Seurakunta vaihtoi pankkia

Pälkäneen seurakunta siirtää pää- ja kolehtitilinsä Luopioisten osuuspankkiin. Pankinvaihto johtuu siitä, ettei Kangasalan seudun osuuspankin Pälkäneen konttorissa enää lasketa käteistalletuksia, vaan esimerkiksi kolehtirahat jouduttaisiin lähettämään laskentakeskukseen.

Pälkäneen seurakunta oli vaihtamassa pankkia jo kolme vuotta sitten, kun rahan laskeminen ja tallettaminen oli laskennan ulkoistuksen vuoksi vaikeutumassa ja kallistumassa. Osuuspankki teki pankinvaihtopäätöksestä oikaisuvaatimuksen, ja seurakunta hyväksyi Kangasalan seudun osuuspankin ja Luopioisten osuuspankin yhteisen tarjouksen. Nyt käteisen rahan käsittely siirtyy kokonaan Luopioisten osuuspankkiin, joka pystyy edelleen laskemaan talletukset pankissa.

Seurakunnalle kertyy käteistä muun muassa torikahviosta, myyjäisistä, kolehteista sekä leiri- ja ruokamaksuista. Käteisen käsittely ei ole loppumassa, vaan se saattaa jopa lisääntyä, kun kirjanpito siirtyy Kirkon palvelukeskuksen hoitoon. Se suosittelee, etteivät seurakunnat laskuttaisi alle 30 euron summia.

Seurakunta kerää rahaa lukuisiin eri käyttötarkoituksiin ja sitä käsittelee suuri joukko vapaaehtoisia. Väärinkäytös- ja turvallisuusriski pienenee, kun varat viedään suoraan pankkiin, joka ohjaa ne oikeille tileille. Näin tilitykset päätyvät tiliotteelle selkokielisellä selitteellä yhdessä erässä.

Jos rahat kiertäisivät laskentakeskuksen kautta, kymmenien vapaaehtoisten pitäisi eritellä setelit ja kolikot omiin pusseihinsa pankin yösäiliöön sekä täyttää tilitysasiakirjat ja toimittaa ne taloustoimistoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?