eläintarhanlahden poiketen Hakaniemen ja Kaisaniemen rannoilla, Pitkänsillan ylittäen. Matkalla on kosolti kannustajia ja satunnaisia ohikulkijoita, jotka jäävät katselemaan ohikiitäviä, punanuttuisia juoksijoita.

”Katso, joulupukki!”, kuuluu jouluisesti yllättyneen lapsen huuto Tokoinrannan leikkipuistosta. Turistit räpsivät valokuvia Töölönlahden puistossa, kun ensimmäinen kierros lähenee loppuaan.

Osa juoksijoista kääntyy kohti maalia, toiset jatkavat vielä toiselle kierrokselle. Reitin varrelle asetetut ulkotulet on nyt sytytetty, ja hämärtyvässä illassa tunnelma on lähes käsinkosketeltavan jouluinen. Tai olisi, elleivät ajatukset lipsuisi suuhun tunkeutuviin pumpulipartahaiveniin. Reitin varrella olevat kaksi ylämäkeä tuntuvat huomattavasti raskaammilta kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta pian ne ovat takana. Linnunlaulun rautatien ylittävän sillan jälkeen loppukiri irtoaa mukavasti sinivalkoiseksi valoilla koristellun Finlandia-talon edustalla sijaitsevalle maaliviivalle.

 

Pienestä ajatuksesta kasvoi iso tapahtuma

On kulunut lähes neljä vuotta siitä, kun eräänä keväisenä aamuna saimme vaimoni Irma Puttosen kanssa vietyä Joulujuoksun orastavasta ajatuksesta valmiiksi konseptiksi. Pari kuukautta sen jälkeen otin idean tiimoilta yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:hyn, ja Marika Salonen innostui asiasta heti.

Nyt olimme Finlandia-talossa yli tuhannen muun joulujuoksijan kanssa, ja heitimme Marikan kanssa ylävitoset: pienestä ajatuksesta oli kasvanut iso tapahtuma, joka toi hyvää mieltä sekä juoksijoille että yleisölle ja parantaisi ensi vuonna monen lapsen elinolosuhteita. Jotain on tehty oikein, joulu saa tulla.

Anssi Kukkonen

Helsingin Joulujuoksussa oli toista tuhatta osanottajaa. Kuva: Jarmo Koskela / @runinfinland

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?