Valoa pimeyden keskellä

Viime vuosina on välittynyt totaalisen väärä kuva itsenäisyyspäivän vietosta Helsingissä. Itsenäisyyspäivän iltaan kuuluu koskettava tunnelma, eivätkö mellakkapoliisien vartioimat mielenosoittajalaumat.

Itsenäisyyspäivän ainutlaatuinen tunnelma syntyy siitä, kun laajojen kerrostaloalueiden ikkunoihin syttyvät kynttilät. Lähes kaikissa kadunpuoleisissa ikkunoissa lepattaa pimeyden keskellä kaksi liekkiä.

Sykähdyttävin näky on Töölön tai Munkkiniemen kaltaisilla juurevilla asuinalueilla. Joissain perinteikkäissä taloyhtiöissä itsenäisyyspäivän kynttilät on hoidettu vuosikymmenten ajan yhteisesti. Kynttilät hankkii taloyhtiö ja niistä maksetaan yhtiövastikkeessa. Ne jaetaan joulukuun alussa asukkaille ja jokainen sytyttää omansa iltakuudelta.

Tuhansista kynttilöistä muodostuva lumoava näky saa kaupunkilaiset iltakävelylle. Ikkunoissa loistavat valot luovat aitoa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Alkavana itsenäisyyden juhlavuotena itsenäisyyspäivän kynttiläperinne kuuluisi elvyttää joka kylällä. Kyseessä on mitä suomalaisin ilmiö. Rauhoittava perinne tuo ajan melskeisiin pysyvyyttä ja muistuttaa, että maassa on selvitty vaikeammistakin tilanteista.

Hiljaiset kynttilät tarjoaisivat tervetullutta vastapainoa uusille itsenäisyyshössötyksille, jotka sopivat ehkä Suomi 100 -juhlavuoden varrelle, mutteivät itsenäisyyspäivän iltaan.

 

Itsenäisyyspäivän kynttilöitä sytytettäessä ei pohdita perinteen alkuperää. Sytyttäjälle on samantekevää, oliko kynttilä ikkunassa alun perin juhlamerkki, joka sytytettiin kuningasperheen kunniaksi vai kapinakynttilä, jolla vastustettiin venäläistämistä sortovuosien aikaan. Ihmiset eivät mieti jääkäreitä, vaikka yhden tulkinnan mukaan kynttiläperinne sai alkunsa, kun sisällissodan alla Saksaan jääkäreiksi lähteneille sytytettiin ikkunaan merkkejä turvallisesta yöpymispaikasta.

Joulukynttilöitäkään sytytettäessä ei pohdita suhdetta Jeesukseen tai joulupukkiin. Lyhdyt ja kynttilät ovat elämän merkkejä pimeän keskellä. Ne tuovat iloa itselle, mutta vielä enemmän ulkona liikkuvalle. Ei pihatuli sisälle näy ja ikkunan kynttiläkin on tunnelmallisemman näköinen pimeyden keskeltä katsottuna.

 

Jouluvaloin koristellut pihat ja talot ovat kodikas näky. Erityisen lämpimältä ikkunoiden takana näyttää, kun ikkunalla lepattaa kynttilän elävä liekki.

Joulun aikaan kannattaa ottaa kävelylenkki päivittäiseen ohjelmaan, sillä nyt pimeys ei haittaa, vaan saa valot ja kynttilät tuikkimaan tunnelmallisesti pimeyden keskellä.

Piipuista nouseva savu ja rauhalliset pihat korostavat kodikasta tunnelmaa. Hyväntahtoiset kanssaihmiset tuntuvat olevan entistä lähempänä, kun kulkee heidän ikkunoidensa alta. Jouluinen kävelylenkki lisää kiintymystä kotikontuihin.

Joulun aikaan järjestetään myös sykähdyttäviä tilaisuuksia lähteä liikkeelle. Metsien ja harjujen joulutulilla pääsee kokemaan perinteistä joulun rauhaa, jouluksi hautausmaalla syttyvät kynttilät tekevät näkyväksi menneitä sukupolvia ja heitä muistelevia lähimmäisiä.

Kynttilät ja valot tuovat tunnelmaa pimeän keskelle. Pälkäneen raitin varrelle syttyi täksi talveksi jouluvalot ja myös myllyn ikkunoiden lyhdyt tuikkivat joulunpyhinä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?