Näyttely: Arkissa on esillä 229 kirjanmerkkiä 22 eri maasta

Kuvataidetta kirjankansien väliin

Anja Mattila-Tolvanen toimii kuraattorina ja koordinaattorina pääkirjasto Arkin kansainvälisessä kirjanmerkkinäyttelyssä. Hän kertoo tuovansa mielellään esille näitä hieman harvemmin esillä olevia taideteoksia. – Itseltäni on näyttelyssä esillä esimerkiksi tämä puusta ja poppanasta tehty kirjanmerkki. Sain työhön idean miettiessäni, mikä voisi olla oikein suomalaista Suomen juhlavuoden avaavaan näyttelyyn, Mattila-Tolvanen esittelee kädessään olevaa kirjanmerkkiä.

Anja Mattila-Tolvaselle koko syksy oli huikea taideseikkailu, johon hän pääsi osallistumaan kotoaan käsin. Pälkäneläinen taiteilija nimittäin vastaanotti kollegoidensa kirjelähetyksiä koko syksyn ajan. Kirjeet sisälsivät kirjanmerkkejä, jotka ovat näytteillä Pälkäneen pääkirjasto Arkissa tammikuun ajan.

– Osallistumiskutsuja Pälkäneen näyttelyyn lähti joka puolelle maailmaa. Lähetin niitä eri yhteyksissä tutuksi tulleille taiteilijaystävilleni ja tuttavilleni. Voi miten jännittävää oli avata heidän kirjekuoriaan! Sisältä paljastui toinen toistaan hienompia kirjanmerkkejä, joita kaikki halukkaat pääsevät nyt ihailemaan Arkkiin, Mattila-Tolvanen toteaa.

Kirjanmerkkejä kertyi näyttelyä varten yhteensä 229. Niitä lähetti yhteensä 97 taiteilijaa 22 eri maasta. Arkin pöydillä ja vitriinissä on kirjanmerkkejä muun muassa Italiasta, Intiasta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Saksasta, Meksikosta, Australiasta ja Itävallasta.

– Suomesta mukana on kymmenen taiteilijaa. Pälkäneläisiä tekijöitä mukana on neljä: Paul Tiililä, Aune Mattila, Erika Pohjola ja minä, Mattila-Tolvanen listaa.

Kahden taidemuodon yhdistäjä

Mattila-Tolvasen töitä on ollut mukana kansainvälisissä kirjanmerkkinäyttelyissä ulkomailla. Suomen juhlavuoden kunniaksi hän halusi järjestää näyttelyn myös kotikyläänsä. Hän mainitsee, että teema sopii hyvin aapiskukon pitäjään.

– Kirjanmerkit yhdistävät kaksi taiteen muotoa, kuvataiteen ja kirjallisuuden, toisiinsa.

Kirjanmerkkinäyttelyitä ei ole tähän asti pidetty Suomessa kovin paljon, ja Mattila-Tolvanen huomauttaakin, että näyttely on taatusti ensimmäinen laatuaan Pälkäneellä.

– Kirjanmerkit ovat uniikkeja taideteoksia. Taiteilijat ovat päässeet käyttämään luovuuttaan, sillä töille antamani reunaehdot olivat hyvin väljät. Vain koko ja vaatimus siitä, että tehdyt kirjanmerkit soveltuvat kirjastossa esillä olevaan näyttelyyn, rajoittivat tekemistä.

Kirjanmerkkien kirjo Arkissa onkin valtava. Esillä on esimerkiksi paperi-, tekstiili-, metalli, keramiikka-, muovisekoite- ja puupohjalle tehtyjä kirjanmerkkejä monin erilaisin tekniikoin. Intialaiselta Renuka Kesaramadulta esillä on riikinkukkoaiheinen, värikäs kirjanmerkki.

– Renuka on oikea Suomi-fani ja tuntee Suomen, sillä hän on ollut täällä taiteilijaresidenssissä. Renuka aina sanoo, että hänen olisi oikeastikin pitänyt syntyä Suomeen. Hänen tekemässään kirjanmerkissä näkyvät mainiosti intialaiset vaikutteet, Mattila-Tolvanen tietää.

Ecuadorissa asuva Mauri Virtanen puolestaan lähetti näyttelyyn kolme akvarellitekniikalla tehtyä, lintuaiheista kirjanmerkkiä.

– Maurilla on sekä Suomen että Ecuadorin kansalaisuus, sillä hänen isänsä on suomalainen. Mauri ei perisuomalaisesta nimestään huolimatta ole asunut ikinä Suomessa, mutta hänelle oli tärkeää osallistua tähän Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Pälkäneellä avaavaan näyttelyyn, Mattila-Tolvanen mainitsee.

Italialaisia taiteilijoita näyttelyssä on mukana useampi.

– Italia on kaikissa taidemuodoissa perinteisesti vahvasti mukana, eikä kirjanmerkkitaide tee asiassa poikkeusta, Mattila-Tolvanen selittää ilmiötä.

Lahjoitetaan kirjaston käyttäjille

Näyttelyä varten tehdyt kirjanmerkit päätyvät aikanaan lukukansan käyttöön, sillä ne lahjoitetaan kirjaston käyttäjille. 1. helmikuuta alkaen kirjanmerkkejä voi noutaa omaan käyttöön Arkin pöydiltä. Taiteilijat lahjoittavat kirjanmerkit itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

– Ensin kirjanmerkit tuottavat silmäniloa kirjastokävijöille, ja tämän jälkeen ne pääsevät siihen käyttöön mihin ne on suunniteltukin – merkitsemään kirjankansien välissä paikkaa, mihin lukija on viimeksi jäänyt, Mattila-Tolvanen lisää.

1st Bookmark Art Exhibition Pälkäneen pääkirjasto Arkissa avoinna kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn jälkeen eli 1.2. alkaen kirjanmerkit jaetaan Arkissa korvauksetta lukukansan käyttöön.

 

On kirjanmerkkejä ja kirjanmerkkejä

Innostuin etsimään internetistä tietoa kirjanmerkkien historiasta tutustuttuani Arkissa aihepiiriin. Etsinnän anti jäi aika laihaksi. Löysin merkintöjä siitä, että varhaisin kirjallinen maininta kirjanmerkistä lienee vuodelta 1345, jolloin ilmestyi Richard de Buryn Filobiblon. Vanhimmat säilyneet kirjanmerkit ovat peräisin 1500–luvun lopulta, muun muassa kuningatar Elisabet I:n kirjoista.

Internetin ihmeellinen maailma tiesi myös kertoa, että oma erillinen esinetyyppinsä ja samalla keräilykohde kirjanmerkistä alkoi tulla 1800–luvun puolivälissä, jolloin eräät englantilaiset kutomot alkoivat valmistaa niitä silkkinauhoista. Jostain löytyi myös maininta, että suomalaisen kirjanmerkin historia alkanee päreestä tai puulastusta vuollusta kiertokoulujen ällätikusta. Tätä kirjainten näyttäjänä käytettyä tikkua pidettiin myös kirjanmerkkinä.

Suurin piirtein tuohon historiallinen anti sitten jäikin. Valtaosa internetin hakutuloksista nimittäin opasti, kuinka eri selaimissa kannattaa asettaa kirjanmerkkejä nettisurffailua nopeuttamaan. Hakutuloksista viisastuneena totean, että on ihan paikallaan, että kirjanmerkkejä esitellään edelleen myös ruutumaailman ulkopuolella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?